Lomailu kuulumisia, puutarha kuulumisia


 Huh hellettä sanoisin. meillä ollut voi sanoa toukokuu ja nyt tämä kesäkuun alku lämmintä. Tällä viikolla yli 30 astetta. Pari kertaa on satanut, eli rajumyrskyjä rakeitten kera.  Pääosin kuivaa siis meillä ei muualla Saksassa, osassa Saksaa on tulvia ja jatkuvia ukkosia rakeineen,  mutavyöryineen jne.

Kastellut olen kasvaria, kasvimaata ja kukkia aamuin illoin. Monta kastelukannua kerrallaan joten hermo siihen kasteluunkin meneee tällä menolla. Aamuisin kastelen enemmän sillä etanat valtasivat puutarhan ukkosen jälkeen, no siinä  olikin hommaa!! Keräsin varmaan yli 600-700 vajaan 2viikon aikana ja edelleen jokusia silloin tällöin mutta päivän saalis jää alle 10. Suosi siis aamukastelua jos vaan voit!! Ostin myös ansan niille, jossa on jotakin hajua josta tykkäävät ja rakeita joista eivät eli kuolevat kun syövät niitä, no se toimii mutta uskon että keräys toimi paremmin ja kotieläimille se ansa  ei ole vaarallinen sillä kissa nyt ei pääse käsiksi edes rakeisiin. Yleensä en suosi mitään kemikaalia mutta nyt oli pakko sen verran paljon niitä etanoita oli puutarhassa. Enkä laita olutta mihinkään jotta hukkuvat, tämä ansa nopeempi ne tappamaan. Kun ovat vielä kosteista paikoista tykkääviä sekä yöliikkujia niin olihan siinä haastetta saalistamiseen.

Voi sanoa että kaikissa kukissa on reikiä, daalioissakin ja erityistä herkkua oli parsakaali joista menetin kokonaan 3, osan myös kukkakaalista, horteinsioista osa, neilikoista , tillissäkin olivat, retiisistä menetin osan, salviasta, oreganosta, mintuista jne ym eli tuohoa tuli ihan kiitettävästi en kerinnyt keräämään siihen malliin kun niitä sikisi, nyt on jo rauha maassa.No entäs satoasiaa, kuivattuna jo minuttuja erimakuisia teeaineeksi, melissaa, tilliä. Syöty ollaan toista satoa jo retiisiä, oman maan salaatteja toukukuun alusta asti. Tomaatit laitoin hiukan myöhään joten vasta raakileet, kurkun unohdin joten sekin vasta alullaaan. Herneet, porkkanat, punajuuret hyvässä alussa jo tuuheina puskina. Kukkakaalit, parsakaalit, ym muut kaalit, sipulit ym kaikki hyvässä kasvussa. Satoa on odotettavissa, kuivaukseen menossa appelsiiniminttu ja osa oreganoa teeksi ja mausteeksi. Persiljaa laitoin lisää kun loppui kesken. Tällä kertaa en laittanut perunaa ämpäriin ns varhaisperunana vaan se on maassa kaikki, kurpitsa kukkii runsaana joten siitäkin saan hyvää satoa.

Sadetta meilläkin tarvittaisiin, onneksi meillä on isot tankit joihin tuli jo kerättyä aina kun satoi, tosin jouduin ja välillä ottamaan raanavettä avuksi, ei voi mitään jos meinaa satoa saada.

Onneksi  on muuten ampiaisia ja mehiläisiäkin näkynyt!  Sekä myös 1 herhiläinen, jees se on täällä rauhoitettu sen verran harvinainen se jo on. Luumuja, omenoita tulossa ja naapuriin kirsikoita joita ei itse syö joten saan ne. Mansikat laitoin tällä kertaa pakkaseen kun vanhoja on vielä viimevuodelta hilloina. Se hillo urakka jäi nyt tekemättä, yleensä 100 purkkia teen hilloa. Luumuhilloa sitten myöhemmin ja omenahilloa.  Onneksi muuten jäi hillot tekemättä sillä kun ulkona 30 astetta ei todellakaan tee mieli keittiössä keitellä! Meillä ei ole ilmastointia muuta kuin pieni pöytätuuletin ja kellari.


Ihan hyvässä mallissa siis kaikki, nurmikkokin kasvaa vähän ja on kivasti korjaantunut talven jäljiltä, sen korjaukseen upposi jokunen päivä, vielä pitää lannoittaa toionen kerta kun nyt sataisi että sen saisi tehtyä.
Eka heinä satsi saatiin tehtyä latoon ja loppukesä pellosta ajan nurmikkona, sen verran vähän nyt heinän syöjiä, eli 1 kani ja 2 marsua, no ehkä muutama kani tulee lisää vielä, mutta heinää on vaikka koko kylälle. Yleensä tehdään kaksi heinänkaatoa kesässä ja kaikki on mennyt :)

Mitäs  meidän puutarhaan muuta kuuluu...murkkuja on vähän tänä vuonna, kasvarissa ei ollut yhtään. Koiruli ei jaksa näin helteellä kaivaa kuoppia siihen malliin mitä keväällä, jipii!! Pysyy kukat maassa ja sipulit.

Tässä kuulumisia meiltä ja hellettä on 28 astetta varjossa, parvekkeella 38, ukkosta luvassa, ainakin jossain, yölämpötilat noin 17 astetta. Tarkenee.

Nautitaan kesästä ja sen tuomista asioista, paljain jaloin muuten tekee hyvää koko ropalle!!

Postailen taas välillä, ettei täällä nyt ihan unohdeta blogiani :)


Kommentit

 1. Melkoisia nämä kaikki sääilmiöt ympäri maailmaa! Ääripäästä toiseen mennään hetkessä. Meillä ollut tällä viikolla riesana todella kova tuuli ja kasvit ovat olleet kovilla. Lisäksi sateettomuus vain jatkuu. Minä en ole ehtinyt aamuisin kastella, vaan se on jäänyt iltaan. Toivottavasti ei tule etanoita. Kirvoja on kyllä ollut riesaksi asti ja olen niitä mäntysuovalla ruiskutellut.
  Mukavaa loppuviikkoa😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anni, kirvoja taas ei ole meillä, onneksi, noi etanat riittää :)

   Poista
 2. Olipa kiva lukea kesäisiä kuulumisiasi! Melkoiset hillotalkoot siellä normaalisti on. Sadan hillopurkin keittely vaatii jo melkoista turnauskestävyyttä. :-)

  Ja etanat ovat kyllä ärsyttävä riesa! Pitääkö aina ilmaantua jotain elukoita, jotka pilaavat puutarhurin ilon.

  Mukavaa kesän jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu, minulla lomailut suuntautuu puutarhaan vaikka mieli tekisi reissata mutta ei enää niin vaan onnistu, onneksi noita reissuja on tullut tehtyä aikaisemmin on mitä muistella.

   Poista
 3. Täällä oli toukokuu tosi lämmin, ilman sadetta. Jotenka kastelimme kasvimaan, onneksi joki
  on ääressä, pumpulla ylös.
  Kesäkukat kastelen tynnyristä hakemalla vedellä.
  Meillä ei kesä ole vielä noin pitkällä.
  Ihanaa kesän jatkoa sinulle.

  VastaaPoista
 4. Kuuma ja kuiva kesä on ollut. Viime yönä saimme kunnon sateen ja tuli tarpeeseen.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit kommentin. Tulen mielelläni vastavierailulle.