Mitä meillä idätetään

Kevättä ilmassa, ainakin meillä täällä Saksassa, ellei tule takapakkia. Eilen oli 10 astetta plussaa ja aurinkoista, tänään vain 5 luvassa ja pilvistä.

Laitoin eilen parit siemenet itämään, en ole kovin kiirettä pitänyt kun osan voi suorakylvääkin maahan. Näistä joita nyt laitoin osa menee ensin kasvariin ja sitten vasta avomaalle.

Purjossa on pitkä esikasvatusaika jopa 2-3 kk joten se hyvä laittaa nyt heti itämään. Avomalle vasta kesä-heinäkuussa siellä ja täällä kesäkuun alussa, riippuen siitä montako lehteä on kerinnyt tulemaan siihen mennessä, suotavaa 2-3 lehteä., eli kasvariin menossa ensin.Ja lannoita ennen maahan laittoa että juuret saavat voimaa juurtumiseen avomaalla. Tuossa vaiheessa hyvä lannoittaa kerran viikkoon ja sitten kun jo lähtenyt hyvin kasvuun avomaalla riittää pari kk kuukaudessa, purjo tarvitsee paljon ravinteita.
Typistä latvat ennen ulos istutusta, se vahvistaa juurakkoa.

Kukkakaali, sopii myös lavakasvatukseen ja ruukkuun! Itäminen kestää 4-6 viikkoa,valoisa paikka, itävät nopeasti jos lämpötila 20-22 astetta mutta ideaali olisi 15-17 astetta. Vaatii runsaasti kosteutta kasvaessaan, joten se huomioitava paikkaa valitessa, ei kuumalle parvekkeelle tai kuumaan kasvariin. Itselläni oli kasvarissa parikin kertaa ja kyllä jäi aika pieneksi itse kukkaosa. Avomalla oli myös hankaluutensa kun oli sateinen kesä. Kasviharso suojaa ötököiltä joita näihin tulee herkästi, joten itse laitan ainakin harsoa päälle.

Salaattifenkoli, tämä minulla ollut jo pari vuotta lavassa kasvamassa ostettuna taimena, nyt laitoin ekan kerran siemenestä, eli esikasvatukseen. Itämisaika 2-5 viikkoa, kun lehtiä 3-4 ja lämpötila ok ulkona istutus avomaalle tai lavaan. Aurinkoinen kasvupaikka, hallanarka, hyvä suojata harsolla alkukesällä! Näin olen itse tehnyt ja onnistuneet sadot olen saanut. Lannoitus kerran-2 kk ja multava, kuohkea maa. Hyvä kastelu, kärsii kuivuudesta!

Mukulaselleri, juuriselleri, myös lavassa ollut minulla muutamina vuosia, ostettuna taimena nyt siemenestä idätys. Pitkäkasvuaika jopa 7 kk. Esikasvatusaika jopa 8-10viikkoa. Joten esikasvatus nyt.
Voi kylvää ulos toukokuun loppu-kesäkuun alku.  Kastelua, lannoitusta kasvukuukausina.
Itse olen lannoittanut kaksi kertaa kk kaikkia kasvejani.

En osta muovipurkkeja tai erillisä istusruukkuja, vaan kierrätän maitopurkkeja, tai kanamunakennoja näihin.


Tässä ovat lähteneet hyvään kasvuun Latva-artisokka, saavat vielä kituuttaa tuossa etteivät vallan innostu kasvupyrähdykeen. Kun ei ole mahdollista vielä saada noita kasvariin, lavalle menossa sittten myöhemmin. Kohta pitää tukea ja siirtää isompaan ruukkuun.


Linkkejä

Hyötykasviyhdistys

Suomela/piha 

Puutarha.net 

Lähteet, yllä olevat linkit, omat muistiinpanot, omat kokemukset, valokuva oma.
Kommentit

 1. Otsikosta päättelin että idätät ituja :)

  En kasvata muita hyötykasveja kuin yrttejä ja salaattia. Meillä on vielä kylmä, kylvän vasta kuun loppupuolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, niitäkin tosin voisi kokeilla. Yrtit ja salaatti tulevatkin pian, hyvin kerkiää.

   Poista
 2. Minulla vain kesäkukkia ja salaattia pihassa kesällä. Täällä vielä viime yönä -31,5 joten ei vielä kiirettä idätysten suhteen. Katselin eilen viime kevään kuvia ja vielä puolessavälin toukokuuta oli tien varsilla luntakin. Aurinkoista viikkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, jotkut juurekset vaativat pitkän idätyksen joten se olisi hyvä aloitella vaikka ulkona pakkanen paukkuukin.

   Poista
 3. Hyödylliset idätykset. Meillä hyötykasvit ovat tulevana kesänä minimissä kukkien vuoksi.

  VastaaPoista
 4. Minulla on tulossa tänä vuonna paljon hyötykasveja.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit kommentin. Tulen mielelläni vastavierailulle.