Laventelin lumossa


Minulla on muutamassa paikassa laventelia kasvamassa. Ja hyvin tuo selvisi talvesta. Tosin täällä Saksassa ei olekaan niin kovia talvia enää kuin Suomessa. Mutta on kuitenkin lunta ja miinustakin jopa 15 asti. Itse peitän nämä havuilla talven yli ja on aina ilo nähdä että sieltä ne kasvaa taas ja kohta huumaa tuoksullaan.

Nämä viihtyvät hyvin aurinkoisessa ja hiekkaisessakin maassa. En lannoittele näitä.  Leikkasin nämä toissa keväänä melko matalaksi ja nyt keväällä en juurikaan. Katsotaan miten kasvavat, tulevatko tuuheiksi vaiko alaosistaan alastomiksi.

Kerään kukat, varret talteen, kuivatan ja teen laventelikylpyjä, jalkakylpyjä ja laitan tuoksupussiin raikastamaan vaatehuonetta, tosin  tuohon tuoksupussiin kerään kukkia jo aikaisemmin, kun ne ovat auenneet kunnolla. Tänä vuonna kun näkyy olevan enemmän tulossa, ajattelin kokeilla itse tehdä laventelisaippuaa...jos aika riittää kaikkeen, mutta intoa on. Seuraava postaus tarkempi näiden öljyjen tekoon.

Tänä vuonna lisään näitä pistokkaista, näin saan tuuhean laventeliaidan aikaiseksi. Luin jostain että on parempi repäistä sivuversoa niin että pääoksaakin on hiukan mukana. Laventeli on kyllä monikäyttöinen kasvi. En ole itse käyttänyt ruokaan lisukkeena, mutta mikä ettei. Kunhan ei käytä paljoa ettei maistu ihan parfyymiltä tai pesuaineelta.

Mutta kylpyveteen kyllä lisään ja saunan kiuasveteen, aivan ihana tuoksu ja laventelihan on taatusti rauhoittava, stressiä lievittävä.

Minun laventelini on ns. tähkälaventeli joka kyllä viihtyy näillä leveyksillä ja jopa pohjois-euroopassakin. On minulla sellainen tupsulaventelikin aina kesällä parvekkeella, mutta se on lähinnä koristeena ja on talviarkakin.

Olen muuten etsimässä kotikosmetiikantekijää..jos teistä joku osaa tai tietää kuka osaa, pyytäkää ottamaan minuun yhteyttä.

ja seuraava postaus onkin laventeliöljynteosta tai miksi jokun muunkin, ohjeet on melkein samoja, eriaineilla vain. Näkyillään..
Kommentit

  1. Laventelia yritin kasvattaa, mutta rutkuloita tuli. Taidan ostaa valmiina.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit kommentin. Tulen mielelläni vastavierailulle.