lauantai 28. tammikuuta 2017

Inkivääriä itse kasvattaen




Anopilta sain inkiväärin  kasvatuniksin ensimmäisen kerran jokunen vuosi sitten. En silloin kuitenkaan kokeillut vielä. Muutama päivä sitten luin netistä aivan saman niksin ja päätinkin että laitan tämän esille blogiinikin. Eli käytän tässä esiliotusta noille inkiväärin palasille. Se liotus pehmentää inkivääriä ja siten itäminen on helpompaa, ehkä jopa nopeuttaakin, tästä ei minulla ole vielä kokemusta. Mutta onhan se loogista. Juurakon palan voi kokeilla istuttaa suoraankin multaan, ilman liotusta. Niinkin se onnistuu ohjeiden mukaan vallan mainiosti.

Eli leikkaa inkivääristä pieniä palasia/siivuja minulla  on viisi likoamassa kun annan muutaman ystävillleni jos onnistuvat. 
Liota palasia 5-6 tuntia että pehmeävät, minulla oli yön yli.
Istuta multaan. Minulla on maitopurkeista leikattuja " ruukkuja" ja pohjaan tein reiän jotta liika kosteus poistuu.
Ja sitten vaan odottelemaan itämistä.









Kun täällä on tarpeeksi lämmintä siirrän nämä parvekkeelle. Ja kun nuo maitopurkit ovat liian pieniä siirrän taimet isompaan purkkiin. Mutta alkuun nuo käy hyvin. Otin ylläolevasta kuvasta tekstiä pois joten kuva "suttuinen" sen takia. Mutta siinä se nyt kasvaa..toivotaan!


Inkivääriä voi myös ostaa, mutta itse tykkään omavaraisuudesta. Ja tämä on aina satoa antava jos teet uusia alkuja siitä mitä saat kasvatettua. Inkivääri teenä on tosi hyvää ja sen terveysvaikutukset vilustumiseen, vatsavaivoihin auttavia.  Linkki wikin sivulle. Itse käytän tuoretta inkivääriä pieninä palasia smoothieissa lisukkeena.

Ja tässä muutamia vinkkejä mihin sitä voi tuoreena käyttää.


"Tuore inkivääri lisätään keitettäviin ja haudutettaviin ruokiin noin 20 minuuttia ennen valmistumista. Makeisiin ruokiin ja kastikkeisiin se kannattaa lisätä vasta ruoanvalmistuksen loppuvaiheessa.
Tuoretta inkivääriä voi käyttää lähes mihin tahansa ruokaan, mutta erityisen hyvin se sopii mm. itämaisiin kasvis-, kala- ja liharuokiin. Inkivääri sopii myös erilaisiin leivonnaisiin ja jälkiruokiin. Lisäksi tuoretta inkivääriä voi käyttää juomien mausteena, marinadeissa ja säilykkeissä. " (Lähde Anna-lehti ruoka)

Ja tässä samasta lehdestä (Anna -lehti ruoka) otettu jälkkäri resepti jota olen kokeillut ja vieraatkin tykkäsivät!

Applesiinin ja inkiväärin makuinen marjapaistos.


400 g pakastettuja marjoja (mansikkaa, mustikkaa, herukoita, vadelmia)
4 rkl hyytelösokeria
pala tuoretta inkivääriä
1 appelsiini ja appelsiinin raastettu kuori

muruseos:

1 dl vehnä- tai spelttijauhoja
1 dl kaurahiutaleita
2 rkl mantelilastuja
2/3 dl tummaa sokeria
50 g rasiamargariinia


 Tämä marjapaistos saa makunsa erilaisista marjoista, appelsiinista ja tuoreesta inkivääristä.
  1. Sekoita hyytelösokeri marjoihin.
  2. Kuori ja pilko inkivääri, pese appelsiini ja raasta appelsiininkuori ja sekoita marjoihin.
  3. Pilko appelsiini ja lisää marjoihin.
  4. Sekoita jauhot, kaurahiutaleet, hienonnetut mantelilastut ja ½ dl sokeria keskenään ja nypi rasva sekaan.
  5. Annostele marjaseos pikkuvuokiin, lisää muruseosta päälle ja ripottele jokaiseen päällimmäiseksi hiukan tummaa sokeria.
  6. Paista 200 asteessa 15–20 minuuttia ja tarjoa hiukan jäähtyneenä kylmän maidon, vaniljakastikkeen, jäätelön tai hunajajogurtin kera.
Itse kokeilin vaniljajäätelön kanssa, oli hyvää!
 

Tässä linkkiä kasvatuksesta

Tässä linkkiä Inkivääristä 

Hyviä linkkejä molemmat.






Laitan käyttämiäni lähteitä myös linkkeinä esiin, en saa niistä mitään palkintoa tai palkkaa, voivat tuntua mainostamiselle, mutta minulle ne ovat hyviä vinkki- ja tiedon keruusivuja! Ja lähteet ON AINA laitettava esiin!
Ja käytän linkkejä senkin takia että niissä tieto on jo  hyvin selitettynä ja en halua suoraan kopioida niitä blogiini vaan kerron omia kokemuksiani ja linkit lisänä lukijoille.








7 kommenttia:

  1. Kiitos, tämä olikin hyvä vihje! Käytän inkivääriä, mutta aina en muista ostaa sitä. Tässä tuli myös esiin, miten monipuolisesti sitä voi käyttää. Seuraavaksi siis muutama pala kasvamaan. Hieno juttu!

    VastaaPoista
  2. Ihan sama kokeilu on ollut mielessä jo pitkään. Laitahan sitten kuulumisia miten kasvatus onnistuu. Itsekin olen ihastunut inkiväärin makuun ja olisi aika jännää maistaa itsekasvatettua inkivääriä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännityksellä odottelen tuloksia..no menee jokunen viikko. Laita sinäkin :)

      Poista
  3. Kuinka suureksi taimi kasvaa? Entä kuinka pian omaa inkivääriä saa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hidasta touhua tuo on. Eli muutaman viikon päästä pitäisi näkyä jotakin alkua. Ja sitten siirrän sen isompaan ruukkuun kun on noin 8cm ja kun lämmin vien ulos. Satoa voi odotella vasta kun uusi mukula on iso..eli se vanha mukula nahistuu kuin perunallakin. Kasvina kuulemma kasvaa äkkiä, siitä ei minulla ole kokemusta. Mutta luulisin että nyt on mullassa, keväällä ulos,myöhään syksyllä katson mitä se sisältää, otan uuden alun uudesta jos se siellä on ja vanha pois.Kasvi tarvii paljon vettä ja valoa kun on jo lähtenyt kasvuun.

      Poista
  4. Hyvä muistutus! Olinkin unohtanut laittaa inkiväärit kasvamaan :)

    VastaaPoista

Kiitos kun jätit kommentin. Tulen mielelläni vastavierailulle.