Kaneli on herkkua, mutta sen kumariini ei.Tykkään käyttää kanelia, puurossa ja joissain leivonnaisissa silloin tällöin. Kaneli on herkkua, vahva aromi mutta maksalle haitallista kumariinia on kaikissa kanelilajikkeissa, vain yksi laji on tästä lähes vapaa. Otin tämän aiheen esille kun tein tuossa riisipuuroa ja tietenkin kanelia siinä pitää olla!!

Oletko tietoinen että kumariini on maksatoksinen aine? Eli tuo tarkoittaa näin suomeksi sanottua se on maksalle haitaksi pitkään käytettynä ja annostusohjetta ylittäen.

 "Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on vuonna 2004 antanut sille siedettävän päiväsaannin rajaksi 0,1 mg ruumiin painokiloa kohden vuorokaudessa (eli 50 kiloisella ihmisellä 5 mg kumariinia ≈ 1 tl kanelia). Vuonna 2008 EFSA päivitti arviotaan ja totesi, että turvallisuuden kannalta ei ole huolestuttavaa, vaikka kumariinin saanti olisi yhden tai kahden viikon ajan 0,3 mg ruumiin painokiloa kohden vuorokaudessa." Lähde Evira

Tuo 0.1mg painokiloa kohden on hyvä ohje.  Lapsella se voi ylittyä jo kahdella isolla korvapuustilla. Miten itse on laittanut kanelia taikinaansa...ja on hyvä muistaa että toiset ihmiset reagoivat myös näihin herkemmin. Joten painotan kohtuus kaikkessa. Ei tarvitse syödä kymmeniä kanelipullia päivässä.


Ceyloninkaneli (Cinnamomun zeylanicum) on maultaan miedompi ja mutta vastaavasti se sisältää vähän kumariinia, todella vähän verrattuna muihin lajikkeihin.   Tätä kanelia saa  luontaistuotekaupoista ainakin ja sen käyttö ei rajoitu tuohon teelusikalliseen. Eviran tutkimuksessa josta on linkki alhaalla on hyvin käyty läpi näitä pitoisuuksia, kannattaa lukea se! Tässä esimerkkiä jos normaalissa kanelissa on kumariinia tavallisemmin 2000-3000 mg/ kg ja tuo Ceyloninkaneli vain 10,4 – 26,1 mg/kg,  (lähde Evira artikkeli alla.). Niin on noissa eroa. Mutta olen myös sitä mieltä jos kanelin käytön pitää kohtuullisena niin tuo perinteinen on ihan hyvä vaihtoehto.


Kaneli sisältää mangaania, kalsiumia, rautaa, kuitua ja sillä on positiivinen vaikutus verensokeriin.  Mutta parempi sitten käyttää Ceyloninkanelia, jos joka päivä tämän ottaa käyttöönsä ja haluaa vaikkapa maustaa aaamupuuronsa sillä. Sillä tuleeko mitattua oikeaa annosta joka kerta. Kanelia on syöty aina, ainakin minä olen syönyt. Se antaa oman arominsa puurolle ja leivonnaisille, joten siitä en tämän takia luovu, kohtuus kaikessa.

On hyvä että asioita tutkitaan, ja tuodaan ihmisille tiedoksi. Tiedän lähipiirissni ihmisiä jotka katsovat minua silmät kieroon kun käytän normaalia kanelia. Ei se myrkkyä ole kun käyttää oikein. Ja pikkulapsille Evira suosittelee että ei pidä antaa useita kanelia sisältämiä tuotteita päivittäin eikä kenellekään säännöllisesti.

Oletko itse kiinnitätnyt huomiota kanelin syöntiisi? Ja muistathan että jos sairastat maksasairautta, tai sinulla on maksanvajaatoiminta, kiinnitä huomiota näihin asioihin.


Eviran artikkeli kanelin kumariinipitoisuuksista, klikkaa!

Ylen artikkeli myös asiasta, klikkaa! 


Kuvat cco ja pixabay .
 

Kommentit

  1. Olenkin pohtinut että kuinka paljon kanelia uskaltaa syödä. Ainakin jouluna sitä tulee ehkäpä syötyä liikaa. Hyvä postaus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanovat ettei se hetken ylitys niin paha ole, kun se sittn taas tasoittuu, loppuu .

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit kommentin. Tulen mielelläni vastavierailulle.