Minun lääkekaapissa on pihkasalvaa, onko sinun?    Kuva cco= ilmaisia kaikenlaiseen käyttöön.


Tämä salva tai voide ei tosiaankaan ole mikään uusi juttu. Ja postauksia sekä tietoa löytyy jo netistä vaikka kuinka. Mutta sanasen sanon minäkin, kokemukseen perustuen.

Olen käyttänyt muutaman vuoden tätä pihkavoidetta. Erilaisiin pikku palovammoihin, nirhaumiin, ihottumiin, haavoihin ja nyt viimeisenä psoriasikseen. Minulla on siis päänahan psoriasis ja voitte uskoa että rasvoja ja lääkkeitä olen kokeillut eräitäkin.Nyt pitäisi aloittaa uusi lääkekin mutta olen lykännyt sitä sivuvaikutusten takia..ja sen takia luotan nyt paljon tähän pihkavoiteeseen jota aloitin käyttämään taas säännöllisesti.

Ruokavaliolla on myös merkitystä. Olen vähentänyt punaisen lihan syöntiä huomattavasti. Sekä kiinnitän huomioni mitä päänahkaani pistän, eli shampoot ja hoitoaineet ovat olleet tarkassa syynissä. Niistä oma postaus.

Tämä pihkavoide on lääkärilehdessäkin siis todettu jo hyväksi ja monenlaisia hyviä kokemuksia käytöstä löytyy.

Pihkavoiteessa on käytetty kuusenpihkaa, vaseliinia, mehiläisvahaa, rypsiöljyä, kuusenkerkkiä, suolatonta voita, hamppuöljyä. Pohja josta itse tykkään on rypsiöljypohja. Muita en ole kokeillutkaan.

Männynpihkaa voidaan myös käyttää, tosin se ei ole yhtä tehokasta kuin kuusenpihka. Joka siis on suosituin pihkavoiteessa oleva pihka!

Itse olen pihkavoiteeni tilannut Virroilla asuvalta Sirpa Keihäseltä ja Eero Hyytiäiseltä, voide nimeltään Skei. Äitini osti sitä aikoinaan ja sen jälkeen olen sitä heiltä tilannut, purkin kyljessä olevan puhelinnumeron kautta.
Itse en ole pihkavoidetta valmistanut, mutta harkinnassa on.Voit myös itse kerätä pihkaa, MUISTA metsän, maanomistajan lupa!!

Pihkan kerääminen


 • puukko , terävä veitsi jolla pihkaa saat rapsutettua, irroitettua puusta.
 • muovipusseja tai muoviastioita jotta voit sitä pihkaa hyvin kuljettaa, kerätä.
 • kertakäyttömukeja, pahvimukeja tms keräykseen sopivaa
 • kertakäyttöhanskat hyvä lisä, etteivät kätesi pihkaannu!  Ota useammat!
Etsi kuusien rungoista vioittuneita kohtia, pihkaa muodostuu vain niihin!  Jos joukkoon tulee kaarnaa tai muita roskia ne siivilöidään myöhemmin pois.

Kun valmistat pihkaa muista käyttää sellaisia astioita, puukauhoja jne joita et tarvitse muuhun käyttöön. Sillä pihkaa on todella hankalaa saada kattiloista pois. Puhdistusta voi kokeilla öljyllä ja rapsuttamalla pihkan pois. Sekä käyttämällä patapataa tms. Ja tee useampi satsi samalla kertaa.
Se mihin juoksevan pihkan keräät voi olla lasipurkki tai puinenkin kannellinen astia. Pieniä määriä kerrallaan, ettet avaa kovin isoa purkkia yhdellä kertaa. Säilyvyys!!  Itselläni on ollut huoneenlämössä ja vuosi ainakin on taattu kestävyys. Avaamaton purkki jääkaapissa pari vuottakin. Pihkavoide on riittoisaa joten pienet purkit käteviä!

Ajattelin tätä itsekin kokeilla nyt keväällä. Pihkaa voi kerätä muulloinkin mutta kevät parasta aikaa.

Alla oleva teksti on kopioitu Juuret maasa -blogista, jota seuraan. Ja olen aikoinaan häneltä kysynyt saanko käyttää ohjeitaan, saan kunhan lähde on näkyivssä.!
 
