Lehmuksenkukista teetä..

on vilvoittavaa istuksella lehmuksen katveessa kun aurinko paahtaa siniseltä taivaalta. Samalla voi kuunnella lukuisten mehiläisten, ampiaisten surinaa sillä juuri nyt meillä lehmus kukkii ja mettä riittää pölyttäjille sekä myös meille yrteistä pitäville kukkia joista kuivaamalla saa erinomaista teetä, oletko kokeillut koskaan?

Itse juuri tänään leikkasin kukintoja mutta koska olen allerginen noille pörisijöille niin suosiolla annoin niille tilaa ja jatkan myöhemmin. Meillä on aivan valtava lehmus pihassa ja siitä kerätään kukintoja joka vuosi ja talvella se on aivan mahtava tee flunssaisen olon helpottajana. Kerään vain yhdenvuoden tarpeet siten aromit säilyvät parhaiten. Muista lupa jos keräilet toisten alueilta ja kerää vain puhtaista paikoista!

Tuli mieleeni että tämä puuni voi toki olla myös puistolehmus mutta tämä ei vain tee versoja joten päädyin ihan omin nokkineni tuohon metsälehmukseen :)Kuvasta huomaa että meillä paistaa aurinko ja kun kuvasin ylöspäin niin eihän se niin vaan onnistu, mutta näkee tuosta nyt jotakin, kokoa ja kukkien määrää, kerättävää riittää. Kuvasta huomaa myös että tuo tummakohta on vanha puumaja joka lähinnä nyt koristeena, muistona ja kissa siellä viettää aikaansa välillä,. Maja oli kovassa käytössä kun poika pieni oli, yhdessä naapurin muksujen kanssa viettivät siellä aikaansa, hyvin mahtui 6 muksua sisälle.
Tässä osa kukinnoista jo kuivaukseen menossa, lisää urakkaa myöhemmin eli kerään siis sen vuoden tarpeen, en ylimääräistä.

Lehmuksenkukkien hyötyjä:

auttaa unettomuuteen, rauhoittaa limakalvoja, helpottaa flunssaista oloa,  helpottaa ärsytysyskään inhalaationa, hyvä immuunisysteemille, stressiin, jännittyneisyyteen jne eli rauhoittavaa vaikutusta. Täällä Saksassa tämä on tosi yleinen teeaineena, hauteena, inhalaationa, hunajassa mausteena, kylpynä, eli käyttö on monipuolinen. Meillä tämä on hyvä talvella juurikin flunssaista oloa helpottamaan ja iltaisin että nukkuisi paremmin, vaihdellen muiden samantapaisten yrttien kanssa.Tee:kuivattuja kukkia 1-2tl ja lisää kuuma vesi, ei kiehuvaa vettä, anna hautua 10 min. jos teet kannuun 1L isomman erän saa hautua 20 min ja silloin kuivattuja kukkia noin 10tl.

Kylmäjuoma: Kourallinen tuoreita kukkia litraan vettä, 6-8 tuntia "hautua," siivilöi kukat pois, voit pitää viileässä hautumisen ajan siten saat valmista juomaa heti..

Älä laita hukkaan teessä käytettyjä kukkia vaan laita ne hautumaan uudelleen litraan vettä ja voit käyttää hauteena. Sekä kylpyyn 2 kourallista kukkia tuoreena, litraan kuumaa vettä, hauduta 10min  ja lisää kylpyveteen siivilöity neste, inhaloitu hyöty että kylpy, helpottaa tukkoista oloa flunssassa, kuin myös muutenkin rauhoittava vaikutus, stressiin, jännitykseen, kipuihin jne.

Hauteena, kastele puuvillainen liina, sidos tms huoneenlämpöiseen haudeveteen ja aseta kipuilevaan kohtaan, otsalle, polviin, käsiin. vanhankansan ohjeita muuten, sain appivanhemmilta.
schmerzlindernd bei Rheuma, Migräne, Magen- und Unterleibsschmerzen blutdrucksenkend beruhigend schlaffördernd verdauungsfördernd harntreibend fiebersenkend reizlindernd bei Husten entzündungshemmend bei Halsschmerzen vorbeugend zur Steigerung der Immunabwehr erfrischend und gegen Hitzewallungen in den Wechseljahren

