Hyödynnä voikukkaa elimistöllesi!


Varmasti moni tuskailee kun piha ja puutarha on täynnä voikukkaa ihan riesaksi asti. Mutta minä en. Olen todella iloinen kun ne tulevat, saan itselleni jotain hyvää pannulle ja meidän marsut tietävät päässeensä paratiisiin.

Voikukasta voi syödä lehdet, nuput, kukat ja juuret. Jotkut pitävät tätä rikkaruohona toiset taas suuren aherkkuna. Onneksi Suomessakin ollaan jo vuosia herätty hyödyntämään villiyrttejä joita luonto on pullollaan. Ja erilaisia kursseja on tarjolla heille joille ei niin ole tietoa ja taitoa mitä voi kerätä ja missä.

Minä kerään voikukan nuppuja jo aikaisessa vaiheessa ja paistan niitä panulla, lisään suolaa ja maun mukaan joko sipulia tai valkosipulia. Voit myös höyryttää ne ja tarjoilla vaikka voisulan kanssa, ripaus suolaa mukaan. 

Voikukan lehdissä on enemmän vitamiineja ja vähemmän nitraatteja kuin viljellyissä salaateissa. Lehdet sisältävät runsaasti beetakaroteenia, B- C-, K1- ja D-vitamiinia, rautaa ja kaliumia. Lisäksi siinä on  mm kalsiumia, fosforia, magnesiumia.
 Infoa:

- Kerää voikukasta vain hyviä, terveen näköisiä lehtiä, nuppuja, kukkia ja juuria. Lehdistä voit käyttää vain puolet kerralla ja lehtiruodinkin voit poistaa näin ei tule niin kitkerää makua.
- Älä kerää pihaltasi jos ajat bensakoneella nurmikon, älä kerää autoteiden varsilta, tai teollisuusalueilta, kerää vain puhtailta , mieluummin hiukan varjoisilta paikoilta!
- Satoa riittää pitkälle syksyyn
- Voit käyttää salaatteihin, munakkaisiin, soseisiin, patoihin, tai hilloihin kukintoja, koristeeksi kukkia jne. Juomana/ tee
- Voit myös kuivattaa lehdet ja jauhaa ne mausteeksi.
- Talven varalle voikukan lehtiä sekä kukkia voidaan pakastaa tai kuivattaa. Jos voikukan lehtiä ja kukkia pakastaa, ne esikäsitellään joko kiehauttamalla tai kuullottamalla öljyssä. Pakastettu voikukka käytetään samalla tavalla kuin tuoreet voikukat ruuanlaitossa.
- Lehdet toimivat hyvänä diureettina, nesteenpoistajana joten se tulee huomioida käytössä ja siten se myös auttaa painonhallinnassa. Ja maksan, munuaisten, veren puhdistajana toimii siis myös.
 - Jos sinulla on sappivaivoja voikukkaa ei pidä käyttää. Voikukka lisää ruuansulatusta ja siten vaikuttaa aineenvaihduntaan kiihdyttävästi, eli voi niin myös vaikuttaa sappikivien liikkeellelähtöön.
Kun aineenvaihdunta kiihtyy se häiritsee myös sokeritasapainoa, virtsaneritys lisääntyy.
- Älä myöskään käytä jos olet allerginen voikukalle.
 - Itse suosin aina käyttöä jokusia viikoja kerrallaan ja sitten taukoa.
- Voikukkaa voi käyttää  hoitamaan rasvaista, suurihuokoista ihoa. Voikukka puhdistaa ja kirkastaa ihoa ja käyttötavoiksi soveltuvat niin kasvovedet, naamiot.

- Kasvovesi :Itse tein näin että, keräsin tuoreita voikukkia ja laitoin ne kangaspussiin, tai erilliseen ns verkkopussiin jonka voi liottaa kuumaan veteen kuin teepussina,  ja sen liuoksen käytin kasvoja puhdistavana kasvovedentapaan, säilyy seuraavaan päivään viileässä.

