Koholavat käteviä yrteille

 Siinä ne on pienenä alkuna vielä, retiisit! Meillä syödään koko kesä pitkälle syksyyn retiisiä joten sitä laittelen näihin koholavoihin koko ajan kasvamaan.  Tiesitkö miten terveellinen tuo retiisi on? Laitan loppuun linkin, lueppa se. Taustalla näkyy Arnikki josta teen itselleni ja appivanhemmilleni kipua lievittävää "rasvaa" eli arnikki on hyvä ulkoisesti mustelmien, turvotusten, ruhjevammojen, reumaattisten vaivojen, hyönteisten pistojen sekä palovammojen hoitoon!
Sitruunaminttu ja Sitruunamelissa taustalla,  ne tulevat mm salaatteihin, teeaineeksi. Pieniä vielä ovat ja yöksi olen peittänyt, päivälämpötila tänäänkin luvassa 29 astetta niin yöt ovat noin 10 astetta ja ensiviikolla saankin sitten peitellä enemmän lämpötila putoaa alle 20 asteeseen ja yöt viileemmiksi.

Kasvarissa on salaattia noin 20 hyvässsä alussa ja viikonloppuna saakin jo syödä omia salaatteja. Ruohosipulia  on paljonkin jo, persilja talvehti kasvarissa ja se runsaana jo.
Tässä on lisää teeainetta tulossa, nuo mintut, siinä on appelsiiniminttua ja kreikkalainen vuoritee kasvi. Taustalla salviaa, hyvin selvisi talvesta peitettynä tosin enimmillään pakkanen oli vain 11 astetta, lunta oli pariinkertaan, se myös teeainetta ja edustalla pillisipulia jota voin sitten pakastaa. Meillä sydään paljon sipulia ja mielelläni kokeilen erilaisia muunnoksia siitä. Valkosipulia tuli viime vuonna riittävästi ja sitä on vieläkin, joten tänä vuonna en sitä laita, ovat vielä syötävässä kunnossakin.

Meillä ei muuten paljoa flunssia sairastella, siihen on osa syy ylläolvevat retiisit, teet, salaatit ja sipulit,  monet muutkin yrtit ja tietenkin ei saa unohtaa käsipesua :)

Onko teillä kasvamassa yrttejä?? Ja muista syödä retiisiä!! Ja nämä koholavat ovat tosi käteviä yrteille, ei tarvitse kyykkiä näiden pienten taimien seassa ja näkee hyvin mitä  nyppii pois :) ettei nypi sitä tainta rikkaruohona ja näitä puhdistaa nopeaan rikkaruohosta.

Ja jos sinulla ei itselläsi ole mahdollista näitä kasvatella, suosittelen Yrttipajaa siellä Suomessa, heiltä olen itsekin tilannut kuivattuja yrttejä joita en itse ole kasvattanut, eipä nuo postit kalliit olleet tänne asti. Ja koska heidän tuotteista tykkään laitan tähän linkin heidän sivuilleen, Yrttipaja
Salviasta tietoa tässä, klikkaa

ja vielä  yksi linkki Salviasta 

Tässä linkki pillisipulista 

Linkki retiisistä
Lähteet omat muistiinpanot, nuo linkit, omat kuvat
Ja saatan suositella tuotteita joita itsekin käytän joten kokemus on omaa ei maksettua!Kommentit

 1. Sinulla on jo kaikenlaista kasvamassa. Retiisit ovat herkkua, jostain syystä niiden kylvämien jää vain yhteen. Taidankin kylvää sitä heti lämpimälle seinustalle harson alle.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylvä ihmeessä, tuskin sinnekään enää yöpakkasia kovia tulee ja jos niin peitä tukevammin, voivat hyvinkin selvitä.

   Poista
 2. Sinulla on monelaista jo kasvamassa! Vähemmän tulee itse kasvatettua. Yksi on jota aina kylvän ja se on kirveli, korvaan sillä persilja. Ja mangoldi korvaa pinaatin :)

  VastaaPoista
 3. Minä kasvatan paljon yrttejä, mutta täällä on vielä liian aikaista. Lipstikka toki näytti jo olevan aluillaan puutarhassa

  VastaaPoista
 4. Siellä on jo vaikka mitä kasvamassa:) Toivotaan että kasvavat hyvin! Meillä oli ajatus tänä kesänä laittaa kaksi kasvulavaa pihalle..salaatteja,porkkanaa ja yrttejä ainakin:) Leppoisaa päivää❤

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommenteista Millin, Sussi ja Päde :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit kommentin. Tulen mielelläni vastavierailulle.