Ayurveda, osa 2 perusteista hieman

Sanoinkin tuossa edellisessä postauksessa että käyn tätä Ayurvedaa läpi lähinnä miten se soveltuu nykyarkeen ja lähestyn sitä hoitotyön näkökannalta. En ole opiskellut Ayurvedaa kuin joitakin kursseja ja lukenut kaikkea mahdollista. Mutta kasvatan itse yrttejä ja niiden avulla pyrin hoitamaan itseäni sekä läheisiäni. Tämä on täällä Saksassa todella yleistä omine hoitolaitoksineen ja kursseineen jne.Joihin minun on tarkoitus paremmin perehtyä heti kun saan siihen mahdollisuuden.

Käsittelen vain kevyesti näitä perusasioita jotta niistä saa kuvan mitä ne ovat ja tarkoittavat. Enemmän tietoa kannattaa hakea alan ammattilaisilta. Ja tämä ei ole siis mikään hetken villitys, vaan todellakin elämäntapa.

Ayurvedessa on tarkoitus löytää jokaisella oma ruokavalio jota noudattaa ja ottaa huomioon liikkumien sekä uni. Vaikka kuinka olisit terveellisesti syönyt ja elänyt ikäsi. Se ei tarkoita että terveellinen ruokavalio jota noudatat olisi juuri sinulle sopiva. Sillä kaikki ei soivi kaikille, se on normaalia. Ei voi sanoa että syö terveellisesti! Se mikä on sinulle hyväksi ei ole sitä toiselle, se on aina muistettava. Joku ei voi syödä kaalia ja jollekin se on elinehto melkein sama pätee ihan kaikkeen.


Ayurveda jakaa ihmiset kolmeen eri kehotyyppiin eli doshaan, sekä näiden sekoituksiin. Kolme pääkehotyyppiä ovat Vata (ilma, tila), Pitta (tuli, vesi) sekä Kapha (maa,vesi).


Vata :  On vaikuttavin ja aktiivisin dosha. Se vaikuttaa kaikkiin muihin osaalueisiin. Se kuiva, liikkuva, kylmä, karkea, pieni, kova ja epäjohdonmukainen.  Ja ne sairaudet jotka Vatasta johtuvat ovat myös armaamattomia ja epäjohdonmukaisia. Suurin osa sairauksista on Vatan aiheuttamia.

-se ilmentää innostusta, vaikuttaa aineenvaihduntaan. Kontrolloi hengitystä, vaikuttaa liikkeisiin sekä pitää tuntoaistit toiminnassa.

Pitta : on luonteeltaan kuuma, se pilkkoo ja hajoittaa, se hyödyntää ja vapauttaa energiaa.
Se vastaa ruansulatuksesta, se vaikuttaa janoon, nälkään ja ruokahaluun. Se kehittää kehon lämmön.

Kapha : vastaa energian varastoinnista. Se antaa keholle sen pehmeyden ja se antaa voitelua liikkuville elimille kehossa. Se antaa keholle tasapainon.

Jos mietitään näiden kaikkien merkitystä itsessämme, niin elimistön tasapaino on loppujen lopuksi pienestä kiinni.  Väärät elintavat, ruokailurytmit, ruokavalio, väärät aistien käyttötavat esimerkiksi melu, hajuhaitat, tietokoneiden näytön pitkäaikainen tuijottaminen jne. Väärät liikeet kuormittavat jäseniä, niveliä. Väärä unirytmi kuormittaa elimistöä. Kaikella on siis merkitystä siihen miten voimme.

Keskeinen periaate Ayurvedassa onkin juuri terveydestä huolehtiminen, sen tukeminen ja tautien ehkäiseminen, sairauksien parantaminen. Jokainen voi omalta osaltaan juuri näihin vaikuttaa. Helppoa tietä ei olekaan terveyden ylläpitoon eikä mikään poista vakavia sairauksia. Mutta jo se että pystyy sairauksiensa kanssa elämään tasapainoista elämää on saavuttamisen arvoinen asia.

Sairauden hoitaminen perustuu siihen että syy-seuraustekijät  jotka aiheuttavat epätasapainon poistetaan elimistöstä. Ja juuri tämä on minua itseäni kiinnostava aihe.

Kun ihmistä hoidetaan Ayurvedan mukaisesti, hän on yksilö ja hoidossa otetaan huomioon ihmisen kokonaisvaltaisuus, myös henkinen, psyykkinen, sosiaalinen kuin fyysinenkin puoli.

