Lumipalloheisi ja muistutus alekoodista.

Ihana Lumipalloheisi Viburnum opulus Roseum,  on tämän nimi joka meillä kasvaa. Sitä voi sanoa myös Pohjan Neidoksi, joka on aivan oma lajikkeensa siellä Suomessa! Perinnetieto kertoo että :

"Perinnepihan lumipalloheisi on saanut alkunsa maljakkoon otetuista kukkivista oksista, jotka olivat maljakossa muodostaneet juuria. Kanta on peräisin Karjalan Kannaksen Räisälän kylästä, josta siirtolaisperheen emäntä oli ottanut sen muistoksi mukaansa ja tuonut sijoitustalonsa pihaan Pohjanmaalle.( lähde Pirkanamaan perinnepiha.fi  )"


KORKEUS: 2-4 metriä,  minulla tämä jo lähemmäs 3 metriä.
KUKINTA-AIKA:toukokuu, kesäkuu-heinäkuu (meillä aikaisemmin kuin Suomessa)
KASVUPAIKKA: puolivarjoinen, aurinkoinen, kasvaa melko nopeasti.
TALVENKESTÄVYYS: I-VI
KUKAN VÄRI: valkoinen, puhtaan valkoinen kukka. Kukinta kestää noin kolme-4 viikkoa.
KASVUALUSTA: tuore, runsasravinteinen, kalkkipitoinen
ISTUTUSVÄLI: 1,5-2 metriä, jos haluat yhtenäisen tuuhean pensaan voit jopa istuttaa 1m välein.

Lumipalloheisi on kookas yksittäis- tai suojapensas. Se kukkii runsaasti kesä-heinäkuussa suurin, pallomaisin kukin. Lehdet saavat punaisen syysvärityksen. Lumipalloheisi ei kaipaa säännöllistä leikkausta. Huonot, kuivat oksat voidaan leikata aikaisin keväällä.

Minulla tämä kasvaa aurinkoisella paikalla, mutta ei onneksi kuiva maa, ongelmana herkästi kirvat sekä heisinälvikkäät. Tosin niitä ei ole vielä ollut haitaksi asti.

Lisäystä en ole kokeillut, mutta lukenut että se on todella hankalaa. Joten suosin taimen ostoa. Jos jollakulla on kokemusta pistokkaasta taimeksi, kuulisin mielellään!

Kaunis kukka koristamaan puutarhaa ja myös maljakossakin.


Tässä tämä komea puu, ei niinkään pensasmainen. Heinät tarkoituksella pitkät kun ne kaadetaan myöhemmin eläimille talveksi.

Tänään on satanut vettä maahan asti ja ilma on kivan raikas. Lämmintä luvassa 24 asteeseen. Rentouttavaa ja seesteistä istua ulkona kahvilla ja kuunnella lintujen laulua. Seurata muidenkin ötököiden lentoa, perhosia. Lumipalloheisi on mehiläisten suosiossa. Ja nyt keväällä on hyvä aika istuttaa, syksylläkin voi mutta ainakin täällä sanoivat että hyvä suojata talven yli ja siellä Suomessa varmasti enemmän tarpeen tämä tieto.

On todella piristävää liikkua luonnossa vaikka vain omassa puutarhassa.

Ja muuten muistithan että Bona Valeressa on tämän kuun loppuun 20% alennus tuotteista koodilla PUNAAPILA, taidan hyödyntää ainakin itse. En kerkiä tekemään nyt kosmetiikkaa toistaiseksi itse.

Rentoudutaan ja iloitaan siitä mitä meillä on.Lähteet: suomalainen taimi.fi, pflanzmich.de, perinnepiha.fi, omat muistiinpanot.
Kuvat omiani EH.

Kommentit

 1. Oo miten upea tuo lumipalloheisi! Kukinnoista tulee vähän mieleen hortensia :)

  VastaaPoista
 2. Onpa se kaunis, suorastaan lumoava.

  VastaaPoista
 3. Lumipalloheisi on niin upea! - Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
 4. Upea! Kukat hehkuvat komeasti iltahämärissäkin vielä.
  Minulla on ollut edellisessä talossa, jossa oli kunnon maa ja puutarha. Täällä se ei kasva, mutta voin ihailla sinun blogissasi, kiitos :-)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit kommentin. Tulen mielelläni vastavierailulle.