Muovijäte lisääntyy ja luonto voi pahoin ja lopulta ihminen itse

cco lisenssikuva. ( vapaaseen käyttöön )

Miten sinä vaikutat muovittomuuteen? Onko sinulla kauppakassi kun menet kauppaan? Ostatko muovipussin? Ihmettelen muuten aina että miksi kaikissa  kaupoissa  ei ole paperipusseja myös hedelmäosastolla, onhan niitä karkkiosastolla irtokarkeissakin. Minusta tosi hyvä idea paperipusseja käyttää. Kauppa on velvollinen nämä paperilliset pussit kustantamaan ja näin jo muutamissa kaupoissa onkin tai biohajoavat muovipussit, Hyvä!  Ja jos sinun kaupassasi ei vielä ole paperillisia ehdota asiaa!

Miten muuten olet kiinnittänyt huomiota omaan käyttäytymiseen muovin kanssa? Ostako joka kerta uuden käsisaippuapullon vai täydennätkö vanhaa? Samoin monia muitakin pesuaineita voi täydentää, ei tarvitse ostaa aina uutta pulloa. Entä miten käyttäydyt suihkussa käytätkö tuotteita joissa on mikromuovia, kuten esim kuorintaaineissa tätä on, hammastahnoissa jotka poistavat värjäymiä. Itse käytän nykyään luonnonkosmetiikkaa ja myös näistä raakaaineista tehtyä saippuaa joka sopii hyvin myös hiusten pesuun, hampaiden " valkaisuun " hyvä tuote on omena. Ja käynti hammaslääkärillä ainakin joskus poistattamassa näitä värjäymiä samalla tulee huolehdittua muutenkin terveydestään.

Monilla omilla valinnnoillaan voi vähentää muovijätettä omalla kohdallaan. Ja onneksi monet näin tekevätkin jo. Tästä kosmetiikka asiasta linkki tässä, kannattaa lukea!Toinen asia johon olen kiinnittänyt huomiota on se että miten pakkaat pakasteesi? haluatko niihin erillisen muovipussin kaupasta vai et? Itselläni on mukana pakasteille oma kauppakassi johon ne kerään sitten maksettuani ne. En tarvitse erillistä pikkupussia johon ne voisi kääriä, se on minusta aivan turhaa. Ja samoin myös vaateostoksilla ollessani, minulla on oma kassi mukana, en tarvitse kauppojen kasseja vaikka ne olisivatkin paperikasseja, turhaa roskaa ja tilaa vieviä. Kunnon kangaskanssi mukaan ja se on siinä.

Ja sitten hiukan asiaa keksinnöistä miten voi korvata muovin. Alkuun ikävää tilastoa miten paljon merissä onmuovijätettä ja tämä on vain pieni osa mitä siellä on. Lue koko artikkeli Ylen sivuilta!!

Kuva Juha-Matti Mäntylä Yle ja tässä linkki sivulle

Suomessa ollaan edelläkävijöitä uusien keksintöjen suhteen. Siellä nousee uusia ideoita, keksintöjä joilla pyritään muovia korvaamaan muilla tuotteilla, ja jotka ovat luonnossa hajoavia jne. Upeaa!  Uusia keksintöjä monta jo näkemässä päivänvaloa ja toivon todella että kuluttajat nämä löytävät  jotta omalla valinnallaan voi merien muovijätekuormaa keventää.

Tässä lyhyesti ne viisi joita Ylen artikkeli käsittelee.

1.
 "Espoolainen Welmu International kehittää sellupohjaisesta materiaalista läpinäkyvää muovikalvoa. Toimitusjohtaja Jaakko Kamisen mukaan joustavampi versio soveltuu tuorekelmuksi, vähän jäykempi esimerkiksi salaattien pakkaukseen.
– Kehitämme materiaalia, joka hajoaa ympäristöön joutuessaan vedeksi ja hiilidioksidiksi – sen sijaan, että se hajoaisi aina pienemmiksi partikkeleiksi ja muodostaisi lopulta paljon mikromuovia.
Ensimmäisen tuotteensa yhtiö aikoo tuoda markkinoille jo tänä vuonna.
– Se on kotikäyttöön tarkoitettu tuorekelmu, jota voi ostaa supermarketista.
uhuttua mikromuovia. " Suora lainaus Ylen sivulta

