Mustaherukka

Yhteistyö Yrttipaja

Mustaherukka tuo yksi c-vitamiini pommi joka näin syksyllä on kyllä oivallinen teenä, kuivattua lehteä. Itse tykkään käyttää myös salaateissa tätä kuivattua muotoa. Joka on tehnyt mustaherukkkamehua on kyllä saanut lahjan! Lapsuuskodissani se oli  jokapäiväinen herkku, nyttemmin jäänyt kun minulla ei pensasta ole.

En  harmikseni muistanut suomesta kesällä kerätä lehtiä kotoani mutta sain onneksi tilattua tätä Yrttipajalta ja pääsen siis nauttimaan tämän hyvää tekevästä vaikutuksesta. Onhan täällä Saksassakin näitä pensaita ihmisillä mutta ei kellään tuttavalla. Meillä oli joku vuosi sitten, ei oikein menestynyt, en tiedä miksi. Ehkä pitää jälleen kokeilla saisi napostella marjoja suoraan pensaasta, ah mitä herkkua!

Tämä on myös hyvä atooppisen ihon hoitoon, nyt siis kokeilemaan. Wiki sanoo myös että sokeritaudinhoitoon myös käytetty. Uskon että kaikki luonnontuote on hyväksi erilaisissa sairauksissa, ja tässäkin marjassa  on paljon hyviä tulehduksia estäviä antioksidantteja, mineraaleja, vitamiineja, kaliumia ja lehdissä myös näitä samoja mutta ei kuten marjassa on. Ja muistakaa vaihdella tuotteita, monipuolisuutta siis.

Minulla on siis mustaherukanlehtiä kuivattuna ostettuna. Helppoa kuivata myös itse, mutta parempi kerätä tuoreita lehtiä eli kevättä, kesää odotellessa. Lehtiä voi myös pakastaa jos tykkäät vaikka talvella leivänpäälle laittaa. Parempi tämä minusta tuoreista lehdistä, aromi säilynyt paremmin! Yrttilevite myös houkuttavaa..

Itsetehty yrttilevite: 1 osa kylmäpuristettua kasviöljyä, 1 osa voita, 1 osa vettä ja ripaus suolaa. Levitteen voi maustaa ihan millä itse tykkäät mutta mustaherukanlehdet myös sopivat tähän.  Tämä levite myös  nyt ajankohtainen, tee oma sekoitus kuivatuista yrteistä, pippuria jne..Kokeilemalla tiedät mikä maistuu ja tuoreille sämpylöille levitettä!

Entäs jos kokeilet yrttiviilikastiketta, sopii myös ihan mikä yrtti makusi mukaan. Sekoitat vain kermaviiliin, tai tavalliseenkin jos et tuosta toisesta niin pidä. Mausta makusi mukaan! Itse tein viimeksi tätä basilikasta, ja hiukan näitä kuivattuja mustaherukanlehtiä myös ja sitten salaatin kastikkeeksi ja yksi kokeilu oli dippikastikkeena kukkakaalin ja porkkananpaloille. Omia sovelluksia mutta maukasta! Kannattaa uskaltaa kokeilla!


Syökää suoraan pensaasta kellä vielä näitä on, toivottavasti kellarit pursuaa mehua ja hilloja. Minä nautin tästä teenä ja salaateissa.

Muistakaa herkutella, vaikka illalla kynttilänvalossa, kupillinen höryävää teetä ja hiljaisuus...ah mikä vaikutus!

Minä alan suunnittelemaan uusia kasvulavoja ja uusia kasveja, pensaita puutarhaan. Tämä taitaa olla hankintalistalla. Yksittäisiä yrttejäkin saa Yrttipajalta tilattua. Kannattaa suosia kotimaista!!

Kommentit

  1. Kiitos taas hyvistä vinkeistä. Mukavaa tiistaita!

    VastaaPoista
  2. Kiitos.Kyllä tykkään mustaherukasta,nam,,,nam.Kivaa jatkoa sinulle.

    VastaaPoista
  3. Kiitos mummo ja RaijaAnnikki! Samoin teille molemmille mukavaa viikkoa :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit kommentin. Tulen mielelläni vastavierailulle.