Katsaus puutarhan elämään

Pieni katsaus näihin kasvulaatikoihin. Meillä oli pitkään myös kylmää joten jouduin peittämäään nämä kaikki monta viikkoa ja osa oli kasvarissa kuten nuo perunat kasvamassa. Sekä kaikki yrttialut olivat kasvarissa josta ne siirsin näihin penkkeihin.

Etualalla: uutta retiisiä tulossa, yksi sato jo syötiin. Basilikaa pari lajia sekä muutamia yrttejä jotka todella huonosti lähteneet. Sekä kaksi mangoldia. Ne kasvavat isoksi, mutta käytän heti kun lehdet siinä mallissa joten eivät vie koko tilaa tuosta laatikosta.

Keskimmäisessä : laitoin jo keväällä syksynlajeja, eli pitäisi istuttaa syksyllä ovat kylmäkäsittelyä tarvitsevia, mutta kokeilin. Ei kovin hyvä tulos. Uusi kylväminen edessä syksyllä. Ainoastaan kamomillasanunio rehottaa, se on hyvä koska tarvitsen sitä paljon. Sekä voiteisiin että teehen. Kamomillasauniota minulla on myös etupihan penkissä, joten tässä ei ole kaikki.
Sekä pienenä alkuna meiramia.

Iso laatikko takana. Siellä on erilajeja melissaa, retiisiä, tilliä, persiljaa, selleriä, valkosipulia, rosmariinia jota myös kasvarissa tomaattien kaverina. Oreganoa, fenkolia.
Tllin korjaan tänään kuivaukseen ja uutta tilalle. Salviaa on monta alkua, minttuja myöskin. Kynteliä yksi taimi. Muistinko kaikki, en ole varma. Laatikko on tosi iso ja lisäilen sinne kaikenlaista kun näen uusia tuttavuuksia :) Suurimman osan kaikista olen itse siemenestä kasvattanut.

Perunaa on säkissä sekä ämpärissä ison lavan etualalla.  Varhaisperunaa, jonka laitoin kasvariin jo hyvissä ajoin eli maaliskuussa, peittelin monena viikkona yöt. Hyvin on lähtenyt. Nyt vaan odottelen että kohta kukkii ja satoakin pitäisi jo alkaa olemaan, rehottaa siihen malliin. Muuta lajia on kahdessa paikassa puutarhassa.

Kasvimaalla on perunaa, punajuurta, kurpitsaa erilajeja, selleriä, porkkanaa, sekä yrttejä mausteeksi. Sipulia. Kasvarisssa on lisäksi kurkkua, tomaattia, salaattia, tinjamia, persiljaa, kukkakaalia, rosmariinia. Tinjamia pitämään muurahaiset loitolla.

Etupihalla kasvaa laventelia, jota tarvitsen voiteisiin. Sekä ruohosipulia joka jo kukkii.


Heinät kaadettiin perjantaina ja eilen ne laitettiin talteen. Eli vielä yksi sato tulossa heinääkin. Mansikoita ei laitettu tänä vuonna. Niitä saa läheltä edullisesti. Nokkosen kerään tänään kuivaukseen. Sitä on kasvarin etelä seinustalla antamassa varjoakin. Sekä teeksi, mausteeksi että marsuille talveksi.

Meillä on ollut täällä nyt reilu viikon helteet eli tänäänkin luvassa 31 astetta. Onneksi on pilvistä, ainakin nyt.  Kastella on saanut ahkeraan. Olenkin ollut aamukasteen kanssa liikkeellä yhtäaikaa, eli kuuden jälkeen. Hyvä aika kastella kasvit! Iltasin annan vielä vettä, mutta maa on niin kuumaa että kasvit saa vain pienen osan siitä joten olen siirtynyt aamukasteluun, silloin kastelen todella reilusti.


Alla vielä kuva omenoista jotka jo pienenä alkuna.


Näin tällä kertaa, miten teillä siellä kesä etenee? On kiva seurata kasvien alkuun lähtemistä ja onnistumisen iloa seuraa kun huomaan että jipii tuokin lähti hyvään kasvuun. Se on palkitsevaa!
Kommentit

 1. Minä odotan ja toivon että lämpenisi.En uskalla istuttaa taimia ulos kun on luvassa kylmenpää.Ulkoilutan,ulkoilutan ja jätän yöksi jos näyttää että uskaltaa.Sinulla siellä on kasvut hyvin jo alulla.Kiitos kivasta postauksesta.

  VastaaPoista
 2. Ainiin.. Mangoldi on vielä kylvämättä. Kiitos muistutuksesta. Tänään meillä on hyytävän kylmää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meinasin itsekin unohtaa, ihmettelin mikä puuttuu kun oli iso tyhjä kohta lavassa :)

   Poista
 3. Kasvilaatikot ovat kivoja. Meilläkin on pieni keittiöpuutarhan uudistus meneillään ja pitäisi ehtiä kuvaamaan kasvilaatikoita blogiin. Tosin ei siellä vielä juuri mitään kasva. Tuo sää on kylmenemään päin. Hirvittää ihan.

  VastaaPoista
 4. Voih, teillä onkin jo kevät pitkällä, ensimmäiset retiisitkin syöty! Muistelin, että kokeilit inkiväärin kasvatusta, miten onnistui?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Inkiväärit ei onnistunut, en tiedä mikä meni vikaan. No kokeilen taas kun on innostusta. Oletko sinä kokeillut?

   Poista
 5. Uskalsin jo istuttaa kukat ulos ruukkuihin, toivottavasti ei enää tule kylmiä öitä.
  Olen kokeillut täällä kallioilla vaikka mitä, mutta huonosti kaikki syötävä kasvaa, onneksi silmäniloa sentään saa.

  Sinulla on paljon kaikkea, aika homma kastelussa kuumina päivinä. Kasvua on kiva seurata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hommaa on kyllä, mutta iloa taas kun saan satoa :)Ja pitää ain amiettiä että on joku kotona kun itse lomailen.

   Poista
 6. Ihanaa ihailla näitä kuvia. Meillä alkoi terminen kevät vasta pari päivää sitten. On niin kylmää, ettei puiden silmut edes aukea.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit kommentin. Tulen mielelläni vastavierailulle.