Rosmariinista vähäisen..

                              CCO lisenssikuva.

Omat rosmariinini eivät ole vielä noin kuohkeita joten "tyydyin" tähän kuvaan. Mutta satoa odotellessa..

Ja toivon että saan tänä vuonna enemmän kuin viime vuonna. Oli aikas kuivaa ja sain kyllä kuivatettua mausteeksi jonkin verran ja se olikin hyvä lisä salaateissa ja liharuokien joukossa. Mutta tänä vuonna odotan että saan kuivattua enemmän sekä öljyksi astikin ehkä tehtyä.

Rosmariiniöljy on monipuolinen, terapeutinen ja hyväksi todettu myös lääkinnällisessä tarkoituksessa, siitä kertoilen myöhemmin lisää.

- Rosmariinin tuoksu stimuloi hermostoa, se vaikuttaa positiivisesti mielialoihin ja sillä on myös vahvistavia, uudistavia ja raikastavia ominaisuuksia.
Rosmariiniöljy on kyllä juurikin tuon monipuolisuutensa takia "pakollinen " öljy jokaisen aromaattisia öljyjä harrastavan kaapissa.

  
Yksinkertaisin yrttiöljyjen valmistustapa on panna kuivatut tai tuoreet yrtit öljyyn pariksi viikoksi, joku on jättänyt ne öljyyn jopa kolmeksikin viikoksi ja siivilöidä ne sitten pois.
 Pane yrtit pulloon ja lisää öljy tai öljysekoitus. Yrttien on peityttävä kokonaan ja muista käännellä päivittäin purkkia, jotta yrtit ja öljy sekottuvat.  Mitä enemmän yrttejä, sitä vahvempi öljy. Tällä ohjeella olen itse öljyjä tehnyt jo jokusen kerran. Ja mieluummin kuivatan yritit ensin. Sillä jos tuoreissa on mukana vettä, se öljy pilaantuu herkemmin.
Tänä vuonna ajattelin myös kokeilla vesihauteessa valmistamista. Eli otan käyttöön  haudutuskattilani jolla normaalisti teen puuroja. Alaosassa kiehuu vesi ja keskellä on öljy yrtteineen, tosin tuo öljyseos ei saa kiehua! Miedolla lämmöllä hauduttaminen on parasta ja useampi tunti, mieluummin 2-3. ja jäähdytä öljy ja siivilöi yrtit pois, lisää pulloon. Tätä siis vasta kokeilen, kerron myöhemmin miten sujui.
Itse olen käyttänyt auringonkukkaöljyä ja oliiviöljyä. Ja olen myös katsonut että niillä on pitkä säilyvyysaika kun olen ne kaupasta ostanut.

Kuivatuista tehty öljy säilyy noin vuoden, tuoreista muutama kuukausia, omaa kokemusta siis.

Kun laitat öljyn pulloon, katso että etiketti on hyvin tehty. Nimi mitä siinä on, päivämäärä kun olet sen pullottanut ja mikä öljypohja on käytössä, sekä sen viimeinen käyttöpäivä määrä. Näin tiedät säilyvyyden itsekin ja on kiva antaa vaikka lahjaksikin kun on kunnolliset etiketit mukana.
Eli nyt sitten odottelen satoa... seuraava postaus Rosmariinin käytöstä luonnonkosmetiikassa ja sen terveydellisistä vaikutuksistakin. Tässä oli lähinnä tuota öljyn valmistusta, mutta yrtti voi olla mikä tahansa yrtti.Kommentit

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit kommentin. Tulen mielelläni vastavierailulle.