Yrttimaan suunnittelua
        Ihanan keväinen, kesäinen kuva, ei omani vaan  cco= saa käyttää vapaasti kuva.Kuva keväällä otettu, joten kertoo vain tuon korkeuden ja minkälainen tuo korkea lava on. Taustalla narsisseja ja heinäkin jo kasvaa.

On tullut aika jälleen laajentaa tuota yrttimaatani. Minullahan on jo kasvihuone,  jossa tomaatteja joka vuosi noin 16 tainta ja kurkkua noin 6-8 tainta kasvaa rehottaa. Sekä tomaatin juurilla salaattia, persiljaa, tilliä ja kukkakaaliakin. Kasvimaa  jossa kasvaa porkkanat, perunaa, mansikkaa, punajuurta, kukkakaalia, sipulia, kurpitsaa, melissaa, mangoldia, hernettä, salaattia jne. Ja korkealava jossa taas kasvaa retiisit, minttua, tilliä, persiljaa, salaattia, mangoldia, ja  joka 80 cm korkea, 80 cm leveä ja yli 2m pitkä. Mutta lisää kaipaan tilaa joka selkiyttää yrttien paikkoja.
Erikseen kasvaa rosmariini, laventeli, salvia ruukuissa  tuon laitan maahan ensivuonna. Basilikaa ruukussa, tinjamia ruukussa. Omenaminttua myös maahan ensivuonna, nyt oli ruukussa. Kaikken laista kasvaa ja vielä lisää pitää kasvaa :)

Ja meinaan sen aloittaa jo tänä syksynä, koska ainakin tuohon korkeaan lavaan täytyy laittaa pohjalle kaikkea mahdollista, oksista lähiten ja maata, multaa, lehtisilppua omiin kerroksiinsa. Viime vuonna sinne meni kummasti kaikki puutarhan leikatut oksat, lehtiroskat jne. Yksi laitetaan vielä lisää. Joten on aloitettava keräämään " roskia" On tuo vaan niin näppärä ei tarvitse kyykkiä.

Se suunnitelma on hyvä aloittaa vaikka ensin käsin paperille. Mieti mihin sitä tarvitset. Minä vain yrteille. On olemassa yksivuotisia, monivuotisia, pieniä ja pitkiä, joten ne on hyvä laittaa selkeesti mihin kohtaan tulevat ja itse laitan järjestyksessä nuo. Siten muistakin missä on yksivuotiset ja missä monivuotiset.


Eräs malli suunnitella on: mauste, rohto, tuoksu tai värin mukaan. Miten itse tykkäät. Sinne voi lisäillä koristeitakin, kivetyksiä jne. Minä rakennan vain koholavoja joten niillä saa selkeyttä riittävästi. Teen nimikyltit kaikille.

Tässä eräs kuva miten voi tehdä, ei ole oma kuvani vaan cco lisenssikuva. 

Ja meinaan juurikin näin tehdä. Muutama näitä pienempiä isojen kaveriksi.
Suurin tehtävä on rakentaa nuo ja sitten miettiä mitä kasveja tarvitsen. Ihan villiniittykin kiinnostaisi. Jonkunverran sitä jo onkin, koska tarvitsemme heinää talvella.  Mutta että ihan kukille/yrteille, sitä pitää miettiä.

Kun sinulla on selvillä mitä haluat kasvattaa on helppoa miettiä miten isoa aluetta tarvitset. Minulla on mangoldia liikaa,joten sitä harvennan. Ja taas ei ollenkaan kamomillaa, kehäkukkaa eikä kynteliä.

Fenkolia, meiramia, laventelia lisää. Lipstikkaa, salviaa minulla jo vähän onkin mutta lisää tarvitsen sekä rosmariinia lisää. Joten näille teen lavat.

Selleriä, erilajeja kurpitsaa, kukkakaalia sain vain 3 pientä tänä vuonna,joten sitäkin lisää. Kohopenkki on siitä hyvä että se on lämpimämpi, kuin maa on ja kun vielä peitän niitä keväällä satoa saa aikaisemminJa parvekkeellakin voi ruukuissa kasvattaa yksivuotisia näppärästi, minulla on paprikaa ruukussa, mutta en tajua kun ei oikein viihdy, ehkä liian kuumaa..ja noita yrttejäkin jokunen, ne saa niin näppärästi sieltä hakea ettei aina tarvi lähteä pihalle asti :) Näitä on kiva jo suunnitella varsinkin kun on jo tehtävä jotain niiden eteen.

Näin tällä kertaa, onko sinulla kiinnostusta yrtteihin tai mitä sinulla kasvaa ? Vinkkejä otetaan vastaan tälläkin saralla :)

 
Kommentit

  1. Ennen kun minullakin oli kasvimaa ja mahdollisuus enemmänkin kasvattaa niin minulla oli puutarhavihko johon tein penkeistä pohjapiirrokset ja joka kesä laitoin muistiin miten ja mitkä siemenet kasvoi ja mitä vähemmän ja mitä enemmän seuraavana vuonna. Sitä kun ei enää keväällä muista mitä syksyllä suunnitteli.

    VastaaPoista
  2. Joka kevät tulee ongelmia juuri tilanpuutteen vuoksi ja joudun karsimaan ja miettimään tarkkaan mitä istutan. Onneksi tähän ongelmaan tulee ratkaisu, ehkäpä jo ensi vuonna. Vuosi vuodelta käytän enemmän ja enemmän yrttejä ruuan laitossa. Tämän vuoden suosikiksi tuli salvia, ihana aromikas yrtti. Myös kiinansipuli on suosikkini, se muistuttaa ruohosipulia mutta maistuu valkosipulille. Tänä vuonna kokeilin myös sitruunaruohon kasvatusta, ihastuin sen makuun thairuuan merkeissä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit kommentin. Tulen mielelläni vastavierailulle.