Pelargonit siemenestä?Olen taas siinä vaiheessa kun ostelen erilaisten kasvien siemeniä ja suunnittelen puutarhani ilmettä. Tänä vuonna haluan erilaisia Pelargonioita, ne ovat jämäköitä ja tuuheita viihtyessään ja väreissäkin on lemppareitani. Joka vuosi minulla on amppeleissa, laatikoissa, ja ihan vaan ruukuissakin näitä ja en ole kyllästynyt. Nuo kuvassa näkyvät on altakastelulaatikossa ja viihtyi todella hyvin pitkälle syksyyn yö pakkasiin asti ja kuvassa on vasta kesä aluillaan. Hyvä että raaskin edes laittaa pois talveksi lepoon.  Vielä ne ovat kellarissa odottamassa, sillä meilläkin on talvi.

Nuo ovat keittiön ikkunan edessä ja siihen laitan niitä tänäkin vuonna. Minulla on koko asunnon pituinen parveke, eli käsittäen keittiön, olkkarin ja makkarin, ja puutarha lisäksi. Eli parvekkeelle mahtuu jokusia kukkia :) Mietinkin tuossa että olisi kiva kokeilla istuttaa itse ihan siemenestä asti, ja sainkin tilattua niitä. Valmiita taimia tilasin myös. Ne lähetetään kun on ulosistutusaika.
Pelargonia tarvitsee pitkän kasvatusajan siemenestä, täällä meillä (saksasaa) nämä voi jo kylvää ja maaliskuussa pistää parvekkeellekin ja siirtää ne vaikka sisälle jos vielä on kylmiä öitä. Joskus on pääsiäisenä ollut helle maaliskuussa, nythän pääsiäinen on huhtikuussa.
Suomessa sanotaan että voi kylvää helmikuun alussa ja vielä maaliskuussakin kerkiää hyvin. Voit kylvää ajoissa jos sinulla on antaa lisävaloa näille.

"Kannattaa myös muistaa, että mitä lämpimämpi kasvatuspaikka on, sen tärkeämpää on myös valon riittävä määrä. Lämmin kasvupaikka ja riittämätön valo tekevät nimittäin taimista pitkiä ja honteloita. Kun lämpötila noin 16-18 astetta se hyvä.

Pelargonin siemenkasvatus

Ajoita kylvö tammikuun lopun ja helmikuun puolenvälin viikoille. Ellei lisävalon mahdollisuutta ole, niin siemenet voi kylvää vielä maaliskuussakin.

Liota siemeniä aluksi ainakin 6-12 tunnin ajan vesilasissa tai vaikka pari päivää kostean talouspaperin välissä. Täytä pienet taimiruukut kostutetulla, hyvin vettä läpäisevällä mullalla ja kylvä 1 siemen /ruukku 0,5-1 cm syvyyteen (itävät kyllä mullan päälläkin). Laita pienet taimiruukut minikasvihuoneeseen tai peitä rei´itetyllä hedelmäpussilla. Itse laitan tuon muovipussin, en omista minikasvihuonetta.
Lähde Puutarha.net "  <------Klikaa tuota linkkiä, asiaa!

Hyödynnä leikattuja, puhtaita maitopurkkeja sekä jugurttipurkkeja kasvattamiseen. Näppärä idea! Itse kerään jo hyvissä ajoin talteen, sillä tarvitsen jokusia kymmeniä. Viime vuonna n. 50kpl.


Tässä toinen linkki jossa on asiaa pelargonioiden lisäämisestä
Sekä keväthoidosta

Haen nuo yleensä helmikuun lopussa, maaliskuun alussa pois kellarista ja alan kastelemaan hiljalleen. Sekä katson mitkä ovat elinkelpoisia, yleensä tuossa vaiheessa jo vihreää löytyykin kun täällä alkaa lämpenemään ilmat ja siten myös kellari. Postissa on tulossa nuo pelargonian siememet joten mielenkiinnolla odottelen miten käy.


Onko sinulla  kokemusta siemenestä kasvattamisesta??

Ihanaa kirjoittaa keväästä ja kukkasista, ulkona meinaan sataa lunta ihan maahan asti :)Lähteet Puutarha.net, kotiliesi, omat muistiinpanot.
Kommentit

 1. Pelargonioita en ole siemenestä saakka kasvattanut, talvehtimaan olen ne kyllä saanut, mutta jostain syystä kukkivat vasta myöhään. Todennäköisesti lannoitan liian vähän. Kissojen takia en uskalla siemeniä kylvää ja taimia kasvattaa sisätiloissa. Mukavaa perjantaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mummo. Minullakin kasvavat eri huoneessa kun missä itse olemme. Kannattaa vaihtaa ne heti uusiin multiin siitä saavat jo voimaa lähteä alkuun.

   Poista
 2. Pelargoniat ovat todella kauniita. Minäkin pidän niistä kovasti, vaikka en itse olekaan siemenestä niitä kasvattanut. Onnea kasvatukseen! Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 3. Olen kasvattanut siemenistä kivikkokasveja. Se onkin jännää hommaa, kun siemenet ovat niin pieniä, ettei niitä kunnolla edes näe. Orvokkeja myös ja muutama vuosi sitten muitakin kesäkukkia. Nyt minulla ei ole kasvihuonetta ja sisällä on pitkät räystäät, niin ei paljoa kannata haaveilla.

  Onnea kasvatukseen, seuraan mielenkiinnolla miten käy.
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään tulivat siemenet joten pääsen kohta kokeilemaan :)

   Poista
 4. Hyvä postaus pelargonian kasvatuksesta. Itse kokeilin viime vuonna sen kasvatusta siemenestä lähtien. Viidestä siemenestä yksi jäi henkiin ja nyt se odottaa tuvan ikkunalla kevättä. Ehkä ensi kesänä näen sen kukkivankin. Tänä vuonna kokeilen ehdottomasti uudelleen 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun tekee itse alusta asti jotenkin se palkitsee enemmän :)

   Poista
 5. En ole tullut edes ajatelleeksi pelargonin kasvatusta siemenestä, miksiköhän..? Muutama kymmenen kasvia kyllä talvehtimassa autotallissa.
  Ps. Jätin sinulle haasteen blogiini:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit, yritän katsoa sopivat kuvat haasteeseen.:)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit kommentin. Tulen mielelläni vastavierailulle.