Rosmariini


Ei tullut kovin isoa satoa rosmariinistani, mutta onneksi vähän kuitenkin.
Kuivattelin lämpöhuoneessa, jossa on vesisäiliöt ja siellä on kiva tasainen lämpötila. Minulla ei ole kuivuria, enkä kuivata auringossa. Kuivuttua nuo pienet "lehdet " irtoavat hyvin varsista joita ei käytetä. Joku kirjoitti jossain että varret sopivat hyvin vartaisiin..en ole kokeillut.

Lasipurkissa jossa on tiivis kansi tämä nyt odottaa talvea ja käytän erilaisiin ruokiin. Pakastettuna sen aromit eivät kestä. Vahva mauste joten paljoa en sitä laita kerralla. Pataruokiin, liharuokiin. Erilaisiin riistaruokiin. Kasviksiin vähän kerrallaan myös sopiva. Käytän salaateissa lisäpotkua antamassa.

Teetä, kokeilemalla saat sopivan makuisen. Vahva maku!  Muista hauduttaa vähintään 5 minuuttia, ja joko suoraan veteen, jolloin siivilöi  tai teesuodatinpusseihin joita itse käytän, ovat käteviä ja ne voi kuivattaa sekä käyttää uudelleen.

Rosmariini on myös hyvä hiustenvärjäämisessä. Muista aina että ensin kokeilet ulkoisesti vähän kerrallaan, ettet ole allerginen. Ja kaikki ei sovi kaikille. Itse en ole tuota hiusten värjäystä teellä kokeillut, mutta mikä ettei kun harmaata on jo näkyvissä.

Tässä linkki hiustenvärjäämiseen klik.

Rosmariinista on tietoa myös muualla blogissani klik

Kylvyissä ja voiteissa rosmariini edistää verenkiertoa ja lievittää reumaattisia vaivoja sekä hermosärkyä. Minua tämä jo rauhoittaa vaikka hermosärkyä ei olekaan, verenkierto vilkastuu kuten muutenkin lämpimässä mutta rosmariini vielä tehostaa vaikutusta.

Yrittikylpy:  noin 50g yrttiä 1 litraan kiehuvaa vettä, hauduta puoli tuntia ja lisää kylpyveteen.,siivilöi yrtit pois ellet tykkää että ne ovat kylpyvedessäsi.

Eteerinen öljylaimennus: 3 tippaa 10 ml:aan perusöljyä, se voi olla oliiviöljy, hiero kipeisiin niveliin. Tuli mieleeni myös hiirikädet, sormet tietokoneen  käyttäjän ongelmia, voisi olla hyvä kokeilla tätä! Tai pari tippaa veteen jos haluat tuoksulyhtyihin kotiasi raikastamaan. Itse käytän erilaisia eteerisiä öljyä vaihdellen näissä tuoksulyhdyissäni. Virkistävää!

Voit myös lisätä eteeristä öljyä pari tippaa löylyveteen. Ihanan piristävä saunakokemus! Tai jos ei ole saunaa, laita tuoksulyhtyyn suihkuhuoneeseen, pesuhuoneeseen. Käytän myös kodinhoitohuoneessa näitä.


Käytän tätä myös kuurina kuten kaikkia yrttejä ja vaihtelen teelaatuja kahden viikon välein. Ja pidän taukoa. On aina hyvä tutustua myös laajemmin yrttien vaikutuksiin, netistä löytyy paljon tietoa myös rosmariinista. Nämä ovat omia kokeilujani. Ja matkan varrella löydettyä tietoa.


Kommentit

  1. Mukavaa lukea postejasi. Näistä saa tietoa yrteistä sun muuta kivaa. Taidankin laittaa yrttilavan ensikesänä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit kommentin. Tulen mielelläni vastavierailulle.