Ja miten tämä voisi nyt olla osa minua itseäni. Yksinkertaisesti näin, kun olet hermostunut se vaikuttaa aineenvaihduntaa kiihdyttävästi, se lisää energian tarvetta, se lisää riskiä verenpaineen nousuun, päänsärkyyn, se lisää hikoilua. Kiihdyttää hengitystä, vaikuttaa siis liikkeeseen näin mm Vataan sekä Pittaan. Tämä on seuraus, entä se syy? No jääköön sanomatta, mutta näin se toimii. Kaikella on syy-seuraus.

Oma kiinnostukseni tätä Ayurvedaa kohtaaan on juuri tämä kokonaisvaltaisuus, miten kaikki vaikuttaa kaikkeen. Ei lääkettä lisäämällä saa tautia pois ellei ihminen itsekin tee asialle jotain, näin esim sokeritaudissa, verenpainetaudeissa, ylipainon tuomissa kivuissa/ sairauksissa jne. On kuitenkin muistetava että on vakaviakin sairauksia olemassa ja ilman lääkehoitoa ei pärjää,  joten kohtuus kaikessa  on minun mielipiteeni ja löytää itselle sopiva tapa huolehtia terveydestään ja olostaan.

Sairauksista sen verran, että ei voi sanoa että ihminen on sitä mitä syö tai oma syy että sinulla on tuo ja tuo. Toisilla on herkempi taipumus saada jokin sairaus. Tai hoitamattomat sairaudet johtavat kehon muutoksiin, lääkkeet vaikuttavat kehon muutoksiin jne. EI saa koskaan yleistää eikä syyttää toista ihmistä hänen valinnoistaan. On hyvä ohjeistaa, antaa infoa, kyseenalaistaakin, mutta valinnan tekee ihminen ihan itse.

Minua kiinnostavat juuri noi yrtit ja niiden vaikutus. Itse olen aikas monisairas ja saan olla varovainen ettei perussairateni pahene muutoksista, mutta ei se estä minua opettelemasta uusia asioita ja kokeilemasta josko ne olisivat minulle hyväksi. Teen sen mukaan miten voin. Ja näin se kuuluu ollakin, siten voi saavuttaa tasapainon. Ei suorittamisella, ei pakosta, ei kenekään muun toiveesta.


Tässä hyvä linkki aiheesta, käytän myös lähteenä. Hyvä!

opas Ayurvedasta

Nostettu esille vuodelta 2017.

Muut lähteet: omat muistiinpanot, http://www.ayur-veda-luechtefeld.de/,
Omia kuviani, että ccoKommentit

 1. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Ihanaa, että valaiset tätä mielenkiintoista asiaa.

  VastaaPoista
 2. Olipa taas mielenkiintoista luettavaa! Kokonaisvaltaisuus on kyllä ihan uskomattoman tärkeä asia, samoin kuin se, että emme ole samasta puusta veistettyjä. Tuntuu hassulta ajatella, miten erilaisia ihmisten systeemit voivat olla, vaikka meidät on tehty periaatteessa ihan samoista "rakennusaineista". :-)

  En ole perehtynyt doshiin koskaan sen paremmin (pitäisi kyllä), ja olen aina miettinyt, mistä sen tietää, mitä kehotyyppiä itse on. Osaatko sinä sanoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Netissä on noita testejä mutta ne ovat tosi lyhyitä ja vain suuntaa antavia joten ei niin ihan täysin saa luottaa. Minusta jos haluat kunnon testin on paras mennä asiantuntijalle. Minusta paras että menisit kun olet Intiassa, sieltä saat kyllä tarkan ja hyvän arvion!! Mä tekisin niin jos se ois mahdollista. Ota selvää onko siellä missä olet nyt näitä keskuksia. On muuten harmi jos ne kirjat ovat nyt sitten menetetty, niissä oli arvokasta tietoa, olisko hänellä omaisia jolta voisit kysyä?? Suomen ayuerveda yhdistys sieltä saa ainakin saisit lisää tietoa. Mun tilanne on niin muuttunut että pitäis mennä uudelleen testiin, mulle teki testin kerran eräs ohjaaja tuttu joka harjoitteli vasta näitä juttuja ja sen mukaan olin Vata ja Pitta :)

   Poista
 3. Kiitos hyvästä ideasta. :-) Olisi varmaan tosiaan paras mennä jollekin asiantuntijalle Intiassa. (Ei tullut itselleni mieleen.) Siellä ainakin luulisi osattavan nämä hommat!

  Täytyypä kysellä anopilta uudestaan niiden kirjojen kohtalosta.

  Mukavaa viikonloppua! <3

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit kommentin. Tulen mielelläni vastavierailulle.