Tuoksuampiaisyrtti


 Dracocephalum moldavica  

 
Ihanan mieto sitruunainen tuoksu ja maku, sopii hyvin teeaineeksi jossa sitä itse lähinnä käytän. Kalaruokiin sopii erittäin hyvin sekä salaatteihin, mihin nyt itse tykkäät sitruunaista makua laittaa. Tämä yrtti muistuttaa sitruunamelissaa, tunnetaan myös nimellä Moldavian melissa, turkkilainen melissa

Tällä yrtillä on myös vatsaa hellivää vaikutusta  joten ruuansulatukselle oivallinen. Helpottaa ilmavaivoja ja vatsan kouristuksia näissä ongelmissaa. Ja näin myös rauhoittava vaikutus.

Nettiä selaillessani sain kahta eri tietoa että olisi yksivuotinen sekä monivuotinen. Täällä Saksassa sanotaan yksivuotinen joten sen mukaan nyt sitten toimin kun tätä itse laitan itämään. Kokeilemalla sitten selviää.
Suomessa Viherlandia sanoo tämän olevan monivuotinen.

Helppo kasvamaan, vaatimaton ja aurinkoinen paikka. Lehtisatoa kerätään kuivatettavaksi teeaineeksi ja mausteeksi. Ja tämä kerää nitraattia joten en suosittele pitkää käyttöä yhteen menoon. Itse käytän teessä noin kerran  päivässä ja maksimissaan 3 viikkoa on itselleni sopiva käyttöaika, siten paussia vähintään kuukausi.

Ampiaisten suosima kasvi! Sopii hyvin leikkokukaksi ja myös ruukussa kasvatettavaksi parvekkeella. Itse esikasvatan osan koska haluan aikaisemman kukinnan ja leikkokukaksi myös, teeaineeksi laitan suoraan maahan  sillä silloin kasvissa on enemmän lehtivihreää kerättäväksi. Kun maanlämpötila on vähintään 7 astetta toukokuun loppu, kesäkuun alku siellä Suomessa kylvö suoraan maahan

Ota aina ensin selvää sopiiko yrtit sinulle tai keskustele lääkärisi kanssa, en ota mitään vastuita yrttien käytöstä vaan kirjoitan aina omista kokemuksistani ja minulle sopivista tavoista.

Olen tätä yrttiä käyttänyt vuoden verran epäsäännöllisesti ja huolellisella käytöllä ja asioihin perehtymällä selviää. Ja itse suosin aina vaihtelevuutta yrttien käytössä ei yhtä ja samaa pitkiä aikoja,hyvä myös kiinnittää huomiota ettei käytä samaa vaikutusta, samaa sukua olevaa yrttiä monia yhtäaikaa!


Hyviä linkkejä

Hyötykasviyhdistys

Yrttitarha 

Saksaksi sivu 


Lähteet ylläolevat linkit, omat muistiinpanot, kuva wikistä. Omat kokemukset.

Kommentit

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit kommentin. Tulen mielelläni vastavierailulle.