Hyvä olo pienin askelin, Ayurvedasta maanantain fiilikset

Kirjoitin Ayurvedasta jo ensimmäisen kerran kesällä -17. ja se oli tämä sama postaus jonka otin nyt uudelleen esille. Mutta jälleen tämä on tapetilla, ainakin omassa mielessäni.

Ayurveda, maailman vanhin luonnonlääketiede. Onko tämä sinulla jo tuttua? Ja miten tätä voi hyödyntää omassa arjessa ja sulassa sovussa länsimaisen lääketieteen kanssa.

Osa 1.  Esimerkkejä Ayurveda hoidosta, alustus Ayurvedaan ja katsaus tuohon dokumenttiin jonka näin uusintana joku aika sitten.

Ihmisen kokonaisvaltainen hoitaminen. Tämä on mielialueitani ja olenkin tähän saanut  koulutusta jo opiskellessani hoitoalalla, ja jälkeenpäinkin erilaisilla kursseilla. Ei ihminen ole vain yksi osa, vaan ihmiseen kuuluu niin fyysinen, psyykkinen, henkinen kuin sosiaalinenkin puoli. Kun nämä osalueet ovat tasapainossa voi sanoa että ihminen voi hyvin. Ja myös omilla valinnoillaan voi vaikuttaa siihen miten voi.

En voi missään nimessä tästä aiheesta antaa tietoa, ohjeita kuten tähän perehtyneet lääkärit, hoitajat ja muut oppineet voivat. Käsittelen asiaa omalta kokemuspohjalta yhdistettynä omin tietoihin, opiskeluihini sekä ammattiini.

Tämä erittäin vanha Intialainen kokonaisvaltainen, holistinen hoitomuoto on sairauksia ennaltaehkäisevää ja niiden oireita helpottavaa hoitoa. Tässä käytetään paljon yrttejä ja mineraaleja.

Jos mietitään miten tämä voisi omassa arjessa näkyä ja tuntua, niin helpoin tapa on ruoka, liikunta ja uni. Nämä ihmisen kolme pääasiaa joissa monella on ongelmia. Ja jotka myös tässä hoitomuodossa ovat pääelementit.

Ayurveda , Elämäntiede, joka perustuu erittäin vanhaan Intialaiseen perimätietoon ja  jossa pyritään etsimään jokaiselle oma sopiva elämäntapa ja ruokavalio, jotka estävät sairauksia. Historiassa ei ollut verikoemenetelmiä jotka kertovat ihmisen sairauksista kuten nykyään on, vaan oli pakko luottaa loogisiin näkemyksiin. Tunnustelemalla, kuuntelemalla, näkemällä. Länsimainen lääketiede onkin paljon analyyttisempää kuin Intialainen lääketiede. Jo pulssi kertoo ihmisestä paljon ja se onkin eräs tärkein tutkimusmenetelmä Ayurvedassa.

Tuossa dokumentissa oli potilaana nivelreumaa sairastava 55 vuotias nainen sekä kaksostyypin diabetesta sairastava mies.  Ja käyn tässä kevyesti läpi tuota dokumenttia.

Nivereumaa sairastava nainen. Hänelle tehtiin heti alussa perusteellinen tutkimus, kyselyjä, tunnustelemalla, raajojen liikealueita kartoittamalla, ruokavalio kysyttiin, sekä kartoitettiin nivelten kuntoa, kuumotusta ja turvotusta. Virtsa-ulostetutkimukset tehtiin. Ihon tutkimista, näköaistia, kieli jne. Ulkoisia tutkimuksia.

Ensin hänelle määrättiin kehoa lämmittävää hoitoa jossa hän istui lämminvalokaapissa useita kertoja.Tätä perusteliin lihasten lämmittämisellä jotka myös kärsivät pahassa nivelreumassa. Tulehdus kiihdyttää aineenvaihduntaa ja myös kuuma kiihdyttää aineenvaihduntaa=kuona-aineiden poisto erittäin tärkeä Ayurvedassa.
 Nivelreumassa elimistön energian tarve lisääntyy, mutta sairaus itsessään voi heikentää ruokahalua. Valkuaisaineiden kulutus kasvaa ja se voikin olla osasyy lihasten kuihtumiseen. Tulehdus lisää myös vitamiinien ja mineraalien tarvetta. Koska hän oli menettänyt useita kiloja taudin aikana huonon ruokahalun takia, myös elimistö kärsi monista puutoksista jotka taas lisäsivät nivelkipua.

Hänelle määrättiin puhdistava peräruiske. Elimistön tasapainottaminen poistamalla elimistöön kertyneitä kuona-aineita.
Sekä erilaisia yrttisekoituksia, mineraaleja joilla tasapainotettiin elimistöä, hyödyntämällä kasvien hoitavaa vaikutusta. Ruokavalioon kiinnitettiin huomiota. Hän söi määrättynlaista ruokaa jolla oli suotoisa vaikutus nivereumaan. Runsas kasvisten käyttö, mutta ei ilman hyvää proteiininlähdettä, kalaa, kanaa, kalkkunaa, mutta punaista lihaa välttäen.

