keskiviikko 3. toukokuuta 2017

Karhunlaukka, Allium ursinum




Kuva omani. Tässä näette vielä nupuillaan olevia kukkia. Avasin ne kuvausta varten. Taustalla kukat auenneena.

 
Karhunlaukka on verrattavissa valkosipuliin! Monivuotinen kevätkasvi joten tämän aika alkaa olemaaan nyt myös siellä Suomessa. Meillä täällä tämä jo melkein kukkii ja olenkin keräillyt tätä naapurin alueelta luvalla.

Karhunlaukan paras tapa kasvattaa on sipulista tai jos saat itsellesi jostain taimia suoraan maasta kunnon multapaakulla! Ja netistä hakemalla löytää taimia! Siemenistä voi myös kokeilla mutta pitää muistaa kylmäkäsittely. Mitä luin kokemuksia siemenestä kasvattamisesta, niin huonoja olivat. En ole kokeillut siemenestä kasvattaa. Tämä on hiukan kranttu kasvi. Minä sain alkuja ja laitoin ne tuonne oman pellon laitaan, hiukan varjoon, puiden juurien lähelle kasvamaan.  Valoisa lehtimetsä olisi ihanteellinen. Sellaista ei nyt ole tarjota. Karhunlaukka viihtyy hyvin varjossa ja puolivarjossa. Maa saa olla kosteahkoa ja kalkkipitoista. Jos karhunlaukan saa viihtymään, se leviää nopeasti.
Nähdään myöhemmin miten lähtee kasvamaan.

Täällä Saksassa on  järjestettyjä karhunlaukkaviikkoja ja muutenkin tämä on todella suosittu täällä.  Kuivattuna menettää makuaan. Eikä ole hyvä pakastettunakaan, maku haihtuu. Paras onkin nauttia tuoreena. Ja paras aika käyttää on ennen kukintoa. Kukinnan jälkeen kasvi alkaa kellastumaan.

Tämä on helppo erottaa kielosta joka on siis myrkyllinen.  Karhunlaukka muistuttaa lehdiltään kieloa ja siksi onkin oltava erityisen varovainen näitä keräillessä! Mutta hyvä tuntomerkki on tuo voimakas sipulin tuoksu! Kun lehdestä ottaa palan tai varresta niin tuoksu on todella voimakas, ei voi erehtyä! Aina pitää muistaa kokeilla tuo tuoksu!

Ja muistakaa että tämä on rauhoitettu Ahvenanmaalla ja muuallakin suomea silmälläpidettävä kasvi. Joten lähinnä viljelykasvi! 

Itse teen tästä pestoa ja kermaista keittoa. Pestoa teinkin jo purkillisen ja keittoa teen viikonlopuksi.

Pestoreseptini on yksinkertainen:

Karhunlaukanlehtiä vähintään 30, öljyssä "ruskistaminen", käytin auringonkukkaöljyä. Lisäsin sekaan tilliä tuoreena, kuivattua kasvismaustetta : oreganoa, basilikaa, tinjamia, salviaa =Pyhä Olavi kasvis/salaattimauste, omat varastoni jo loppuneet.
Sekä maustamaton rahka joka siis hyvä minun pestoni pohjana. Kaikki sekaisin sekoittajaan ja valmista!

Keitto:

300g karhunlaukanlehtiä
3 keskikokoista perunaa
2 pientä valkosipulia tämä ei ole pakko jos tykkäät miedommasta mausta.
4 dl kermaa
ruokaöljyä
1 l vettä
1 keittojuuresliemikuutio

Pese lehdet hyvin ja pienennä ne. Kuori perunat ja leikkaa pieniksi kuutioiksi.
Kuullota lehdet pannulla, lisää pienennetyt sipulit joukkoon.

Kiehauta kattilassa perunat, liemukuutio ja kun perunat ovat pehmeitä lisää kuullotetut lehdet, valkosipuli ja anna vielä kiehua hetki.
Soseuta keitto ja lisää kerma, voit vielä soseuttaa jos haluat hiukan paksumman keiton tai antaa kerman olla juoksevana. Itse soseutan vielä hiukan, jotta keitto on vahvempaa.
Lisää valmiiseen keittoon koristeeksi tuoreita karhunlaukan lehtiä siivutettuina.

Karhunlaukkaa voit lisätä pizzoihin mausteeksi, kaikkiin joihin lisäisit myös sipulia, valkosipulia.

Karhunlaukan terveydellisiä vaikutuksia: on hyvä verrata ruohosipuliin tai valkosipuliin. Sipulit ovat tunnetusti voimaa antavia ja puhdistavia, aineenvaihduntaa tehostavia, hyviä vastustuskyvyn lisääjiä. Kasvi sisältää erittäin paljon c-vitamiinia. Rautaa, sinkkiä, mineraaleja. Kasvista voi tehdä eteeristä öljyä ja käyttää hauteena iholla, vaikutus puhdistava, desinfioiva. Mitä voi syödä voi myös käyttää iholla on hyvä sääntö kaikissa yrteissä.





Karhunlaukan lehtiä.


Lähteet, wikipedia, luontoportti, puutarhanet, kodin pellervo, omat kokemukset/anoppi/naapuri. Kuvat omiani EH.







2 kommenttia:

  1. Hei! Löysin facebookista sattumalta tiedon että olet julkaissut runokirjan. Muistaakseni riitta k:n postauksessa oli muutama runo kirjastasi. Runot olivat ihania, niin koskettavia. Muistat ehkä että meidän nuorin tyttäremme kuoli kuukausi sitten. Kysyisinkin, saisinko lainata runoasi blogissani.t Anneli PIhakuiskaajan puutarhasta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saat ilman muuta, laita vaan nimeni runon alle. Minulla on tuo runosivu/blogi http://julkaisukelvollinen.blogspot.de/search/label/Runoja erikseen, käy sieltä myös katsomassa jos olisi joku josta tykkäät, ota sieltä tunniste Runoja.
      Muistan toki ja suru on pitkän matkaa läsnä kunnes se muuttaa muotoaan.

      Poista