Maanpeitekasveja Sammalleimu ja Kangasajuruoho.

 
 
SAMMALLEIMU Phlox subulata, erittäin hyvä maanpeitekasvi. Leviää nopeasti ja on myös helppoa lisätä. Sammalleimua voi lisätä pistokkaista ilman juurruttamista, siihen ei tarvita kuin muutamia pätkiä sammalleimun kasvustosta ja uusi kasvupaikka.
Itse laitoin tämän viime vuonna ja jo kivasti lähtenyt leviämään.
Aurinkoinen paikka on paras, varjossa ei menesty. Korkeus 10-15cm ja kukinta V-VI. Meillä kukkii jos säät sallii jo huhtikuun lopulla, mutta nyt oli viileää joten kukinta aika on juuri parhaimmillaan. Hyvin kesti talven. Peitin nämä havuilla. Meillä ei kovia pakkasia ole eikä aina edes lunta.  On talvenkestävä laji.  Suosin tätä rosaa, tästä on myös valkoinen sekä lilansininelaji. Kuva otettu tänään.

Erinomainen kivikoissa ja rinteissä sekä kukkapenkin reunoilla. Runsas kukinta alkukesällä peittää lehdistön lähes kokonaan. Itse laitoin tätä ihan tavalliseen maahan muiden kasvien joukkoon, pitämään rikkaruohot kurissa. Samassa penkissä on erialueilla myös ruusupensas, sinne tulee daaliat, gladiolukset, siellä on laventelia, liljoja jne. Hyvin viihtyy. Ja kun laitoin nuo erikohtaan penkkiä enkä anna niiden levitä ihan koko penkkiin, pystyn huolehtimaan muiden vedentarpeesta sillä nämä viihtyvät kuivahkossakin maassa. Kalkinsuosija.

Helppohoitoinen ja  toinen lajike, Rönsyleimu sopii puolivarjoiseenkin paikkaan.


Lähteet, suomalainen taimi fi, omat muistiinpanot, perinnetietoa sukulaisilta. Kuva omani.

Kangasajuruoho  Thymus serpyllum. Ostin taimet. Tänä keväänä istutettu. Piti pitkään laittaa peitot päälle kun olikin yllätyksenä kylmää. Kivasti ovat lähteneet kasvamaan. Uusi tuttavuus minulle. Kuten pikkukuva näyttää kukinto on joskus oleva punertava. Täällä Saksassa tämä on lääkekasvina pidetty. Itse kasvatan lähinnä pitämään rikkaruohot kurissa ja antamaaan hienoa "punaista" väriä kukinnallaan. Kukkii kesällä, kesä-elokuussa. Suomessa heinä-elokuu.

Helppohoitoinen. Maanpeittokasvi. Kangasajuruoho viihtyy kivikossa ja paahteisillakin kasvupaikoilla. Voi käyttää myös reunuskasvina. Ei tykkää seisovasta vedestä joten katso että pinta on hyvin läpäisevää.  Kasvusto kestää hyvin leikkaamista, jätä kuitenkin hyvät lehtivarret että kasvi voi uusiutua. Kangasajuruohoa voi käyttää mausteena timjamin tapaan, maultaan on miedompi kuin Timjami.

Kangasajuruohoa on helppo siirtää puutarhaan luonnonkasvien siemenistä, kun keräilet siemeniä muista kysyä lupa!Rönsyistä tai juurrutetuista pistokkaista. Se on erittäin hyvä peittokasvi "laihaan" hiekka- ja soramaahan aurinkoisella, kuumalle paikalle.  Erittäin hyvä kasvi mehiläisille ja perhosille!

Hoidollisena haluan kokeilla tätä höyryhengityksessä. Kasvilla on limaa iroittava vaikutus, joten tuo varmasti helpotusta tukkoiseen oloon. Käy myös hyvin kuivattuna höyryhengitykseen. Kasvista käytetään kukat, joita voi kerätä kun ovat juuri auenneet.

Ulkoisesti kasvilla voidaan hoitaa hauteina ja kylpyinä mm. haavoja ja ihon tulehduksia sekä kutisevaa ihoa.  Ja juuri kutisevaan ihoon on mielenkiintoista kokeilla.
Kasvatan myös timjamia Thymus vulgaris yrttinä joten tämä on lähinnä maanpeitekasvina.

Kangasajuruohoa on saatavilla siellä suomesta  KodinKukat, klikkaa.
samasta osoitteesta myös vaaaleaa Sammalleimua.


Kokemuksista myöhemmin tietoa.


Lähteet : wikipedia, omat muistiinpanot, yrttitarha.fi, KodinKukat, Baldur-Garten.de,
Kuvat omiani.

Kommentit

 1. Koristeena käytän molempia.. ;O) Tykkään erityisesti ajuruohosta.

  VastaaPoista
 2. Hyödyllinenn postaus, kiitos tästä. Minun suosikkini on sammalleimu, siinä on niin kauniin väriset kukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin keväällä on ihana akatsoa kuinka luonto herää ja nämäkin kukat :)

   Poista
 3. Ajuruohoa on myös sitruuna-ajuruohona. Itse kasvatan sitä ja kerään ja kuivatan kasvisruokien mausteeksi.
  Sammalleimukukka on ihana. Se viihtyy täällä kuivalla mäellänikin ja juuri aloittaa kukintaansa.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit kommentin. Tulen mielelläni vastavierailulle.