Piparminttua tänään
Piparminttua käytän ainoastaan teehen sekä sen lehtiä suoraan salaatteihin, ruokiin mausteeksi. Myös kuivattuna käytän sitä, varsinkin talvella. Piparmintun maku on voimakas joten en käytä sitä paljoa, ellei tietenkin itse halua tuhdimpaa.

Tuoreita piparmintunlehtiä käytän teessä. tuosta ylhäällä olevasta saa jo nypittyä lehtiä kivasti ja noin 50g on hyvä ohje kannulliseen teetä. Haudutusaika on ainakin 10min. Tätä voi muuten juoda kylmänäkin, kokeilkaa. Kun teet virkistävää kesäjuomaa, ota enemmän lehtiä ja lisää vaikka jäitäkin joukkoon. Tai tee sekoitus mustaherukoista ja piparmintusta.

Piparmintulla on rauhoittava vaikutus. Yleensä mintut on tunnetuja lääkekasvina. Teenä piparminttu on yleinen. Hengitysteiden ja ruansulatusvaivoissa. Ärtynyttä paksusuoltakin on hoidettu piparminttuteellä. En ota kantaa näiden terveysvaikutuksiin!

Olen itse kokeillut lehtiä myös revittynä suoraan iholle hyttysten ym pistoihin. Revin ne sen takia että silloin lehdestä tulee tavallaan "nestemäisempi" ja sen suora vaikutus pistoskohtaan paranee. Eli hieron sen murskatun/revityn lehden suoraan pistoskohtaan. Tällä hetkellä meillä on jo lintukirppuja hirveesti ulkona ja kun siellä paljon olen, voitte olla varmoja että nilkat on ruvella. No tämä rauhoittaa kummasti. Oma kokemukseni ja ainakin minulla tehoaa.

Ei ole hyvä juoda samaa teetä pitkiä aikoja, sillä silloin myös tehot hekkenevät, kun elimistö tavallaan "tottuu" yrtteihin. Vaihdellen on paljon parempi ja myös muistettava että mikään ei ole liiallisena hyväksi.

Piparmintusta voi tehdä myös eteeristä öljyä tislaamalla. tätä en ole itse kokeillut.
Netistä löytyy paljon erilaisia ruokaohjeita, mutta en ole itse mikään taikuri ruanlaitoissa joten en käsittele ollenkaan ruokaohjeita. Mutta vinkkejä ja omaa kokemusta laittelen näistä yrteistä ja muistakin esiin.

Piparminttu on hyvä laittaa erikseen isoon ruukkuun kasvamaan ulos, miksei sisälläkin jos siihen on hyvä paikka, valoisa ikkuna tai parvekkeelle. Minulla nämä ovat omissa ruukuissaan sen takia kun leviäävät kuin kulovalkea ja tukahduttaa muut ympäriltään.Versoista voi hyvin lisäillä.
Kommentit

  1. Yrtit ovat mielenkiintoisia. Mimosa kasvattaa yrttejä kasvatuslaatikossaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta enkuli. Minullakin on jos jonkilaisia viritelmiä taas pihalla..saas kattoo mitän iistä versoaa :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit kommentin. Tulen mielelläni vastavierailulle.