Mangoldi/ lehtijuurikas ja "pesto"


Mangoldi uusi tuttavuus minulla ja heti tulee mielettömästi satoa! Eli ekaa kesää tätä nyt kokeilen kun sain vinkkiä naapurilta.  Ja laitoin siemenstä kasvamaan lavamalliseen kasvatusastiaan, eli pituutta on noin 2,5 metriä ja korkeus siinä noin 80cm. Ja täytyy sanoa että nopeamminkasva akuin avomaalla. Kasvihuoneeseen en kokeillut tällä kertaa siellä kun on jo täyttä. Pitää muistaa että tämä on kaksivuotinen kasvi.

Teen näistä pestoa, tai peston tapaista sosetta jota meillä syödään leivän päällä, sillä se menee meillä kaikista parhaiten.  Käytän pelkän lehtiosan ja varret voi käyttää vaikka parsan tavoin, jota meillä syödään mieluusti myös. Joku tykkää näitä lisätä salaattiin, keittoihin tai pataruokiin jopa tehdä näistä kääryleitä. Ovathan nuo lehdet erinomaiset siihen tarkoitukseen. En ole kokeillut joten en osaa sanoa miten onnistuu, netistä löytyy kyllä ohjeita näihin muihinkin.

"Pestoa" olen tehnyt jo jokusen purkin, vielä muutama. Säilyvyys sillä noin viikon jääkaapissa, sen takia ei voi kovin isoa satsia tehdä kerrallaan. Ja reseptini on ihan oma keksimä kun en mieluista löytänyt mistään ja yksinkertainenkin vielä. Sillä en ole mikään mestari ruokia tekemään, mutta kiva kokeilla uutta.

Mangoldi on erittäin  ravinteikas, mutta kerää nitraattia joten suositeltavaa on ettei paria kertaa enempää viikossa sitä syötäisi, tosin leivän päälle nyt ei paljoa kerrallaan mahdu joten kolmekinkertaa meillä syödään.

Tässä muuten linkki ruoka.fi sivulle aiheeseen liittyen


Tässä reseptini:

Pesen lehtiosat, nypin ne pieneksi paloiksi ja sitten "ruskistan" ne oliiviöljyssä pannulla johon lisään myös tomaatinpaloja, paprikanpaloja ja lopuksi mausteet etteivät niiden maku kerkiä haitumaan. Ja sitten kaikki tehosekoittimeen ja tasaiseksi soseeksi ja tiiviiseen lasipurkkiin. Jääkaappiin kun jäähtynyt.

mausteina on sipulia, ruohosipulia, purjosipulia
tinjamia, basilikaa, salviaa, sitruunamelissa, kynteliä, meiramia, oreganoa

näitä oman maun mukaan. Ja osa itsellä oli kuivattuna viime vuodesta, (salvia, basilika, tinjami )joten sain niitä hyvin käytettyä pois. Sekä osan mausteista käytin Yrttipajan maustesekoituksia jotka ovat ilman lisäaineita, luonnontuotetta, kuivattuna ja erittäin raikkaita, maukkaita mausteita. Näitä tilaan vielä lisää itselleni talven varallekin. Kaikkia en itse kasvata, kuivata.

Mausteista tulee erikseen postausta myöhemmin. Eli tuosta ylläolevasta kuvasta tulee 3 purkillista koska tomaatit olivat isoja kooltaan. Tuossa on noin 20 lehteä. Purkin koko 300ml. Se määrä mikä tulee on myös suhteessa tomaatin kokoon ja määrään, sekä paprikoiden määrään. Kukin makunsa mukaan. Ja jos tykkäät tehdä kastiketta tästä vaikka pastaan, niin voit lisätä öljyä sen mukaan miten juoksevaa haluat, sitten kun otat tuon käyttöön.Tämä oma satsini oli aikas tiivis jäähdyttyään, leivälle sopivaa.

Alkuperäistä pestoa tämä ei ole mutta oma sovellus ja hyväksi todettu :)
Kommentit

  1. Kiitos ohjeesta, vois tehä.
    Osallistu kastehelmi kakkuvadin arvontaan mun blogissa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit kommentin. Tulen mielelläni vastavierailulle.