- Voikukka tee: kerää voikukan kukkia, voit nyppiä terälehdet pieniksi, käytän teepusseja joihin laitan nämä kukanterälehdet ja kaadan kuuman ei kiehuvan veden päälle, annan olla noin 10 min, lisää vaikka sitruunan viipale mukaan ja juo. Samoin voi tehdä isomman erän ja jäähdyttää se, juoda siten kylmänä. Säilyy seuraavaan päivään, mutta ei kukkien kanssa,  jos lisäät suoraan veteen kukat ne siivilöitävä!
    
Voikukkalevite

käytin ruohosipulia, persiljaa, tilliä ja pienennettyä voikukanlehteä ruodittuna noin 3rkl.  Maustamatonta tuorejuustoa  joka hyvä pohja moneen levitteeseen joita teen vaihtelevasti erilaisia yrttejä hyödyntäen. Lisää voikukan lehtiä maltillisesti ja testaa oma makusi ettei ole kitkerää! Ruodin tuon voikukanlehden aina ensin, se on minusta niin parempaa.

Salaatinkastike jota usein myös teen,

Majoneesia 1 rkl, hapankermaa 2 dl, ripaus sokeria, ripaus suolaa, puolikas sirtuunanmehu.  Lisää vettä jos liian sakeaa. Ja tämä kastike sopii ihan kaikkeen salaattiin. Voit lisätä myös yrttejä makusi mukaan, kuten rosmariinia, basilikaa, tuoreita voikukanlehtiä ruodittuna noin 1 rkl= jauhettuna=pilkottuna pieniksi. Käytä monipuolisesti yrttejä!

Tästä teen itselleni kuuriluonteisesti teetä, eli maksimissaan 3viikkoa ja sitten sama taukoa. Näin keväällä käytän myös tuoreita lehtiä ja kukkia.

 Ja ota ensin selvää oletko allerginen tai sopiiko yrtit lääkkeesi kanssa yhteen.

Hyödynnä siis voikukka, se tekee hyvä elimistölle!Lähteet :

 Yrttitarha.fi, omat muistiinpanot, Yle.fi, Arktisetarmomit.fi, Yrtit.net,  Henriettes-herb.com, Omat valokuvat.

Kommentit

 1. Olen saanut joskus ystävältä voikukkaviiniä. MAitui ihan hyvältä..:)

  VastaaPoista
 2. Ompa paljon terveydellisiä vaikutuksia. Ennen käytettiin paljon enemmän luonnon antimia syömiseen kuin nykyään. Uskon luonnon voimaan. Kiitos paljon tietopaketista.

  VastaaPoista
 3. Minäkin olen yleensä lähinnä iloinen siitä kun pihanurmemme muuttuu voikukkapelloksi - koska se tietää sitä, että pupuillamme alkaa oikein onnenpäivät herkuttelun suhteen! :) Itse en ole voikukkia koskaan käyttänyt mihinkään, muuta kuin siis pupujen nenän eteen kantamiseen.

  On myös aika herttaista katsella, kun piha on täynnä voikukkia ja kova pörinä senkuin käy, kun kimalaisia surisee siellä kukasta kukkaan.. :) ♥

  VastaaPoista
 4. Eipä ole tullut kokeiltua. Lähinnä olen antanut voikukille julmaa kyytiä pihalla..

  VastaaPoista
 5. Kotitekoista voikukkaviiniä minäkin olen maistellut.. ja voikukkaniityt ovat erittäin kauniita:_)

  VastaaPoista
 6. Kiitos loistavista vinkeistä! En ole koskaan maistanut voikukkaa, mutta mieli kyllä tekisi!

  VastaaPoista
 7. Kiitos vinkistä. Itse olen käynyt lyhyen villiyrttikurssin mutta käytäntöön en vielä ole mitään saanut. Kivaa alkavaa viikkoa🌻

  VastaaPoista
 8. Meillä hyödynnetään voikukka ja moni muukin:)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit kommentin. Tulen mielelläni vastavierailulle.