Mesiangervonkukka

Yhteistyöpostaus Yrttipaja

Mesiangervo joka kasvaa voi sanoa kaikkialla. Ja itselläni heräsi ajatus kasvattaa tätä koristeenakin omassa puutarhassa. Miksi ei, hyödyllinen ja korvaa kyllä monen muun kasvin mennentullen ja saa tuoksunkin kaupanpäälle. Mesiangervo kuuluu ruusukasveihin kuten ruusutkin, vadelmat ja mansikat.

Mesiangervon kukkia on parempi kerätä kun niissä on vielä nuppua ja vain hyvät kerätään. Mikä sen kauniinpaa kesäaamun puuhaa.
Itikoita ja ötököitä löytyy kyllä helposti kukinnoista. Itse olen kuivannut kaikkia kasvejani, yrttejäni ilmavasti huoneessa jossa on vesivaraaja joka lämmittää huoneen tuonne 40 asteeseenkin asti. Kun ovat kunnolla kuivunueet laitan tiiviiseen lasipurkkiin ja säilytän pimeässsä varastohuoneessa. Kasvia voi myös kuivattaa ripustettuna.

Lehtiä olen kuivattanut erilailla, olen niitä sullonut lasipurkkiin sinällään jo tuoreena ja ovat siellä paripäivää jonka jälkeen olen ne kuivannut normaalisti. Tätä systeemiä voisi kutsua lehtien hiostamiseksi.

Ellet halua tehdä kaikkea itse tätä maustetta voi tilata kätevästi Yrttipajalta. Saatavana 25g pussukka ja lisäaineeton tottakai.


Kukka on kuuluisa salisyylihaposta, sen johdannaisista joka on antiseptinen, kuumetta alentavaa ja tulehduksia parantavaa. Kaikki tietävät "Asperiinin", jonka loi lääketehdas jo vuonna 1899 mutta jo sitä ennen mesiangervon kukista löydettiin salisyylia. Tästä voi lukea wikistä lisää.  Ja kun tunnetaan salisyylihappo tiedetään siis vaikutuksiakin ja haittavaikutuksia myös. Eli en suosittele tätä kasvia astmaatikoille, en verenohennelääkettä käyttäville jne. Eli ota selvää myös itse tutustumalla kasveihin mitä voit käyttää ja mitä et!

Käytöstä 

Kukista, nupuista tehty tee lievittää siis flunssanoireita, kuumetta alentavasti. Päänsärkyyn on tätä käytetty ja helpottamaan reumatismin oireitakin. Vahvaa teetä voi lisätä kylpyveteen, höyryhengitykseen jne. Vahvempaa saa kun hauduttaa pidempään ja käyttää hieman enemmän kuivatettua kukintoa, lehtiä. Kokeilemalla löytää itselleen sopivan määrän. En itse tykkää kovin voimakkaista mauista  joten olen varovainen näiden kanssa.

Vaniljan tapaan voit käyttää mausteena. Kiva lisä kakkua tehdessä. Sekä ehdottomasti kermavaahtoon!
Näin syksyllä kun illat jo viilenevät on kiva pulahtaa virkistävään kylpyyn johon mesiangervoa myös voi käyttää. Tee sekoitus itsellesi ja yhdistele erilaisia kasveja keskenään. Vadelmanlehdet kuivattuna, pihlajanmarjanlehdet jne ovat kiva lisä kylpyveteen. Kuten myös teessä! Virkistävä vaikutus johtuu kehon lisääntyneestä aineenvaihdunnasta, hikoilu lisääntyy= keho pudistuu. Ummetukseen tällä on vaikutusta myös juuri tuon lisääntyneen aineenvaihdunnan takia.

Itse kokelin tätä jalkakylpyyn ja tuoksu oli mieto ja pehmeät jalat kaupanpäälle. Mesiangervo sopii siis sisäisesti että ulkoisesti. Kukat ja lehdet. Ei pitkiä aikoja samaa, on hyvä muistaa vaihdella maustesekoituksia, teetä ja tutustua ensin niihin kasvina.

Luonto on aarrearkku ja kun sitä osaa hyödyntää mikä sen antoisampaa!

Poikkea Yrttipajan kotisivuilla ja tee hyviä hankintoja, itse tein juuri ison tilauksen, en voi kaikkia itse kuivatella, ei riitä tilat. Into riittäisi kyllä.


Kommentit

 1. Enpä tiennytkään, että mesiangervoa voi käyttää eritavoin hyödyksi. Mökkimme pihalla niitä kasvaa villinä, ensi vuonna taidan kerätä kukat talteen. Kiitos, vinkistä!

  VastaaPoista
 2. Kaunis kukkahan se on.Ihanaa pihalla kasvavaa "pilveä".Joskus olen kerännyt mutta siitä on aikaa.Kiitos tiedoista ja hyvää syyspäivää.Vaan onko siellä sykksy?

  VastaaPoista
 3. Kiitos tiedoista. Voisi kokeilla ensin jalkakylpyyn, kun en tiedä vaikuttaisiko teenä muihin lääkkeisiini.

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommenteistanne. Syksy on meilläkin,aamut jo usvaiset mutta vielä lämpötila kipuaa lähemmäs 28 astetta. Satoa korjailaan ja tehdään kaikkea talveksi

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit kommentin. Tulen mielelläni vastavierailulle.