Koreanminttu ja Edelweiss

Agastache rugosa, Koreanminttu, koreaniiso, Blaue Bergminze, Koreaminze.

 Kotoisin Etelä/itä -Aasiasta, kasvaa 60-80 cm korkeaksi. Hyvä perhoskasvi, mehiläiset, ampiaset.Tykkää aurinkoisesta paikasta ja minulla tämä kasvaa matalassa kasvulavassa, koska ympärillä on muuta heinäksi tarkoitettua. Maa-aines on  kuiva, multaa, hiekkaa, hevosenlantaa. Kukinta heinä-syyskuu. Meillä Saksassa monivuotinen. Suomessa näkyy olevan kahta mieltä joillain on onnistunut talvehtimaan, eli ei kovia pakkasia.

Tämä kasvi/yrtti kuuluu Iisojen sukuun ja tunnettavin taitaa olla Yrtti-iiso=anisiiso. Tämä Koreanminttu on miedompi arominen, anikselta tuoksuva. Vaikea erottaa Anisiisosta ainakin omasta mielestäni. Käyttö  kuivattuna koristekukkana tai teenä. Mausteeksi sopii myös omatekemiin juomiin, booleihin, kylmiin juomiin, salaatteihin, liharuokiin jos haluaa aniksen makua.  Hyvä lisä myös hilloissa. Itse kasvatan tätä siemenestä ja keräsin osan kokonaisena kuivaukseen kukkineen kaikkineen= kuivakukaksi. Sekä erikseen ilman kukkia teeksi, mausteeksi.  Vasta kasvin kuivuttua rapistelen lehdet pois. Kiva lisä teessä makua antamaan. Voi rohkeasti sekoitella muiden yrttien kanssa.

Koreanmintusta voi käyttää koristeluun myös kukat, esimerkiski kakkujen koristelussa, tai koristeena kattauksessa. Tuo kukan lila/purppuraväri antaa kivan lisän kattaukseen, lautasen koristeena, servetin ympärillä tai pitkänä kasvina kukkamaljakossa. Minulla niin vähän ettei koristeluun riitä.

 Tämä on perinteinen Kiinalainen lääkekasvi, antibakteerisen vaikutuksensa ansiosta soveltuu mm höyryhengitykseen lievittämään yskää, limaneritystä rauhoittavaa, flunssaan. Rauhoittaa myös vatsan limakalvoja. Oma lääkekaappini sisältää jo paljon erilaisia yrttejä ja näille on hyvä tehdä oma pieni etiketti johon kirjoittaa tärkeimmät tiedot, nimi, keräysaika ja mihin vaivaan voi käyttää. Säilytys lasipurkissa, viileässä, kuivassa paikassa.Jos et itse halua, tai voi kasvia viljellä tai kuivatella ainakin Yrttipajalta löytyy Anisiisoppia. (oma valintainen mainos)


Edelweiss, Leontopodium alpinum, Euroopanalppitähti. Kukat yön kiinni ja aamulla, lämpimässä taas avautuvat. Sopii kivikkopuutarhaan. Korkeus 15-20cm. Voi myös kuivattaa kuivakukaksi ja leikkokukkana sopiva. Ostin  5 tainta ja hyvin ovat lähteneet kasvamaan. Voi lisätä jakamalla.Lähteet, omat muistiinpanot, Hyötykasviyhdistys, planzenversand-gaissmayer, omat valokuvat EH.

Kommentit

  1. Ihan uusi tuttavuus minulle on tuo Koreanminttu. Erilaisia minttuyrttejä minulla on, mutta tuollaiseen en ole törmännyt. Edelweiss on ihana! - Mukavaa keskiviikkoiltaa!

    VastaaPoista
  2. Outo minullekin tuo koreanminttu. Suklaaminttua meiltä löytyy. Edeweiss on kukkinut koko kesän huikeasti ja kestää tosi kauan maljakossa.

    VastaaPoista
  3. Onpa kaunis tuo koreanminttu! Edelweiss on meilläkin kukkinut hyvin. Mukavaa alkanutta viikkoa! P.s. blogissani on puutarhakirja-arvonta:)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit kommentin. Tulen mielelläni vastavierailulle.