Kiiltomalva ja Arvonnan voittaja!


Kiiltomalva (Malva sylvestris) on kaksi- tai monivuotinen. Minulla tämä on monivuotinen. Vielä aluillaan, sillä täälläkin oli tosi viileää ja nämä piti peittää. Mutta ovat silti viihtyneet jo avomaalla johon saavat sitten jäädä. Kasvatin nämä siemenestä ja kaikkiaan 6 tainta on kasvamassa. Pituutta tälle voi kertyä jopa 100cm.  Joten laitoin tämän aidan viereen. Kukinta kesällä syksyyn asti (meillä) Suomessa tämä voi hiukan lyhentyä.

Näitä näkee yleisesti mm lastauspaikoilla, satamissa, pelloilla. Ja kuten kuvasta näkyy taitaa olla etanat heränneet, reikiä lehdissä joten salviaa laitan kaveriksi kasvamaan pysyy etanat loitolla! Ja aamuisin etanoita voi keräillä pois, jos sattuu ne näkemään. Voi tietty ollamuukin tuholainen, täytyy selvitellä asiaa.Kiiltomalvaa on pidetty ennen vanhaan hyvänä hyötykäsvina, lääkekasvina. Se poisti kuumetta, paransi monipuolisesti kipuja, särkyjä. Oli apuna hyönteistenpistoksien hoidossa. Jopa haavoihin sitä käytettiin. Sanottiin jopa että se oli ollut hyvä lemmenjuomien vasta-aineena. Ja että malvatabletti olisi poistanut tyhmyyttä. Ilmankos sitä itsellenikin haluan :)  Kansanperinteenä malvalla oli voimakkaat juuret. Mutta on siinä tottakin, sillä on vastustuskykyä parantavia vaikutuksia. Ja malvan terveyshyötyjä tutkitaan koko ajan.
(lähde luontoportti)Kiiltomalvan hyötyjä:

Kukista voi tehdä kurkunpään kurlausvettä ja sitä voi purskutella muihinkin suun tulehduksiin. Ohjeena pidetään maksimissaa 5g rohdosta vuorokausiannoksena. Itse tekisin näin että kerään aamupäivällä kukat tuoreena ja laitan ne kiehuvaan veteen hautumaan ja siitä siivilöin kukat pois puolentunnin kuluttua, jolloin myös vesi on jäähtynyt mukavan haaleaksi ja sillä purkuttelisin. Tämä annos riittää päiväksi, säilytys viileässä. Ja testaa ensin nesteen voimakkuus! Tämän ei pidä olla kovin voimakkaan makuista,vaan mietoa että sillä voi hyvin purskutella. Tee vain yhden päivänannos kerrallaan.

Samoin  voisi tehdä silmähaudetta, iholle pinnallisiin tulehduksiin sitä voi myös käyttää. Eli kastele puhdas liina tuolla jäähtyneellä nesteellä ja laita se hauteena silmille tai iholle.

Kiiltomalvaa on myös käytetty pinaatin tavoin, ruskistettu lehtiä runsaassa öljyssä ja lisätty pataruokiin tms makua antamaan sekä hyvä lisä riisin kanssa käytettäväksi. Tätä en ole itse kokeillut, tieto netistä.

Itse kasvatan tätä teeaineeksi. ja noihin hauteisiin jos on tarvetta. Kerään malvan kukat kun ne ovat puhjenneet ja kuivatan ne. Mutta satoa saan vielä odottaa, joten käyn tätä keräämässä luvan kanssa naapurin alueelta. Voin myös kokeilla jos saan tarpeeksi kukkia niin voiteena, tämä on sopiva kuivalle iholle. Kookosölyyn sekoitettuna.


Malvan kukkia voi käyttää myös väriaineena!

Huomioi että malva ei sovi raskaana oleville, eikä epilepsiaa sairastaville.  Ja muista myös ensin testata sopiiko tämä kasvi sinulle vai ei. Teen postauksia vain omista kokemuksistani, joten käyttö muille voi olla erilaista. Ja lisänä voi olla vinkkejä muiden kokemuksista. Se miten malva sopii erilaisten lääkkeiden kanssa, pitää keskustella oman lääkärin kanssa! Kuva cco lisenssikuva.


 Kuva cco lisenssikuva.
Aurinko häikäisee meidän kissaneidin silmiin joten katse sen mukainen. Sain sentään otettua malvoistakin kuvaa, ne tuolla takana joten ei näy kuvassa. Monessa kuvassa vilahti pää, häntä tai korvat :)

 
Lähteenä:  omat muistiinpanot, yrttitarha.fi, luontoportti.Yläkuva oma, muut cco lisenssikuvia. Kissakuva oma.


Ja tähän loppuun, nokkosen arvonnan voittaja joka siis saa sekä itselleen että koiralle maukasta yrttiä luonnosta.

Ja hän on Kristiina!! Otetaan yhteyksiä!Kommentit

 1. Kiitos viestistä! Lähetin sulle myös viestiä...jippiii ja kiitos <3

  VastaaPoista
 2. Onnea voittajalle ja sinulle kiitos tiedoista.Osaat paljon kasveista.

  VastaaPoista
 3. Onko kiiltomalva korkeampi kuin tavallinen malva? Kiiltääkö edellisen lehdet, vai miksi nimi on kiiltomalta? Malvan kukista tykkään kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika moni malva on samaa kokoa, muutama näkyi olevan kun tarkistin max.50cm korkea. Tämä jopa metrin. Ja suomessa sen nimi tulee juuri noista lehtien kiilloista. Malvoja on käytetty lääkekasveina ennen vanhaan ja nykyään ainakin tätä käytetään täällä meillä yleisesti.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit kommentin. Tulen mielelläni vastavierailulle.