"Valmistuksen ensimmäinen vaihe on kerätyn pihkan sulatus ja puhdistus. Pihkan käsittelyyn ja sulatukseen käytettävien astioiden ja välineiden on hyvä olla kertakäyttöisiä tai varattuja vain tähän käyttöön, sillä pihka on erittäin tarttuvaa.
Pihkan sulatus käy näin:
 1. Mitataan ja yhdistetään  (kertakäyttöiseen) kuumuutta kestävään astiaan jotakuinkin yhtä suuret osat kuusenpihkaa ja kasviöljyä (esim. rypsi- tai auringonkukkaöljyä). Molemmat raaka-aineet kannattaa punnita.
 2. Astia asetetaan vesihauteeseen liedelle miedolle lämmölle ja seosta lämmitetään, kunnes pihka on sulanut.
 3. Pihkan ja öljyn seos suodatetaan esimerkiksi ohuen puuvillakankaan läpi (Minun niksi..vanhat nailonsukkahousut.)
 4. Suodatinkankaaseen jäänyt roskainen massa punnitaan. Näin saadaan selville summittainen pihkan hävikki ja voidaan laskea seoksen pihkapitoisuus.
 5. Sopiva pihkapitoisuus on 10–20 %. Mikäli seoksen pihkapitoisuus on suurempi, lisätään öljyä, kunnes pitoisuus on sopiva. (Minun mielipide..on ollut jopa 30% pihkaosuus, ja se ok myös.)

Näin on valmistettu pihkaöljyä, joka on jo ihan sellaisenaan oivallinen hoitotuote. Se sopii hyvin isompien ihoalueiden tai esimerkiksi hilseilevän päänahan hoitamiseen. Öljyn levittäminen voi kuitenkin olla sotkuista ja hankalaa, joten pienellä vaivalla voi saman tien tehdä pihkasalvaa. Seokseen lisätään mehiläisvahaa, jonka avulla öljystä muodostuu jähmeää voidetta. Mitä enemmän mehiläisvahaa, sitä kovempaa voidetta. Vegaanisen version voi tehdä candelilla- tai carnaubavahalla.
Salva  syntyy näin:
 1. Edellä valmistettuun seokseen lisätään mehiläisvahaa 10–20 %  pihkaöljyn painosta.
 2. Seos kuumennetaan uudelleen vesihauteessa ja sekoitetaan tasaiseksi.
 3. Lopuksi seos valetaan lasipurkkeihin ja annetaan jähmettyä – pihkasalva on valmis käytettäväksi!

Pihkaöljy ja -salva säilyvät vuoden tai pari, riippuen käytetyn kasviöljyn parasta ennen -päiväyksestä, minkä jälkeen öljy voi ruveta härskiintymään."

Lähde Juuret maassa

Ota selvää oletko alleriginen hartsille. Jos et tiedä, testaa pieni määrä ensin käsivartesi sisäpuolelle, sillä se on herkkä alue.Ja tämä muutenkin hyvä muistaa uusia tuotteita kokeillessa, ensin testaus ja sitten vasta laajempi käyttö.


Hyviä linkkejä pihkavoiteesta.

https://helda.helsinki.fi/handle/10138/39074 Sipponen Arno väitöskirja


http://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajankohtaista/pihkasalva-nopeuttaa-haavojen-paranemista/
Kommentit

 1. Kyllä minulla on pihkavoidetta, jopa erityisen hienossa purkissa. Se on nimittäin tehty kaivertamalla puuta ja kansikin on puuta. Olen saanut tämän aarteen hyvältä ystävältä. Kun tyttärentytär oli pieni, hänellä oli kädessä punoittava alue, eikä siihen oikein mikään auttanut. Pihkavoide sitten auttoi, samoin on käynyt itselläkin.

  Päänahka on varmaan aika ongelmallinen paikka. Minullakin on hilsettä ja kerran olin jo ihotautilääkärillä, kun epäilin sporiasista itsekin, mutta ei se sitten ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ei ollut psori, se sitten on inhottavaa. hyvä että pihkavoide on tuttu, luonto kyllä on korvaamaton.Kiitos UUna.

   Poista
 2. On ollut pihkavoidetta käytössä moneen tarkoitukseen ihonhoidossa. Toimiva luonnontuote! :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit kommentin. Tulen mielelläni vastavierailulle.