Voi nokkonen minkä teit!
 
Kai sinäkin olet tutustunut nokkoseen? Ainakin moni on. Mutta tiesitkö kuinka ravinnerikas se on?

"Nokkonen on ollut pitkään yleinen hyötykasvi, jota on syöty ravitsevana vihanneksena. Keittiökasvina nokkonen tunnetaan jo Rooman valtakunnan ajoilta. Pinaatti ja sen viljely on sittemmin syrjäyttänyt nokkosen. Nokkonen sisältää erittäin paljon piitä, rautaa ja C-vitamiinia (n. 100 mg/100g); vihreissä osissa on korkea klorofyllipitoisuus. Kasvi sisältää myös tärkeitä A-, B-, E- ja K-vitamiineja. Nokkosessa on mm. pinaattiin verrattuna seitsenkertaisesti rautaa. Nokkosen ravintoarvo on erittäin korkea. Mikään kasvi Suomessa ei sisällä yhtä paljon mineraalisuoloja kuin nokkonen. Nokkonen on yksi Pohjois-Euroopan merkittävimmistä luonnonkasveista, sillä sato on runsas ja sitä saadaan jo varhain keväällä. Nokkonen on lisäksi hyvänmakuinenkin ja sopii hyvin esim. keitoksi, munakkaaseen, kalakeittoon, täytteeksi uunikalan vatsaan, leipiin ja sämpylöihin, lettuihin, teeksi ja lehtivihreäjauheisiin.
 Ruuaksi tarkoitettu nokkonen kerätään ennen kukintaa aurinkoisen jakson jälkeen, jolloin sen nitraattipitoisuus on alhaisimmillaan. Keruu voidaan aloittaa heti kun versot ovat 10-15 cm ja jatkaa myöhäiseen syksyyn. Ennen käyttöä tuore nokkonen ryöpätään. Keitto ja kuivaus tuhoavat poltinkarvojen myrkyn. Säilöminen talven varalle onnistuu joko kuivaamalla tai pakastamalla ryöpätyt nokkoset käyttöön sopivissa erissä. Runsastyppisiltä paikoilta nokkosta ei kannata kerätä sen sisältämien nitraattien vuoksi. Nokkonen kuuluu kauppayrtteihimme. Nokkosta on käytetty myös karjanrehuna parantamaan maidon laatua ja määrää. Nokkosen siemenet puolestaan lisäävät kanojen munintaa." Lähde Yrttitarha fi

Itse kerään nokkosta jo keväällä ja näitä kuivattelen pitkin kesää. Katso ettet kerää heti tienvarsilta vaan puhtaista paikoista. Ota vain hyviä osia talteen, ei jo lakastuneita tai muuten kärsineitä osia. Ja itse kuivatan näitä ilmavasti tarpeeksi isoilla levyillä., laatikoissa käsipaperin päällä. En omista kuivureita. Minulla on sellaisia isoja hedelmälaatikoita joissa on matala reunus. Ja kuivuvat lämpimässä ja ilmavassa varastohuoneessa.

 Kuivata kunnolla kuivaksi, rapeaksi etteivät pääse myöhemmin homehtumaan ja myöskin säilytä ilmatiiviisti etteivät kostu ja homehdu säilyttäessä. Itse kerään vain seuraavan vuoden tarpeisiin joten en säilyttele vuotta enempää. Laitan lasipurkkeihin jotka teeksi kuivatan, salaatteihin jne ruoaksi. Ilmatiiviisiin pusseihin joissa on ns vetoketju kun teen marsuilleni, koiralleni jauhetta. Nämä vielä murskaan todella hienoksi jauheeksi  ja lisään ruokiin itselle mausteeksi ja elämillekin annan, sekoitan ruan joukkoon.

