Puutarhurin käsiä kutiaa


 

Tiedätte sen tunteen kun kutiaa eikä voi raapia, se vaan yltyy eikä saa rauhaa. No minulla on se tunne kun ei pääse puutarhaan kupsuttelemaan. Suunnittelen jo täyttä häkää uusia kasveja, mitä villiyrttejä alan kasvattamaan, mitä uusia kukkia...

Mutta kun ei pääse kupsuttamaan multaan. Vihko  täyttyy ideoista ja näppäimistö sauhuaa kun haen tietoa kaikesta mahdollisesta mikä liittyy yrtteihin, miten ne saan kasvamaan hyvin ja jne. Ja tässä samalla suunnittelen sisustustauluja mutta niistä myöhemmin lisää, ja tottakai ne liittyvät kasveihin.

Sananen Salviasta josta myös kuva

Salviaa on monia erilaisia ja siihen kuuluu yli 900 lajia. On sellaisiakin etten ole ikinä edes kuullut saatika nähnyt. Tämä minulle tutumpi on mausteena oivallinen eli mauste salvia. Itse käytän salaatteihin ja liharuokiin antamaan potkua. Olen kuivattanut viimevuotisia salvioitani ja nyt niitä sitten hyödynnän. Salvia on hyvä myös teenä joka teestä tykkää.

Salviaa on hyvä nauttia kupillisena teenä ruokailun jälkeen  helpottamaan ruuansulatusta tai jos vaikka kärsit vaihdevuosioireista, tämä vähentää hikoilua ja kuumia aaltoja. Se voi lievittää tulehdukisa, auttaaa hiivatulehduksiin, sitä voi käyttää myös suuvetenä helpottamaan ientulehduksesta kärsiviä. Salvian pitkäaikainen käyttö ei ole suotavaa sen sisältämien aineiden takia, eikä raskaana oleville, imettäjille ei ollenkaan.

Suuvesi, tee kuten teetä tekisit mutta voit tehdä hiukan voimakkaamman eli laita 3tl kupilliseen vettä.  ( teehen 1tl) Purskuta suusi kun vesi on sopivan haaleaa, kylmää. Voit tehdä näin aamuin illoin parin päivän ajan. Itse en tekisi enempää kuin 4 päivää. Tämä on myös vahva väriltään ja kuten tee yleensä voi värjätä hampaita. Raikastaa hengityksen.

Tämä on kuitenkin jo vanha rohtoyrtti ja täällä Saksassa teenäkin hyvin suosittua.Salvia kuuluu omaankiin puutarhaan. Kokeilin talvehtimista eli on kellarissa tällä hetkellä ja katsotaan miten lähtee kasvamaan. ota selvää yrteistä sopiiko ne sinulle ennen  käyttöä. Ei pitkäaikaiseen käyttöön.

Lähteitä mm Wikipedia, Ruohonjuuri, omat muistiinpanot kursseilta.
Kuva  kirjasta " Lebendig Kräuter-Buch" 1996 Hainverlag, Jena, tein kuvaan tekstiä ettei kopioiminen olisi helppoa.


Kommentit

  1. Itse käytän salvian lehtiä esim liharuuissa mutta olen oppinut, ettei sitä syödä vaan otetaan pois valmiista ruuasta. En edes tiedä miksi näin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä siinä syynä se että sen maku on jo lionut liharuokaan, näin minä uskon, en syö tuoretta salviaa sen maku on aikas voimakas. Jos sen kuivaa ja käyttää siten mausteena sen voi syödä ja itse teen näin.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit kommentin. Tulen mielelläni vastavierailulle.