Quelle: https://www.smarticular.net/gute-gruende-weshalb-du-die-lindenbluete-auf-keinen-fall-verpassen-solltest/
Copyright © smarticular.net
So hilft die Linde Wirklich beeindruckend ist die vielfältige, heilende Bandbreite der Linde: schmerzlindernd bei Rheuma, Migräne, Magen- und Unterleibsschmerzen blutdrucksenkend beruhigend schlaffördernd verdauungsfördernd harntreibend fiebersenkend reizlindernd bei Husten entzündungshemmend bei Halsschmerzen vorbeugend zur Steigerung der Immunabwehr erfrischend und gegen Hitzewallungen in den Wechseljahren

Quelle: https://www.smarticular.net/gute-gruende-weshalb-du-die-lindenbluete-auf-keinen-fall-verpassen-solltest/
Copyright © smarticular.net

Kasvo-ja hiusvesi : sekoita 1 rkl kuivattuja kukkia 250ml kuumaan veteen, jäähdytä. Laita seos spraypulloon josta helppo suihkutella kasvoille, ärsyyntyneelle, kutiavalle iholle ja hiusten hoidossa viimeiseen huuhteluun helpottamaan ärsytystä ja kutinaa. Säilyvyys kaksi päivää viileässä.

Huom varmista että lehmuksenkukat sopivat sinulle! Ei imettäville, ei raskaana oleville, ei saa käyttää kuin 1-2 teekupillista vuorokaudessa, ei pitkäaikaiseen käyttöön. Ota selvää voitko käyttää ennenkuin alat kokeilemaan! Vaikka tällä on rauhoittava vaikutus on sillä myös virtsaneritystä lisäävä vaikutus joten varoen käytössä! Ei vakavasti sairaille myöskään suositella.

Itse käytän kylpynä, teeaineena ja korkeistaan tätä 2 viikkoa sitten vaihdan toiseen yrttiin. Ja itse käytän vain 1-2 teekupillisena päivässä ja suositan siten myös muille.

Parhaimman hyödyn yrteistä saa kun kerää vain vuoden tarpeet, käyttää myös vaihdellen muiden yrttien kanssa, ei monia yhtäaikaa eikä koskaan pitkää aikaa kerrallaan ja jos sinulla on muita lääkkeitä käytössä tai olet sairas on hyvä selvittää sopiiko niiden kanssa määrätyt yrtit, sillä kaikki ei sovi keskenään. Yrteistä löytyy netistä hyvin tietoa ja erilaisilta kursseilta, kirjastosta jne.
Omalla vastuulla siis, en ota vastuuta muiden henkilöiden yrttien käytöstä.Meillä kotona linkki lehmuksesta

Kasvitieteilijä Sinikka Piippo kertoo puista 

Saksankielinen linkki 

wiki, metsälehmus 


Lähteet ylläolevat linkit, sekä omat muistiinpanot kursseilta, sekä kirja HexenWerk U.Janascheck& E. Richer Freya-16 Wildkräuter-Sammelsurium. Omat kuvat,

Kommentit

 1. Oi miten upea lehmus ja ihana tuo maja!
  Kiitos kivoista ohjeista! Pitäisikin joskus kokeilla😊

  VastaaPoista
 2. Vautsi, upean näköistä kukintaa. Enpäs olisi edes tiennyt, mitä kaikkea noista voi tehdä :) Mukavaa juhannusviikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sitä myös sinulle, toivotaan että on lämmintä :)

   Poista
 3. Kaunista kukintaa. Uskomatonta, että lehmusta voi käyttää kasvovetenäkin.
  Ihanaa Juhannuksen Aikaa Sinulle.

  VastaaPoista
 4. On niin tosi kaunista kukintaa lehmuksessa!
  Haluaisin unettomuuteen apua luonnosta, ja tässä olisi nyt se yksi apu.
  Mutta en tunne näitä lehmuksia ja eipä taida täällä suomessa pahemmin ollakkaan, ei ainaskaan täällä sastamalassa.
  Mutta laitan muistiini nyt tämän ohjeen kuitenkin.
  Tulin toivotteleen sulle oikein hyvää Juhannuksen aikaa!

  VastaaPoista
 5. ihan uusi juttu minulle, kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 6. Kiitos kommenteista enkuli, Harakka ja Sussi :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit kommentin. Tulen mielelläni vastavierailulle.