tiistai 15. elokuuta 2017

Keltavahvero eli kanttarelli metsän kultaa lautasella



Oletko jo käynyt sienessä?

Kanttarelli on todella hyvä ja turvallinen sieni. Sen voi syödä vaikka raakana. Puhdistaminen kuitenkin ensin, ja tähän käytän mieluummin pientä pensseliä jolla se käy käden käänteessä. En kastele sieniä enää eli en puhdista veden kanssa sillä sienet keräävät vettä ja paistaessa pannulla sitä vettä on sitten tarpeeksi eli liikaa.

Satokausi on pitkä kesäkuusta pitkälle syksyyn.  Kantarelli on hyvä ravinnonlähde, se sisältää vähän energiaa, mutta paljon proteiinia. Se on myös hyvä D-vitamiinin ja seleenin lähteenä. Unohtamatta C-vitamiinia ja A-vitamiinin esiastetta karoteiinia, sekä kuituja.

Itse tykkään käyttää tätä sientä kermaisen kastikkeen kanssa tai ihan vain paistettuna sipulin/voin kanssa. Maukas lisä vaikkapa grillatun lihan kaverina. Maustetta voi lisäillä oman maun mukaan, itse suosin lähinnä mustaapippuria.

Risotossa hyvä myös käyttää. Kantarellikeitto vasta hyvää on, mutta tästä satsista siihen ei riittänyt.

Tuoreena nämä kantarellit ovat parhaimpia mutta voit toki niitä myös pakastaa. Se on helppoa. Eli kuumennat pannulla ilman rasvaa, poistuu liika kosteus ja sienen entsyymitoiminta lakkaa ja annat jäähtyä ja sitten rasiaan ja pakkaseen.

Kuivausta en suosittele, sienet muuttuvat sitkeäksi. Makuja tässäkin monia. Mutta jos kuitenkin tykkäät kuivattaa sitten suosittelen sen erän jauhamista, mutta vasta kun otat sen käyttöön ja käytä mausteena erilaisiin ruokiin, näin toimii.
Kuivaus kiertoilmauunissa enintään 40 astetta ja luukku raollaan.
Mieto suolaliemi tai etikkaliemi toimii myös.


Kantarellirisotto on helppo. Vähintään litra sieniä, riisiä 1,5 dl, meillä syöjiä 3, mausteita ainakin mustaapippuria, itse suosin vihanneksia mukaan, pakaste vihannessekoitepussi, siinä voi olla porkkanaa, maissia, herneitä, paprikaa, sipulia mm purjosipulia, mitä itse tykkäät käyttää.
Ensin  sienten puhdistus ja sitten paistaminen myös sipulin, riisien keittäminen ja sitten kaikki samaan pannuun muhimaan. Nuo pakastevihannekset käteviä.
Tästä risotosta voi helpolla tehdä omia sovelluksia, rohkeasti kokeilemalla.
Meillä suositaan risottoa  monesti lauantaisin, koska se on päivä jolloin kaikki ollaan pihahommissa ja risotto valmistuu pian. Jos sinulla ei ole sieniä käyttää, käytä jauhelihaa tms.

Kantarellikeitto, .

500-600 g kanttarelleja pilkottuna
tai
2,5 -3 dl kuivattua kanttarellia
1 sipuli
 nippu persiljaa, noin nyrkillinen
4 rkl voita
4 rkl vehnäjauhoja
1-1,5 l. liha-tai kasvislientä
2 dl kuohukermaa
suolaa ja valkopippuria

Paloittele suuremmat sienet. Hienonna sipuli ja persilja. Sulata voi ja kuullota sipuli. Ripottele mukaan jauhot hyvin sekoittaen, lisää heti liemi ja muista sekoitus ettei synny paakkuja. Lisää lientä makusi mukaan haluatko ohuempaa vai paksumpaa keittoa. Kiehauta ja mausta suolalla ja pippurilla, anna hautua vielä ainakin 20 minuuttia.
Soseuta tasaiseksi. Lisää kerma. Lämmitä koko keitto vielä ja nauti. Koristeluun käy persilja, basilika tai muu josta tykkäät.

Tämä neljälle sopiva. Saatan innostukseni mukaan lisätä myös ruohosipulia, se hyvä kuullottaa tavallisen sipulin kanssa, ellet käytä jauheina, ne muuten käteviä näissä keitoissa. ( Yrttipajalla on hyviä sekoituksia).


Lähteet :perityt tiedot äidiltäni, Ruoka.fi, satokausikalenteri, Yrttipaja,
Kuva omani EH.




3 kommenttia:

  1. Me saatiin kans jonkun verran kanttarelleja..tykkään ihan valtavasti.Mukavaa viikkoa☀️

    VastaaPoista
  2. Ihanaa herkkua. Kanttarelli on sienten aatelia. Kerään myös rouskuja. Niissä on kunnolla sienen makua.

    VastaaPoista
  3. Kanttarellit ovatkin parhaimmillaan yksinkertaisesti valmistettuna. Hauska vinkki tuo jauhaminen ja mausteena käyttäminen. Kiva kun lisäsit blogisi blogihakemistoomme.

    VastaaPoista

Kiitos kun jätit kommentin. Tulen mielelläni vastavierailulle.