Ayurveda ja ruokavalio

 
Vanha sanonta " olet mitä syöt" pitänee paljonkin paikkansa, mutta en allekirjoita sitä aina. Sillä on olemassa sairauksia joihin ei ruokavaliolla saada tasapainoa aikaan,  ja kiloja kertyy sekä on olemassa lääkkeitä jotka vaikuttavat "lihottavasti".  Ja pitää myös muistaa että kun ihminen sairastaa oli se mikä vain, ei silloin ole voimia lähteä kokeilemaan mitään huippu diettejä, tai ruokavalioita ja näin voi myös kiloja syntyä, vaan silloin toimii että jaksaa seuraavaan päivään.
Jokainen meistä on yksilöllinen ja juuri se sanelee sen että jokin asia sopii toiselle, ei sovi toiselle.  Ayurvedassa  yksi pääpaino on sopivalla ruokavaliolla. Itse suosin tätä siinä mielessä kun se sopii muun lääketiteellisen hoidon lisänä, ohessa, ei yksinään olemaan hoitomuotona. On muistettava että tasapainoinen ruokavalio koostuu sellaisesta ruoasta jossa on mm. vitamiineja, mineraaleja, kuitua, kaikkea sopivasti.

 Joten jos jo syöt terveellisesti ja voit hyvin, ei sinun pidä alkaa muuttamaan ruokavaliotasi muuhun, mutta jos sinusta tuntuu että voit huonosti, sinulla on aineenvaihdunnassa ongelmia, ylipainoa jne. Ja jo olemassa olevia sairauksia jotka ovat johtuneet edellämainituista syistä, minusta voit hyvinkin kokeilla miten tämä Ayurveda ruokavalio sinuun vaikuttaa.

Voit todellakin noudattaa hyvää ja terveellistä ruokavaliota, mutta et liiku. Mikään ei minusta ole yksiselitteistä. Minun mittarini on se että kun itselläsi on hyvä olla, eli et kärsi mitenkään siitä mitä syöt, et ole sairastunut korkeaan verenpaineeseen sen takia että olet ylipainoinen, tai sinulla ei ole kakkostyypin sokeritautia sen takia että olet ylipainoinen, tai rasvamaksaa=huono ruokavalio myös osana=rasva, tai haittaa liikkumisessa, kipuja nivelissä jne jotka ovat yhdistettävissä ylipainoon tai huonoon ruoakavalioon.

Jos kuitenkin saat vaikka vatsavaivoja rasvaisista ruuista, närästystä. Miksi sitten syöt sellaisia ruokia? Siksi että ne ovat hyviä. Tämä pätee kaikkeen ruokaan. Itselleni kahvi aiheuttaa todella paljon ongelmia sekä mausteiset ruuat. Tykkään kahvista, sekä myös grillatuista lihoista, makkaroista näin kesäisin. No se tietenkin tietää ongelmia.

Olen kuitenkin antanut itselleni luvan herkutella, mutta eihän joka päivä tarvitse niin tehdä. Kun hyväksyy itselleen myös sen että saa syödä ja nauttia mutta muistaa että kohtuudella eikä todellakaan joka päivä.

Jos mietitään nyt tuota Ayuerveda ruokavaliota jokapäiväisessä elämässä. Sen idea on tasapainottaa elimistöä ja sen kautta voimaan hyvin. Se antaa hyviä viitteitä myös laihdutukseen. Siihen kuitenkin liittyy tuntemus omasta elimistöstään, sekä Ayurvedan tuntemista. Ei kaikki terveellinen ruoka ole samaa terveellistä kaikille, tämä jo selvää.

Mieli on riippuvainen kehosta ja keho riippuvainen mielestä, sillä jos olet alakuloinen syöt herkästi hyvää että tuntisit olosi mukavaksi. Kehon hyvinvointi on riippuvainen ravinnosta, mielestä.
Jokaiselle kehotyypille on oma ruokavalionsa, jossa toisia ruoka-aineita tulee välttää ja toisia suosia.
Mitä tuoreempaa ja puhtaampaa ruoka on, sen parempi. Säilykkeitä, eineksiä ja pakasteita tulee aina välttää. Mikrossa lämmitettyä ruokaa ei suositella. Muista kuitenkin viitteellisyys ja se miten tämä sopii sinun elämääsi. Suositeltavaa on kasvisruoka, mutta lihaakin voi syödä, tuoretta.
Vitamiinit on hyvä saada ruuasta. Mausteiden ja yrttien käyttö sekä ruuan valmistaminen ovat tärkeitä.
Tässä tulee se eteen että on hyvä tietää itsekin yrttien vaikutuksista omaan kehoon.

Ayurveda ei ole helppoa tietoutta mutta helposti opeteltavissa. Ensin on selvitettävä se oma kehotyyppi ja sen mukaan laatia ruokavaliota. On hyvä ottaa huomioon myös ruokailuajat, rytmittää syöminen tasaisesti päivänaikaan. Lounaalla elimistö on tehokkaimmillaan ja iltaa kohti kevyempää. Siten myös ruokailu pitää näin säädellä.

Ayurveda antaa yksinkertaisia, yleispäteviä ja kaikille sopivia ohjeita. Varmasti myös sinulle sopivia.!


Itse olen vata-kapha ruokavalioni suhteen. Mutta on vaikeaa määrittää minulle sopiva ruokavalio ihan täydellisenä, joten siihen ei pidä pyrkiä. Vaan otan suuntaa antavana nämä opit.

Tässä hyvä linkki ruokavaliosta Ylen terveys sivulta, todella hyvä!
Ayurveda-konsultti Arja Skalski, kertoo ja antaa ohjeita.Lähteenä omat muistiinpanot, Yle terveys, kuva omani.


Kommentit

  1. Kiva postaus, kiitos tästä. Ruokavalioasiat ovat tärkeitä kaikille, koska ruoalla on suora vaikutus hyvinvointiin. Ihan uusi asia on minulle tuo Ayuerveda-ruokavalio. Jos ottaa jonkun uuden ruokavalion ohjelmaan, niin on tärkeää tutustua siihen etukäteen.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit kommentin. Tulen mielelläni vastavierailulle.