Kasvaako puutarhassasi mehiläiskasveja?Oletko tietoinen että mehiläiset  ovat vähentyneet viimevuosien aikana? Tämä ilmiö on pahin amerikassa mutta myös euroopassa ollaan tähän jo herätty ja huomioitu niiden vähentyminen. Syynä pidetty mm torjunta-aineita.  Entä jos ei olisi ollenkaan mehiläisiä? Ruuantuotanto kärsii ellei ole pölyttäjiä! Näin dokumentin jossa Japanilaiset joutuvat itse käsin pölyttämään kirsikankukkiaan jossain osin, raskasta ja vaativaa työtä.

Oletko kiinnittänyt itse huomiota omaan puutarhaasi oliko niitä paljon viime kesänä tai oletko kiinnittänyt huomiota kasveja valitessasi että ne olisivat juuri mehiläisille otollisia kasveja? Itse kasvatan ns mehiläiskasveja tänä vuonna enemmän ja seuraan miten mehiläiset sitten vierailevat pihassani.

Huomasin että ovat jo heränneet kun kävin kaupalla ja siellä oli meillä olevia kevät kukkia esillä pihassa eli hyasintteja, siinä ne onneksi pörräsivtä onnellisena.


Toisille kasveille pölyttäjät ovat välttämättömiä: satoa eikä siemeniä ei tule ilman pölyttäjiä. Tällaisia kasveja ovat esimerkiksi mustikka, puolukka ja manteli.


Alla oleva teksti otettu pölytys.fi sivulta.


"Lista ei ole täydellinen selvitys hyönteispölytteisistä elintarvikkeista. Pölytyksen tarve ja merkitys vaihtelee myös lajikkeittain. Kaikista kasveista ja niiden hyönteispölytyksen tarpeesta ei myöskään ole olemassa kattavia tutkimuksia.

Kannattaa myös muistaa, että hyönteispölyttäjiä on maailmassa paljon muitakin lentävät ötökät: esimerkiksi muurahaiset voivat toimia pölyttäjinä.


                                 
Hyönteisistä hyötyviä, hedelmät

appelsiini, herukat, juolukka, karviainen, kiivi, kirsikka, luumu, mansikka, mesimarja, mustikka, omena, persikka, puolukka, päärynä, sitruuna, vadelma, vesimeloni


Vihannekset ja juurekset

artisokka, fenkoli, kesäkurpitsa, kukkakaali, kurkku, kurpitsa, lehtikaali, munakoiso, paprika, parsa, parsakaali, porkkana, punajuuri, retiisi, selleri, sipulit, tomaatti

Mausteita ja yrttejä

Basilika, chili, kumina, laventeli, minttu, oregano, pippurit, sinappi, tilli, tinjami 
 
 
"Osa kasveista on mehiläisille tärkeitä meden vuoksi, osa siitepölyn, osa molempien. Pölyttäjien kannalta on hyvä, jos pihapiiristä löytyy keväästä syksyyn kasveja, joista on iloa hyönteisille."Kevät/alkukesä     Kesä               Syyskesä/syksy
vaahteravadelmakultapiisku
omenapuukarhunvattupunatähkä
päärynäpuukoristevadelmanauhukset
luumupuukurpitsapunalatva
kirsikkapuu kurjenpolvet punahattu
pihlaja iisoppi asterit
herukat oreganimalvat
karviainen timjamiharmaamalvikki
pensasmustikka salviakaunokit
aroniatkurkkuyrttiauringonkukka
orapihlajatmintuttähtiputket
kukkivat pajutrantakukka
hevoskastanjasinilatvat
sinililjaapila
kevättähtihunajakukka
pitkäpalkoraunioyrtit
ristikkilaventelit
ruusukvittenilaukat
akankaalireseda
maksaruohot
Lähteenä käytetty  https://www.polytys.fi


Minulla löytyykin listalta  lihavoidut. Eli ei kovin montaa.  Syreenistäkin saa hyvin siitepölyä. Näitä minulla onkin monia eripaikoissa. Kuusamat, ruohosipuli, rosmariini. Onko sinulla vinkkejä?

Hyönteishotelli olisi myös kiva olla, minulla sellainen jo olikin mutta jostain syystä se hajosi. Eli nyt vain tekemään uutta. Onko sinulla sellainen?


Hyvä artikkeli luettavaksi, linkki. 

Tarhamehiläinen linkki, wiki

Kuva cco lisenssi= vapaaseen käyttöön

Kommentit

  1. Hyvä postaus, kiitos tästä. Olen samaa mieltä, on todella tärkeää kiinnittää huomiota tähän asiaan kun valitsee kukkia puutarhaan. - Mukavaa viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
  2. Kiitos hyvästä postauksesta. Mitä tekisimmekään ilman pölyttäjiä! Hotelli löytyy ja muutamia listassa olevia kasveja. Pitää kuitenkin ryhdistäytyä tässä suhteessa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit kommentin. Tulen mielelläni vastavierailulle.