Takapihan aarteita..siankärsämöYleinen Siankärsämö jota jotkut rikkaruohona pitävät, mutta ei sitä suinkaan ole. Vaan on tunnetuimpia, vanhempia ja paljon käytetty lääkekasvi.

Rohtona käytetään kukkivaa kasvia, kukkia ja lehtiä. Paras keräysajankohta on kun kukinnoissa näkyvät keltaiset heteet.

Kasvi sisältää runsaasti mm. magnesiumia, rautaa ja C-vitamiinia. Sitä käytetään ravintolisissä, teenä, yrttivoiteissa ja luonnonkosmetiikassa.

Sitä on käytetty muun muassa haavojen hoitoon ja lihaskouristuksiin. Sen on todettu myös estävän verenvuotoa ja lievittävän esimerkiksi hiertymien ärsytystä. Se parantaa ruokahalua, tukee maksan toimintaa, lisää vastustuskykyä. Se voi auttaa naistenvaivoissa, vaihdevuosissa ja miehillä prostatavaivoissa.
Siankärsämön vaikuttavia aineita ovat muun muassa eteerinen öljy, karvasaineet, kumariinit, parkkiaineet ja fenoliset hapot.

Pidempiaikainen käyttö saattaa aiheuttaa pääsärkyä, huimausta, ihottumaa ja muista varovaisuus jos olet allerginen mm pujolle.  Ellet ole ennen siankärsämöä käyttänyt kokeile ensin varoen ulkoisesti ja sitten vasta sisäisesti.

Siankärsämö on hyvä rasvaisen, näppyläisen ihon hoidossa sekä rasvaisuuteen taipuvien hiusten pesuun. Kukissa puhdistavia ja voimakkaasti supistavia aineita joten ihohuokoset tykkäävät. Kasvovesiin, suun huuhteluun, kylpyihin ja höyrytyksiin sopiva.


Itse tykkään kuivatella näitä, tosin tilani eivät ole kovin suuret joten pieniä eriä kerrallaan. Ja eivät nämä ole kalliita ostaakaan. Käytän teenä ja uutteena. Uutteen ostan mieluummin valmiina. Ja uuteen käytöön on ohjeet pullon kyljessä. En käyä itse pitkiä aikoja, enkä sitä suosittele, kuuriluontoisesti ja maltillisesti. Kuten kaikkia uutteita. Yleensä samaa teelaatua juon tai meillä juodaan 2 viikkoa ja sitten vaihdetaan ja pidetään taukoa vähintään kuukausi, välillä enemmänkin kun noita teelaatuja on useita.Lähteinä käytetty mm Provita Oy esitettä 
                                    Yrttitarha 

Kuva cco lisenssikuva jonka olen tehnyt tätä postausta varten.
Kommentit

  1. Tarkista, onko tämä oikeasti siankärsämö. Minusta tässä on koiranputken kukinto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos..sehän se oli,laitoin vahingossa nimen väärän kuvan alle. Tuo koiranputki kuva piti laittaa ihan muuhun yhteyteen..Kiitos paljon kun huomasit!!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit kommentin. Tulen mielelläni vastavierailulle.