Yrttien kuivatuksesta


Näin elokuun alkaessa voi hyvin kuivata luonnosta kerätyt teeaineet, mausteaineet, korvasienet ja mustikat, ym marjat ulkona. Ota huomioon ilman kosteus, sillä jos on kovin kosteaa, kuivuminen on hidasta ja silloin suosittelen kuivausta sisätiloissa. Ja aromit häviävät mitä kauemmin kuivaus kestää. Minulla menossa toinen satokausi osassa yrttejä.

Kuivatettavat ainekset levitetään puhtaalle alustalle, se voi olla vaikka hedelmälaatikko, jossa on ollut banaania tms, saa kaupoista ilmaiseksi, ja siinä on pohjalla käsipaperia.Tai jokin ritilä johon voi levittää leivinpaperia. Paras tulos tulee kun ilma saa vapaasti kiertää myös pohjassa. Ja jos kuivatat ulkona suojaa aineet muilta ötököiltä vaikka kevyellä harsolla. Ei ole kivaa linnun jätökset yrttien seassa.

Itse siirrän kehikot yöksi sisälle sillä yön kosteus on jo huomattavaa meillä. Ja aamulla taas heti parvekkeelle, mutta ei suoraan auringon paisteeseen. Näin kuivaus kestää yleensä 1-3 päivää, riippuen kasveista ja muista myös pöyhiä välillä että saavat ilmaa, eikä liian paljon yhteen astiaan, voivat homehtua! Kuivaa mahdollisimman kokonaisina voit murskasta ne sitten kun otat käyttöön= säilyy aromit!

Sisätiloissa voi myös kuivatella, mutta on huolehdittava hyvästä ilmanvaihdosta, esimerkiksi monessa asunnossa on erikseen hoitohuone se käy todella hyvin.  Ainekset voidaan kerätä pieniksi kimpuiksi ja ripustaa pyykkinarulle kuivumaan ilmavaan tilaan, ei pesuhuoneeseen! Tai jos et käytä sitä sitten se sopii. (kosteus). Jääkaappi/pakastinkaappien ylätasot sopii hyvin tai lämpöpattereiden ylätasot. Meillä myös keskuslämmityskattilan/ lämminvesivaraajan päällinen, siellä onkin kivasti tilaa näille laatikoilleni.

Hyvä keino on myös jos ei ole tilaa, kiertoilmauunissa. Tavallisessa ylä-ja alalämpö kuivauksessa ei ole riittävää tuuletusta. Itse en kuivata uunissa koska lämpötila nousee herkästi yli 50 astetta ja se ei ole hyvä yrteille, aromit häviää. Eli jos näin kuivatat huolehdi että uunisi on kieroilmalla  ja sittenkin luukku hiukan raollaan!

Kasvikuivurit ovat tietenkin yksi vaihtoehto ja hyvä sellainen. Ovat tosin energiaa vieviä.

Minulla tällä hetkellä salviaa, rosmariinia, laventelia  pyykkinarulla, erilaisa minttuja hedelmälaatikoissa, oreganoa pyykkinarulla, sekä arnikaa, timjamia laatikoissa. Yöksi nostan ne lämminvesivaraajan päälle ja jos sataa ne saavat olla siellä. Persiljaa kuivatin siellä jo pari laatikollista, tillit, malvaa, ruohosipulia, nokkosta jne. Kaikkea voi kuivattaa. Ja kerää yrtit, kasvit aina kun on kuivaa ja mieluummin aamupäivällä. Näin niissä on hyvin aromia jota aurinko ei ole vielä päässyt haiduttamaan. Itse kerään aamupäivisin ja kukat kun ovat juuri auenneet. En pese kuivaukseen meneviä yrttejäni sillä ne tahtovat jäädä sitten läikikkäiksi. Kerää vain puhtaita kasveja.
Kuivatut yrtit laitan lasipurkkiin ja ne pimeään, kuivaan, viileään huoneeseen. Eli kellariin tai meillä on myös ns erillinen "viileähuone" keittiön yhteydessä. Jos näitä ei ole,säilytys keittiössä pois kosteuden läheltä ja mieluummin alakaapeissa, lämpö kohoaa ylöspäin, siten viileämpää.Tässä kiva linkki, tutustukaa.


Lähteet, omat kokemukset, muistiinpanot, anopin kokemukset, yhteishyvä, sekä linkki. Kuva omani.


Kommentit

 1. Pitäisi itsekin kuivattaa yrttejä. Helposti niitä tulee käytettyä vain tuoreina ja sitten unohtuvat.

  VastaaPoista
 2. Hyvä postaus, tarpeellista tietoa. Minulla on tänä kesänä yrttejä kasvamassa joten kuivaamista voisi yrittää. Kiitos vinkeistä.

  VastaaPoista
 3. Kiva kirjoitus. Yrtit näyttävät kauniilta roikkumassa. Mikäs sen ihanampaa kuin talven pimeydessä nauttia itsetehtyä yrttiteetä.

  VastaaPoista
 4. Yrteistä voi tehdä vaikka mitä, käytän mausteina, teenä, hauteena, voiteissa jne :) Kiitos kommenteistanne!

  VastaaPoista
 5. Täällä on talvella sisällä sen verran kuivaa,että minä kuivattelen ihan talouspaperin päällä villiyrttejä,ja aika hyvin ovat kuivuneet. Olen hulluna villiyrtteihin, ja yrtteihin ylipäänsä;D

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit kommentin. Tulen mielelläni vastavierailulle.