Syksyn satoaSyksyn satoa. Tuoretta ja terveellistä. Ostan aina biotuotteita jos vaan mahdollista ja omasta puutarhasta saan paljonkin erilaisia vihanneksia, juureksia ja hedelmiä. Näistä osa ostettu, kuten juuriselleri ja kesäkurpitsat, punasipulikin, jota en laittanut tänä vuonna, vain tavallista sipulia. Päärynöitä en ole kokeillut kasvattaa, ehkä näillä leveyksillä voisi onnistuakin.

Hedelmiä meillä syödään paljon, joka päivä jotakin. Omenasato on hyvä tänä vuonna joten niitä riittää pitkälle talvellekin. Porkkanoita tuli paljon ja niistä raastetta, keittoa, laatikkoa. Punajuuret vielä odottavat laittamista, viimevuotisia viimeisiä syödään pois, hyviä ovat vieläkin.

Syksyllä on puuhaa myös puutarhassa. Paljon laitettava talvikuntoon. Osan kasveista joudun jo poistamaan, uusia sitten tilalle ja pitää hiukan siivotakin kun tuntuu että rehottavat ihan liikaakin, kuin viidakossa olisi.

On puutarhan hoidossa oma työnsä ja aikaa menee, mutta kyllä sato sitten palkitsee.  Me yritetään olla omavaraisia niin paljon kuin mahdollista, saadaan myös naapureilta satoa mitä heillä on yli sekä vaihtelemme tuotteitamme.  Kellari jo pursuaa säilöttyjä ja pakastimet joita on yhteensä kolme.

Mangoldia on vielä ja sitä saa naapurit vaihdossa. Sekä salaattia kasvihuoneessa, persiljaa, tilliä, retiisiä. Omenoista, luumuista puhumattakaan.

Ajattelin viikonloppuna kokeilla mangoldia, juuriselleria ja porkkanaa keittona, katsotaan mitä laitan lisäksi. Soseutettuna ne ja voi sinne perunaakin laittaa. Ravinteikas keitto sanoisin. Mutta siitä lisää kun saan sen tehtyä. Omaa kokeilua sekin jälleen.


Näillä eväillä viikonloppuun..maukasta sellaista kaikille tasapuolisesti!


Kommentit

  1. Ihanan omavaraisia olette ja maistuuhan ne omat kasvattamat todella paremmilta. Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
  2. Omavaraisuus on mahtava lisä puutarhailusta. Ihanaa vaihtokauppaa naapurien kanssa, tuota pitäisi jokaisen harrastaa. Erikoisen herkullinen keitto luvassa, nam.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit kommentin. Tulen mielelläni vastavierailulle.