Hänen kuntonsa, vointinsa parani. Ruokahalu lisääntyi sekä nivelten liikkuvuus kasvoi. Hän pystyi kotona selviytymään kotiaskareist ajoita ei ollut aikaisemmin voinut tehdä. j akotiin hän sai ruokavaliohjeet sekä yrttejä joita hän käytti säännöllisesti.

Kakkosvaiheen diabetes, tämä mies oli makeiden suurkuluttaja vaikka ei lihava ollutkaan. Hänellekin tehtiin alussa perusteellinen tutkimus. Ja niiden mukaan määrättiin puhdistaminen lämpökaapissa, sekä peräruiske. Ruokavalio muutettiin. Hän sai erilaisia hierontoja yrteillä. Kuten myös Suomessa on käytössä. Tällä miehellä oli siis ongelmana hoidon toteutuminen kotioloissa.  Hoidon lopussa hänen sokeriarvonsa tasapainottui ja hän sai motivaatiota jatkaa ruokavaliota myös kotona.

Ei ruokavaliolla ole paljoa merkitystä jos ei liiku, nuku hyvin. Nämä kaikki vaikuttavat sokeritasapainoon. Onko tarpeen nostaa lääkitystä huonossa tasapainossa ellei perehdy ihmiseen kokonaisvaltaisesti vai muuttaa elämäntapaansa, asennoitumista ja näin saada pidempi hyöty itselle. Kumpi kannattavampaa omalle terveydelle, lääke vai asenne?

Ayurvedassa on myös kyse mielen tasapainosta johon ihminen kaipaa motivaatioita. Ei pelkkä lääketerapia riitä ellei mieli ole mukana hoidon tasapainottamisessa. Ayuervedassa on kyse elämäntavasta ja jo pienin askelin sitä voi itse kukin muuttaa tasapainoisempaan suuntaan.

Erittäin tärkeää on kasvien/ yrttien tunnistaminen, niiden lääkinnällinen vaikutus ihmiseen. Ja tämä taas on minun mieliaiheitani. Loppujenlopuksi kaikella on merkitystä ihmiseen tasapainoiseen elämään.
Tämä on tällä kertaa myös Maanantain fiilikset osa, sillä tämä aihe kiinnostaa ja sitä on hyvä tutkailla miten tämä toteutuu omassa elämässä.

Miten sinä hoidat omaa tasapainoasi?

Minun pitäisi mennä varmaan oikein kouluun opetellakseni tämän kaiken Ayurvedasta, saada kunnon havainnollistavaa koulutusta tai jopa klinikalle  potilaaksi jossa tätä tehdään. Niitä täällä Saksassa kyllä on. Omakohtainen kokemus olisi aina paras.

Tämä aiheen aonollu tjo vuosia kiinnostuksen kohteitani monen muuniahan aiheen ohella. Ja koska myös paljon askartelen teen oman "kirjan" tähän liittyen. Siitä sitten myöhemmin. Osa minun tasapainoani on tuo askartelu.

Aurinkopaistaa ja se virkistää! Mukavaa maanantaita kaikille tasapuolisesti.
 


Lähteet Dokumentti (Saksa), muistiinpanot kursseilta, Ayurveda-opas Kalevi Lehtonen .
Kuva cco lisenssi=vapaaseen kaikkeen käyttöön
Postaus nostettu uudelleen esiin muokattuna. (vuodelta 2017.)Kommentit

 1. Olen kuullut Intian taidosta hoitaa ihmisiä luonnon menetelmillä. Varmasti syömme väärin ja nukumme liian vähän. Maailma on pullollaan hoitavia yrttejä. Niitä vaan ei osata käyttää oikein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja vie hirveesti aikaa opetella kaikki, mutta edes jotakin. Kiitos Enkuli.

   Poista
 2. Nostettu tämä postaus uudelleen esiin oman mielenkiintoni takia.

  VastaaPoista
 3. Olipa mielenkiintoista luettavaa! Olen itse saanut perehtyä ayurvedaan "käytännön" kautta, eli siis siltä kannalta, miten ayurveda näkyy intialaisen elämän arjessa. Intialaiset - varsinkin anoppini sukupolven ikäiset ihmiset - tuntuvat saaneen nämä ayurveda-opit äidinmaidossa, ja olen ollut onnekas, että jotain on tarttunut omaan hanskaanikin. :-) (Hyvin vähän tosin esimerkiksi sinuun verrattuna.) Tutustuin myös aikanaan taataan, yhteen ukkelin vanhaan perhetuttuun, joka oli oikea ayurveda-ekspertti. Jos kiinnostaa, voit lukea postauksen siitä täältä:
  https://kukkapilli.blogspot.com/2010/12/ayurveda-koekaniinina-ja-joogan-alkeita.html

  Olen monesti ajatellut, että olisi kiva opiskella ayurvedaa itsekin ihan kunnolla, mutta en ole saanut aikaiseksi. Jospa ensi Intian reissulla etsisin vaikka aiheesta kertovia kirjoja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä saatkin ihan aluperäsitä infoa ja ohjeistusta, se vasta ois kuule minullekin hyvä asia!Tulen lukemaan tekstisi!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit kommentin. Tulen mielelläni vastavierailulle.