Latva-artisokka ja maapähkinä

Latva-artisokka  Cynara cardunculus ja siitä laji " vert de Provence" nyt en ole varma onko juuri tätä lajia siellä Suomessa, mutta jokin muu on varmasti.  Tämä kasvaa nopeaan ja antaa jo ekana vuonna satoa syyskuun tienoolla. Ja toisena vuonna jo heinäkuussa täällä Saksassa ja laitetaan siihen kuukausi lisää eli elokuu niin satoa saa myös siellä Suomessa. Ja tämän siemenet hyötyvät ensin liottamisesta vuorokauden, ja liotus nopeuttaa myös itämistä!

Latva-artisokka on monivuotinen, mutta ei pakkasen kestävä! Tämä laji käy myös ruukkuun kasvatettavaksi, korkeutta kertyy noin puolitoista metriä. Minun vihjeeni sinne Suomen talveen olisi juuri tämä ruukkukasvatus, sen saa sitten talveksi nostettua viileään kellariin tai siten että peitttää havuilla ja myös harsolla talvella, kovista pakkasista en tiedä miten menestyy, mutta kokeilla voi peittämällä/ ruukussa kellarissa. Itselläni tämä on kuten edellä, eli hyvä peitto talvella ja ruukussa olevat kellariin.

Lämmin paikka kesällä ja itse laitan osan lavalle, jonka korkeus on maasta noin 80cm ja siten se on lämpimämpi kuin avomaa, ja osan avomaalle ja ruukkuun kokeiluun. Harsotus kunnes yöt lämpimiä. Ruohosilppua olen aina käyttänyt kasvien juurella, siitä saavat kätevästi lannoitettakin. Lisälannoitus on myös tarpeen, ellei maa ole tuoretta ja hyvin etukäteen lannoitettua. Meillä käytetään hevosenlantaa.

Jännä huomata että kun hain tästä tietoa niin monilla erisivuilla kerrottiin hiukan erilailla. Tulin siihen tulokseen että on itse kokeiltava miten tämän kanssa käy. Joku sivu sanoi ettei tämä yllä mainittu käy ruukkuun ja toinen sanoi että käy. Ota selvää sitten ohjeista!
Tämä on suosittu myös koristeena. Joku kertoi että nuo syötävät osat olisivat kitkeriä..no se voi johtua kuivuudesta sillä tämä tarvitsee vettä,  ja siten siitä huolehdittava kesällä mutta ei saa uida vedessä!! Ja joku sanoi että tosi helppoa kasvattaa ja hyvän makuisia!

Kannattaa huomioida että latva-artisokkaa on useita lajeja ja kun niistä puhutaan olisi hyvä puhua omilla nimillään, tämä on Isoartisokka lajia ja siitä tuo provence eli Cynara cardunculus Vert de provence, ja siten myös erilaisiakin maultaan ym, mutta kaikki kuuluu latva-artisokka sukuun.

Eli kerron sitten syksllä omia kokemuksiani! Onko sinulla kokemuksia???

Kivoja linkkejä

1. https://yle.fi/uutiset/3-9079376

2.  http://www.puutarha-artikkelit.fi/artikkelit/latva-artisokan-viljely/
3.  wiki 
4. Hyötykasviyhdistys
Ja toinen, uusi kokeilu meillä eli maapähkinä.

Maapähkinä on hernekasveihin kuuluva kasvi ei siis varsinaisesti pähkinä!  Ajattelin tätä kokeilla ihan huvikseni ja laitoin tänään itämään muutaman kokeeksi. Tämä on yksivuotinen ja kun kukinta ohi kasvi painuu alaspäin ja palot alkavat kehittyä maan alla.
Pussissa sanotaan että käy myös ruukkukasvina, mutta ota sitten taas selvää ohjeista.

Itse laitoin esikasvatukseen ja sitten myöhemmin avomaalle ja yksi ruukkuun  kasvariin siellä on lämmin kesällä, joten luulisi että kerkii kasvuun ainakin meillä ja miksei siellä Suomessakin jos kasvarissasi on tilaa. Tämä siis ihan kokeilu vain minulla, ei muutamasta siemenestä  6 laitoin saa suurta satoa, jos palkoja per siemen/ kasvi pari tulee.

Näitä voi kokeilla kasvattaa myös suoraan palosta josta otat sen siemenen, minulla ei nyt ollut joten tilasin siemenet.

Molempiin hyvä kastelu, kelmua päälle ja valoisaan lämpimään paikkaan itämään.

1. wiki

Lähteet nuo linkit ja pussien ohjeet, omat valokuvat.


Kommentit

 1. mielenkiintoinen tuo maapähkinä. kiva päästä jakamaan kokemuksesi siitä :)

  VastaaPoista
 2. kiitos vinkistä, en tiennyt, että artisokkaa kannattaa kasvattaa ruukussa. Olisin täysin luopunut ajatuksesta kasvattaa sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voit kokeilla, kuten luit toiset sanoo että ei onnistu jne, mutta ainakin itse kokeilen :)

   Poista
 3. Omat maapähkinät olisi kova juttu :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit kommentin. Tulen mielelläni vastavierailulle.