KamomillaKamomillasaunio, puhekielessä kamomilla on joka yrttiharrastajan yrtti. Se sekoitetaan vielä usein muihin samantapaisiin kasveihin, kuten saunakukkaan jossa on aitoa kamomillaa tympeämpi tuoksu! Kamomillasauniolla on hieno aromaattinen tuoksu. Kamomillasauniolla on enemmän mykeröitä, ne ovat selvästi pienempiä ja niiden valkoiset laitakukat kääntyvät pian alaspäin. Kuten noissa kuvissakin on näkyvissä ja kun tuon keltaisen kehrän varovasti halkaisee se on ontto josta tietää että se on kamomillasaunio.

Rohtona kamomillaa on käytetään antiseptisten ominaisuuksien vuoksi ulkoisesti haavojen hoitoon, hengitettynä keuhkoputkentulehdukseen ja nuhaan, sisäisesti yleislääkkeenä mahan ja suoliston vaivoihin.
Kamomilla lievittää rauhatonta oloa ja edistää unentuloa.
Se rauhoittaa hermoja ja vie pois stressiä.
Se sopiikin iltateenä juotavaksi.

Kosmetiikassa kamomilla puhdistaa, kirkastaa ja rauhoittaa herkkää ihoa. Sitä on käytetty kasvovesiin ja -naamioihin, suunhuuhteluun, kylpyihin, hiushuuhteena joka erityisesti kirkastaa vaaleita hiuksia. Uutteena että kuivattuna kukintoja.
Itse tykkään kerätä ja kuivattaa vain kukinnot ja kun ne ovat kuivat laitan ne lasipurkkiin käyttöä eli teetä varten.  Kasvi on yksivuotinen joten jos itse haluaa sitä voi siemenistä kasvattaa vaikka parvekkeellaan ja näin saa oman pienen sadon talveksi talteen.

Kamomillateetä voi myös käyttää suunhuuhteluun, sillä on ientulehdustakin parantavaa vaikutusta. Kuivatettu kamomilla ja kamomillatee soveltuu moneen. Jäähtyneillä kamomillateepusseilla voi hoitaa väsyneitä silmiä tai lievää silmätulehdusta. Teellä tai kamomillauutteella voi ulkoisesti hoitaa pieniä haavoja ja ihotulehduksia. Kuivatettu kamomilla ja kamomillatee soveltuu helposti monenlaiseksi hoidoksi.
Se rauhoittaa hermoja, tuo unta ja vie pois stressiä.

Kamomillauutetta en ole tehnyt itse, mutta sitä saa ostettua luontaistuotekaupoista ja alan liikkeistä. Sekä kuivatettuna vaikkapa yhteistyökumppaniltani Yrttipajalta.

Vielä kerkiää katsomaan luonnosta josko sieltä satoa saisi. 


Kommentit