Nokkonen on todella monipuolinen kasvi ja sen sisältämät vitamiinit ym ovat ihmiselle hyödyksi. Itse olen  nokkosta käyttänyt vuosia ja sen piristävä ja myöskin puhdistava vaikutus on taattu!  Virtsaneritys lisääntyy, puhdistus teho lisääntyy. Muista siis juoda muutenkin enemmän  kun käytät nokkosta. Ja mieluummin raikasta vettä. Käytän nokkosta kuurinluonteisena kuten kaikkia yrttejä.  Juuri nyt on menossa kolmen viikon kuuri.  Käytän teenä, salaateissa ja keitoissa. Sen jälkeen siirryn seuraavaan yrttiin. Tämä on minun tapani näiden yrttien kanssa. Joillain toisilla se on erilainen. Ja voi sanoa että näin yrttien käyttö on omalla kohdallani monipuolista eikä tule päällekäisyyksiä niiden vaikutuksien kanssa.


" Vaikuttavat aineet ja vaikutukset

Nokkosen verso sisältää amiineja (histamiinia, serotoniinia, asetyylikoliinia), flavonoideja (isokversitriinia, rutiinia, kämferolia, isoramnetiinia), klorofylliä, karotenoideja (mm. betakaroteenia), vitamiineja (C-vitamiinia, B-vitamiineja ja K1-vitamiinia), muurahais-, sitruuna- ja piihappoa sekä suhteellisen runsaasti kalsium- ja kaliumsuoloja.

Nokkosen juuresta taas on eristetty parkkiaineita ja erilaisia steroleja, mm. beta-sitosterolia.

Koska nokkonen on kansanlääkinnässä ollut hyvin suosittu kasvi sille on myös raportoitu monia vaikutuksia, joista vain osaa on pystytty varmistamaan tieteellisin kokein. Nokkosen versolla on diureettista (virtsaneritystä lisäävää) vaikutusta. Nokkosen tuorepuristemehu lisää kloridin ja virtsa-aineen erittymistä. Neljätoista päivää kestävän hoidon aikana virtsan määrä lisääntyi, paino laski ja myös lievä verenpaineen lasku oli havaittavissa.

Nokkosen juuren etanoliuute tutkittiin 67 miehellä, jotka kärsivät eturauhasen liikakasvusta, ja se vähensi yöllistä virtsaamistarvetta lievissä tapauksissa.

Käyttötarkoitus

Nokkosta ja siitä tehtyjä valmisteita voidaan käyttää lisäämään virtsan eritystä, tukihoitona virtsateiden infektioissa ja ehkäisemään munuaissoran muodostumista. Nokkosen juuresta tehtyjä valmisteita taas suositellaan eturauhasen liikakasvusta johtuviin virtsaamisvaikeuksiin (tiheä virtsaamistarve, yöllinen virtsaaminen ja jäännösvirtsa)."
Lähde Terve.fi
Tässä nokkosen terveysvaikutuksia linkki

Ylellä oli asiaa myös, linkki


Luontoportissa asiaa nokkosesta  linkki

Yrttipaja


Yrttipajalta sain nokkosjauheen kokeiltavakseni jo aikoja sitten, nyt tämän kuurin aikana sitä olen käyttänyt. Jäi omat jauhamatta mutta ne kelpaavat hyvin melkein kokonaisena "salaattina" marsuille ja jauhan koiralle.

Oletko sinä kokeillut nokkosta?


Yhteistyö Yrttipaja, eri lähteitä ja omaa kokemaa.Kommentit

 1. Olen joskus tehnyt nokkosteetä. Puutarhassa käytän nokkosta lannoitteena ja tuholaisten torjuntaan. Erittäin hyödyllinen kasvi.

  VastaaPoista
 2. Kyllä nokkonen on hyödyllinen kasvi. En ole käyttänyt ruoanlaitossa (vaikka kyllä voisi) mutta erittäin hyvä lannoitteena. Aurinkoista viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
 3. Tykkään nokkosletuista. Käytän noita Yrttipajan jauheista. En tiennytkään tuosta virtsaneritys jutusta. Kiitos tiedosta.

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommenteista. Teen itsekin tuota lannoitetta kesäisin ja se on kyllä hyvä!Nokkonen on kyllä väheksytty kasvi.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit kommentin. Tulen mielelläni vastavierailulle.