AtsaleaAtsalea, Rhododendron Simsii, kotoisin Itä-Aasiasta."Atsalea viihtyy valoissa ja puolivarjossa. Nuput tarvitsevat avautuakseen valoa, mutta suoraa auringonpaahdetta se ei kestä. Liian hämärässä nuput saattavat pudota ja kasvi keskittyy vain lehtien kasvattamiseen. Älä sijoita atsaleaa kuuman patterin päälle, sillä kuumuus kuivattaa juuristoa.

Atsalean kasvualusta on pidettävä tasaisen kosteana eikä sitä saa päästää kuivumaan. Mitä lämpimämpi huoneilma, sitä enemmän kasvi tarvitsee vettä. Voit esimerkiksi antaa 1-1,5 dl vettä joka aamu, jotta kasvi pysyy kukkivana ja elinvoimaisena. Jos atsalea pääsee kuivumaan, upota ruukku yläreunaa myöten veteen n. 15 -30 minuutiksi ja nosta kuivumaan, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois juuristosta."

Näin sanoo substral.fi

Sain tämän naapuriltani synttärilahjaksi ja hänellä näitä on ollut voin sanoa aina. Sisällä talvella ja ulkona kesällä. Ja kun kyselin vinkkejä hän kertoi näin,

Kastele säännöllisesti, mieluummin altakastelua ja näin olen tehnytkin.
Ota heti kuihtuneet kukat pois ja lehdet.
Älä pidä liian lämpimässä paikassa, meillä tämä on huoneessa jossa ei oleskella koko aikaa, joten lämpötila on noin13- 18astetta.

Lisääntyy pistokkaista. Tätä kokeilen kesällä kun kukinta on ohi ja huomaan uutta kasvua. 
Älä sumuta kukkia.
Kun otat syksyllä sisälle, pidä viileässä ja lisää pikkuhiljaa lannoitusta niin saat jälleen kukkimaan tammikuusta---eli anna olla myös kasvin rauhassa muutama kuukausi. Meillä tämä ei ole varsinainen joulukukka, vaan juurikin näin kevään korvilla.

Tämä on ollut minulla nyt jokusen viikon, vielä kukkii. Vien ulos kun tulee lämmintä joten katsotaan miten uusi kukinta lähtee sitten myöhemmin käyntiin, siitä sitten kertoilen myöhemmin. Tämä kukinta pitäisi kestää ainakin vielä seuraavan kuukauden, nuppuja on sen verran paljon ja pidän tämän viileässä joten uskon että minulla on tästä iloa pitkään.


MIten sinä olet pärjännyt Atsaleasi kanssa? Joku sanoo että tämä on helppo kasvi ja toinen taas että vaativa. Nyt näyttää että helppo.

 Kommentit

 1. Onpa kaunis. Kiitos näistä vinkeistä ja ohjeista. Tuollaisen kukan toivoo kyllä tuottavan iloa pitkän aikaa. - Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
 2. Ihana Atsalea ja niin kauniskukkainen♥

  VastaaPoista
 3. Ai se on Itä-Aasiasta, no oikeastaan ihan Kauko-Idän kasvin näköinen 🙂
  Meillä oli joskus kauan sitten, mutta kuukahti aikansa oltuaan.
  Olen pitänyt sitä vaativana kasvina, mutta hyvä kuulla myös näkökohta että se on helppo.
  Ilmeisesti pitää vain osata hoitaa sitä ! 🌸 Kun tieteellisessä nimessä on rhododendron,
  ehkäpä siihen tarvitaan rhodomultaa 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle tämä on eika atsalea mutta yritän hoitaa ohjeitten mukaan..ja rakkaudella :)

   Poista
 4. Voi miten ihana! Minulla ei sisällä ole koskaan ollut atsaleaa, mutta puutarhassa kasvaa muutamia. Hauskaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 5. Atsalea on kaunis, minä oon niin huoleton kastelija, että olen saanut sen kuivettumaan pari kertaa. Mummilla on joulukukkana aina valkoinen tai punertava atsalea ja se on kyllä upea. Tämä sinunkin kukkasi on aivan ihana. :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit kommentin. Tulen mielelläni vastavierailulle.