Kurkumaa ja terveyttä?

Paljon on kirjoitettu kurkumasta ja sen vaikutuksista elimistöön.Itse olen käyttänyt kurkumaa monia vuosia ruanlaitossa, lisään kaikkeen mihin se vähänkin sopii mukaan, risotot, kanaruat, liharuokiin, kasvissosekeittoihin, juomiin. Ei tuota tarvitse paljoa laittaa ja se kirpeän maun saa pois kun laittaa sen niin että ruoka vielä hautuu jonkin aikaa, näin kurkuma muuttuu miedommaksi maultaan.Jos teen juoman itselleni laitan teelusikallisen ja ruokiin samoin tai hiukan vähemmän. Tuossa kuvassa on  huoneenlämpöistä vettä 3dl sekoitettuna teelusikalliseen kurkumaa ja annan sen seistä jonkun aikaa.

Mikä on kurkuman salaisuus? Tutkijat ovat sitä mieltä että kurkuman salaisuus on sen kurkumiini. Niiden vaikutus elimistöön hilliten tulehdusta. Jos mietitään tulehduksellisia sairauksia niin mieleeni tulee heti reuma, niveltulehdukset, ihottumat, astma, psoriasis ja tavalliset flunssat. Itselläni on noista astma, nivelpsori ja ja psoria päänahassa, allergiaa=ihottumat  ja myös nämä mainitaan erilaisissa tutkimuksissa. Flunssaa en ole sairastanut muutamaan vuoteen tai muitakaan virusperäisä tulehduksia.

Keväällä olin aivan hirveessä kunnossa noiden perussairauksieni kanssa. Ja jälleen piti kääntä katseeni siihen mitä syön tai en ole syönyt! Pidän itselläni kurkumakuureja, eli käytän juomana sitä kolmesta neljään viikkoa ja sitten taas taukoa. Tämä sen takia että käytän muitakin yrttejä. En halua kuormittaa elimistöäni vaan jaan nämä yrtit joita käytän kuureihin. Ja ainakin minulla tämä toimii näin hyvin.

Kurkumalla on myös maksaa hellivä vaikutus, se auttaa ruansulatukseen. Sillä on antioksidanttista ja bakteereja torjuvia ominaisuuksia. Ja nuo kaksi ovat tärkeitä aineenvaihdunnalle ja se taas on tärkeää siihen miten me voimme. Kaikki johtaa kaikkeen loppujenlopuksi.

Kurkuma on Intiassa yleisessä käytössä, Ayurveda.! Pitää muistaa että länsimainen ruokakulttuuri ja muut tavat-ja tottumukset eroavat keskenään joten myös kurkuman käyttöön pitää käyttää maalaisjärkeään ja muistaa että jos käyttää lääkkeitä on hyvä ensin ottaa selvää sopiiko kurkuma itselle vai ei. Ainakin verenohennuslääkkeiden kanssa tämä ei sovi ja myös raskaana oleville ja imettäville tätä ei suositella, ruokaan lisättynä mausteena harvakseltaan.

Mikään luontaislääke, yrtti, kasvi ei ole ihmeitä tekevää joten se hyvä pitää muistissa. Tutkimukset ovat edenneet ja etenevät koko ajan tämän kurkuman suhteen, myös syöpien hoidossa. Itse en näe mitään estettä tätä käyttää kuurina ja kohtuudella normaalissa ruokakulttuurissamme. Kun on kohtuus mukana ei myöskään länsimainen terveydenhoito omaan itseensä kärsi, eikä lääkeet sodi yrttien kanssa keskenään.

Tänään teenkin risottoa, johon tulee erilaisia kasviksia, porkkanaa, selleriä, herneitä, maissia, pakastesekoitepusseja löytyy sieltä kun täältäkin. Riisiä ja hiukan kanasuikaleita. Sekä Kurkumaa!! Näpprä ruoka iltapalaksi, kevyt eikä sisällä liikoja rasvoja yötä vasten.

Tärkeää on myös se mistä tuotteensa ostaa, eli suosi alan asiantuntijoita/liikkeitä ja lue aina mitä etiketissä lukee! Älä osta jos et saa selvää mitä tuote sisältää tai et ymmärrä tekstiä tai koet sen outona, väärennöksiä löytyy myös näiltä tiimoilta, raha ratkaisee. Älä tilaa kiinasta suoraan mikä nykyään näkyy olevan trendinä. Siellä Suomessa ja täällä Saksassa  tutkimukset /tulli/seuranta ovat huippuluokkaa, mutta aina mahtuu porukkaan väärentäjiä, kopioijia jne.


Hyödyllisiä linkkejä:

 https://yle.fi/uutiset/3-9328294, tässä muistutettaan että kohtuus kaikessa!!

 https://tiedebasaari.com/tag/kurkuma/

 http://www.adaptogeenit.com/kurkuma/

https://www.kurkuma-wurzel.info/

 http://www.terveysinfo.fi/uutiset/artikkeli_lue/1002


Lähteet yllä olevat linkit, omat muistiinpanot. Kuva omani eh.


Kommentit