2.
"– Me emme kehitä uusia muoveja, vaan parannamme paperin kilpailukykyä muovia vastaan, Papticin toimitusjohtaja Tuomas Mustonen määrittelee.
Kasvuyhtiö haluaa korvata muovipussit ja kankaiset kestokassit uudella paperilaadulla, joka hajoaa luonnossa, mutta kestää käytössä." Suora lainaus Ylen sivulta

3.
 "Kartonkivalmistaja Kotkamills käynnisti viime vuonna 170 miljoonan euron kartonkikoneen. Yhtiö valmistaa perinteisen taivekartongin lisäksi uutta suojakerroskartonkia, joka soveltuu kertakäyttökuppeihin ja hampurilaisravintoloiden pakkauksiin.
Materiaali pitää nesteen ja rasvan sisällään, mutta hajoaa luonnossa." Suora lainaus Ylen sivulta

4. "Meikkihyllyt pursuavat muoviroinaa, mutta suomalainen Sulapac aikoo muuttaa tilanteen. Yhtiö valmistaa luonnossa hajoavia kosmetiikkapurkkeja ruiskuvalamalla niitä puujauhosta ja muista materiaaleista. " Suora lainaus Ylen sivulta

5.
" Aaltopahvi on paperiteollisuuden kaikkien aikojen merkittävin pakkauskeksintö. Näin voidaan ainakin perustellusti väittää. Se on edullinen, jäykkä, antaa suojaa iskua vastaan – ja on erittäin kierrätettävä.
Ikää tällä innovaatiolla on yli sata vuotta, mutta uusia sovelluksia löytyy yhä.
Stora Enso toi viime vuonna markkinoille aaltopahvista tehdyn kalapakkauksen. Sen on määrä syrjäyttää muoviset styrox-laatikot kaloja pakkaavissa yrityksissä." Suora lainaus Ylen sivulta

Tässä viisi upeaa esimerkkiä miten voi korvata muovin. Tietenkin tuote maksaa hiukan enemmän mutta rahaa voi laittaa moneen turhaankin asiaan, tässä sentään on kyse omasta maapallostamme ja ainakin itse haluan olla osa hyvää asiaa! Ja mielelläni näitä artikkeleita blogissani esittelen. Hyviä keksintöjä ja edelläkävijöitä!


Entäs jos muovipussin käytöstä voi saada vankeutta kuten Keniassa, lue koko artikkeli tästä

Ja hyvää asiaa myös kauppojen taholta. Tässä klikkaa  


Tässä tekstissä on alussa omia mietintöjäni ja huomioikaa etten tiedä enää miten sielä Suomessa asiat ovat joten laittakaa kommentiin palautetta se olisi enemmän kuin hienoa.


Mukavaa keskiviikkoa kaikille tasapuolisesti ja mieti omaa muovin kulutustasi :)

Kommentit

 1. Hyödyllinen postaus, kiitos tästä. Muovijätettä tulee todellakin paljon, sen huomaa vasta sitten kun sitä rupeaa keräämään. Me viemme muovijätteet Prisman ekopisteelle kauppakäynnin yhteydessä. Hyvin toimii.

  VastaaPoista
 2. Voi kamalaa, mitä ihminen saa aikaan. Minä yritän käyttää mahdollisimman vähän muovia. Banaanitkin ostan ilman muovipussia

  VastaaPoista
 3. Tämä on tärkeä aihe! Käytämme omaa kauppakassia ja olen itse askarrellut kestohevipusseja. Vähensin kosmetiikan käyttöä ja vaihdoin meikit luonnonkosmetiikkaan. Pesuaineet ja käsirasvat teen itse. Lopetin myös kemikaalien käytön hiuksiin, joten shampoopurkkeja tai muita ei enää synny. Ja saippuapurkkia meillä täytetään, se on edullisempaakin kuin ostaa uusi :)

  VastaaPoista
 4. Viime viikolla töissä "Roskapoliisi"kertomassa esikoululaisille kierrätyksestä. Aivan loistava juttu samoin kuin tämä sinun postaus.Mukavaa lauantai-iltaa!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit kommentin. Tulen mielelläni vastavierailulle.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oranssitähdikki, oranssia energiaa

Inkivääriä itse kasvattaen

Itse tehty shampoo