Sitruunapuu

Tässä komeilee talvehtimassa Sitruunapuuni, jonka hankin naapurilta tuollaisena kun häneltä loppui tila ja näkyi siellä noita pari vielä olevan. Ilmeisesti tykkäävät syödä paljon sitruunoita.

Sitruunapuun on hyvä antaa talvehtia rauhassa 5-10 asteisessa paikassa jossa myös on valoa jonkun verran, ei siis ihan pimeää/hämärää saa olla. Jos lämpötila nousee enemmän kun tuo sallittu ei tämä puu tee hedelmiä kesällä. Näin kertoi naapurini. Hänellä tämä puu on ollut vuosia. Lehtiä tuo pudottaa jokusen ja väri muuttuu mutta keväällä taas innostuu, laitan kuvia sitten myöhemmin tästä samasta puusta kuinka kasvaa kesällä ulkona.
Mittari puun juurella kertoo lämpötilan joka on 8 astetta. Tuolla talvehtii myös muita kasveja.

Huhtikuussa tämän saa laittaa ulos, täällä Saksassa, Suomessa saa odotella ainakin toukokuuhun, eli ilmojen mukaan!  Meillä saattaa jo maaliskuussa olla helteet joten ilmoja tutkistelen täälääkin. Pakkasta ei kestä, joten tarkkaile lämpötiloja ettei ole yölämpötila alle 10 astetta! Ja hyvä on ettei laita puuta suoraan auringonpaisteeseen vaan ensin puolivarjoon totuttelemaan ulkona oloon ja siitä sitten aurinkoon.

Lämmin aurinkoinen paikka, tuulelta suojassa ja myös ettei ui vesisateessa. Säännöllinen kastelu kesällä, talvella riittää kerran kuussa tai harvemmin, itse kokeilen onko kasvi kuiva vai märkä ennen kastelua. Jotkut pitävät puuta koko talven huonekasvina jolloin tietenkin on erilaiset hoito-ohjeet. Ja hyvä muistaa että myös lajeja on paljon erilaisia, on kääpiösitruslajike ja on tämä isompi lajike joka voi kasvaa jopa 4m. No siinä tilanteessa pitää alkaa leikkaamaan latvustoa joka hyvä tehdä ennen kasvukauden alkua. Kuvassa oleva puuni ei kärsi kovin paljoa enää pituutta kasvaa tai en tiedä mihin laitan talveksi, joten latvominen on edessä keväällä.

Lannoittaa pitää kasvukaudella kerran viikossa. Ja hyvä tippi on laittaa teippiä varteen väärinpäin  ainakin 20cm matkalle eri kohtiin, se sitoo tuholaisia sekä sumuttelua  pari kertaa viikossa joka myös ehkäisee tuholaisia.

Tämä sitruunapuu on hyvä valinta parvekkeelle, terassille ruukkukasvina. Meillä ei talvehdi ulkona.

Onko teillä kokemuksia sitruunapuusta?


Mainitsen erään tärkeän asian tässä näistä lähteistä. Ne PITÄÄ aina mainita ei riitä "netistä", sillä netissä on myös kuvia joita ei saa ottaa. ON siis hyvä katsoa mistä kuvasi otat jos niitä käytät ja niissä pitää olla cco lisenssilupa jos otat omaan vapaaseen käyttöön.= täällä blogissa esiteltäväksi! Tekijänoikeudet ovat tärkeä ja tuomittava asia jos väärin teet. Tai kysyt luvan saatko käyttää. Lähde on mainittava selkeästi! Itse käytän ellen omia kuviani niin vain CCo lisenssi kuvia = vapaaseen käyttöön, myös myytäväksi, ei tarvitse nimetä lähdettä. Laitan aina merkinnän cco kuviin jos niitä käytän.

Lähteet omat muistiinpanot, sekä naapurin suulliset ohjeet, kuva oma.
Linkki ohjeisiin Kekkilä
Linkki ohjeisiin Puutarha.net

Kommentit

 1. Varmasti vaikea kasvatettava. Todellinen kaunotar.

  VastaaPoista
 2. Komea puu. Tuo varmasti kivaa tunnelmaa puutarhaan. Nuo kuvien oikeudet ovat tärkeä juttu. Moni varmaan ihan ajattelemattomuuttaan varastaa toisen kuvia. Itse pidän listaa käyttämistäni CCO kuvista, kuvien merkitseminen kun ei useinkaan onnistu järkevästi kuvan yhteyteen. Hyvää alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse laitan sen cco merkin heti kuvan alle, omissa kuvissani on omat nimikirjaimeni tehtynä kuvankäsittelyllä.

   Poista
 3. Hieno puu! Itse ostin syksyllä alesta pienen taimen. Nyt se on kellarissa odottelemassa kevättä :) Sitruunoita ei vielä ole odotettavissa, joten pimeyskään ei haitanne. Kellariston parhaimmalta näyttää tällä hetkellä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerrot varmaan miten kävi hedelmien suhteen myöhemmin ?

   Poista
 4. On komea ja eksoottinen puu. Tuottaako tuo siis oikein hedelmiäkin (ymmärsin niin...), vai onko puu vain koristekasvi? Tuollaista olisi hieno kasvattaa, mutta meikäläisen viherpeukalotaidoilla se ei kyllä onnistu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuottaa hedelmiä, ainakin toivon niin minun hoidossani :)

   Poista
 5. Hieno puu. Meillä ei ole sopivia olosuhteita tuollaiselle. Valitettavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän se, jos ilmasto hirveesti muuttuu ja jatkuvasti sataa ei tämä puu tykkää yhtään. Katsotaan miten itsellä onnistuu. Sisällä olevat sielläkin ok.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit kommentin. Tulen mielelläni vastavierailulle.